FacebookYoutubeInstagram

Co nevíte o fast foodu?

Uherské Hradiště Čtení 30. 11. 2017
Co nevíte o fast foodu?
Foto: ilustrační foto

V posledních letech začal velký boom zdravých a bio potravin, lidé přemýšlí nad skladbou potravin a přesto se najde mnoho těch, kteří přivítají nový fast food v našem městě.

Když se podíváte kolem sebe, nemůžete si nevšimnout, kolik se v našem okolí nachází více či méně obézních dětí. Někdy je potkáváme už v mateřských školách, více pak na základních, ale nejvíce na středních školách a učilištích...

Fast food, neboli rychlé občerstvení je dnes běžnou součástí našeho nezdravého a uspěchaného stravování. Když se řekne „fast food“ každý si jistě představí velký hamburger, párek v rohlíku, hranolky, langoše, přeslazené limonády, klobásky všeho druhu a příjemnou vůni, která na nás číhá na každém rohu. Pro naše tělo představuje tento typ občerstvení většinou nadměrný přísun skryté energie v podobě cukrů, živočišného tuku, soli a cholesterolu. Pro přípravu jídla se využívají nevhodné technologické úpravy, hlavně ve formě smažení či fritování v přepáleném oleji. Provozovny rychlého občerstvení zároveň nabádají, aby zákazníci konzumovali jídlo rychleji, bez jakékoliv námahy, ve stoje či za pohybu. Víte však, jaký to má vliv na naše zdraví?

Jedna britská novinářka se odhodlala sedm dnů stravovat se jen ve fast foodech. Před pokusem zašla k lékaři, který jí sdělil, že je naprosto zdravá, a tak se pustila do jídla...Dva dny byla nadšená z příjemných chutí a rychlých jídel. Třetí den se jí začala mastit pokožka, byla unavená, podrážděná, s těžkým žaludkem. Snažila se tedy hledat ve výrobcích alespoň kousek zeleniny nebo něčeho lehčího. Čtvrtý den chtěla svůj boj vzdát. Pátý den už se nemohla na tučné jídlo ani podívat a zbytek dnů už jen tak přežívala a těšila se na konec pokusu. Mastily se jí vlasy, obličej, nemohla se soustředit...

Nesmírně se těšila na svůj vyvážený jídelníček. Při kontrolní návštěvě lékaře s hrůzou vyslechla, že tuk v jejím těle stoupl z 23 na 27 procent. Množství tělesného tuku na stehnech se téměř zdvojnásobilo a její organismus se rychleji dehydratoval. Její tělo se bude dávat dohromady až čtvrt roku! Takže si každý hamburger dobře rozmyslete! 

Autor: zjs

Vaše názory

Víme, co se sluší a patří? Malá exkurze do zásad etikety

Slovácko

Víme, co se sluší a patří? Malá exkurze do zásad etikety

Dříve slovo etiketa znamenalo lístek se jménem, jímž se u francouzského královského dvora označovalo místo u stolu....

30. 11. 2017
Jak se postavit ke kritice

Slovácko

Jak se postavit ke kritice

Představme si, že nás něco na někom štve. Nejlepší možnost je tu věc ventilovat a říct o...

28. 11. 2017
Hruškový koláč

Slovácko

Hruškový koláč

Ingredience 5 pevných hrušek skořice 5 lžic medu 200 g másla 3 vejce 200 g medu 200...

26. 11. 2017
Pohanková sekaná s masem

Slovácko

Pohanková sekaná s masem

Ingredience 250 g mletého masa 150 g pohanky 1 nastrouhaná mrkev 1 menší cibule 1 stroužek...

25. 11. 2017
TOPlist