FacebookYoutubeInstagram

V čem jsou prospěšné mléčné výrobky?

Slovácko Čtení 1. 2. 2019
V čem jsou prospěšné mléčné výrobky?

Mléko je důležité pro dětský růst.

Foto: ilustrační foto

Co se stane, když přestaneme jíst mléčné produkty, a v čem nám naopak prospívají?

Zakysané mléčné výrobky tvoří velmi širokou škálu našeho jídelníčku. Vznikají tak, že část mléčného cukru, laktózy, je přeměněna účinkem speciálních bakterií mléčného kvašení na kyselinu mléčnou. Zakysání se odborně nazývá fermentace. A díky ní dochází k prodloužení trvanlivosti mléka. Jedním z těchto výrobků je třeba jogurt, který pochází z balkánských zemí a obsahuje mikroorganismy. V obchodech můžete zakoupit například řecký jogurt nebo jogurt řeckého typu. Jaký je mezi nimi rozdíl? U řeckého jogurtu dojde po fermentaci mléka jogurtovou kulturou k odstranění syrovátky a tak se výrazně zvýší sušina výrobku, který má pak vysoký obsah bílkovin a velmi hustou, krémovitou konzistenci. Jogurt řeckého typu je výrobkem, kdy byl naopak zvýšený obsah bílkovin ve výsledném produktu dosažen jejich umělým přidáním. Chuťové a konzistenční vlastnosti jsou však velmi podobné jako u předchozího.

Nápoje

Pokud ovšem kupujete mléka, je někdy těžké se v nich vyznat. Acidofilní, zakysané, jogurtové či kefír. Po kterém z nich sáhnout a jak se v nich vyznat?  V první řadě se vyplatí sledovat, zda se jedná o čerstvý výrobek, anebo o tepelně ošetřený. Čerstvé nápoje s živými kulturami jsou z nutričního hlediska nejcennější. Kefír a kefírové mléko jsou kvašené nápoje, které vznikají z mléka a kefírových zrn. Dochází u nich k tvorbě vitaminu B. Kefír působí velmi dobře na trávení, podporuje chuť k jídlu a je lehce stravitelný. Dále rozlišujeme acidofilní mléko, které obsahuje vitamin B12. Jeho účinky jsou téměř totožné jako u kefíru.

Další je kyška a zákys. Jedná se v podstatě o jakýkoli druh mléčných výrobků, který vznikl pomocí mléčné, smetanové či jogurtové kultury. Působí výborně na střevní mikroflóru. Také pomáhají s obranyschopností organismu.

Bez mléka

Celosvětovým trendem je vyřadit ze svého jídelníčku mléko a mléčné výrobky. Ovšem odborníci a lékaři před touto volbou varují. Mýtem je podle nich to, že jedinci, kteří trpí intolerancí laktózy, musí mléko ze své stravy odstranit. Často stačí snížit množství konzumovaných mléčných výrobků. Někteří odborníci se ale domnívají, že hormony v mléčných výrobcích mohou hrát roli při tvorbě akné. Dále se hovoří o tom, že vysazení mléčných výrobků zmírnilo alergické projevy a ekzémy u některých jedinců, nejsou pro to však žádné doložené důkazy.

Je ale důležité si říci, že u každého jedince je zažívání a tolerance laktózy individuální.

Bublina -

Mléko je zdrojem:

vápníku

minerálních látek

hořčíku

imunoglobinů - proteinů, které jsou schopny zneškodnit viry a bakterie

Autor: nik

Vaše názory

Tipy na zlepšení nálady!

Slovácko

Tipy na zlepšení nálady!

Štěstí, to jsou nepopsatelné chvíle pohody a radosti. V tu chvíli máme pocit, že bychom mohli skály...

1. 2. 2019
Využití silikonových olejů!

Slovácko

Využití silikonových olejů!

Pokud doma nevlastníte plechovku či lahvičku silikonového oleje, určitě si ji po přečtení těchto babských rad pořídíte....

30. 1. 2019
Jak opticky zvětšit rty?

Slovácko

Jak opticky zvětšit rty?

Pokud nejste majitelkou plných rtů, ale uzoučké čárečky a zároveň nechcete investovat do plastiky či jiné úpravy,...

30. 1. 2019
Celníci měli svůj svátek!

Slovácko

Celníci měli svůj svátek!

Předevčírem všichni celníci slavili Mezinárodní den celníků? Kam sahá historie tohoto povolání a co jste o něm...

28. 1. 2019
TOPlist