FacebookYoutubeInstagram

Čokoláda může být pro naše tělo i prospěšná!

Slovácko Čtení 11. 6. 2018
Čokoláda může být pro naše tělo i prospěšná!

Nejvíce čokolády sní Švýcaři.

Foto: ilustrační foto

V jednom příběhu se píše, že čokoláda  je vlastně zdravá, protože se vyrábí z kakaových bobů, které rostou na stromech, tudíž čokoláda je ovoce, a ovoce je přece zdravé. Ona to až tak není pravda, ale zároveň čokoláda i blahodárné účinky na naše tělo.
To, že se po čokoládě, protože obsahuje cukr, přibírá a kazí se nám zuby, nám řekne asi každý. Nese s sebou ale také jisté výhody, které už ovšem nejsou tolik známé. A že jich je!

Jak to bylo?
Dějiny této pochutiny se začaly psát někdy okolo roku 1000 před naším letopočtem. Pokud však čekáte čokoládu zabalenou v krásném obalu, nebo tabulku této sladkosti, tak se mýlíte. Dříve ji znali pouze v tekuté podobě. Tento nápoj měl ale do naší čokolády, jak ji známe dnes, ještě hodně daleko, dochucoval se různým kořením jako chilli, vanilkou nebo pepřem. Později se čokoláda začala doslazovat medem a bylo jí přezdíváno "hnědé zlato“. Kolébkou čokolády v Evropě bylo především Španělsko, kde začala vznikat spousta čokoládoven, a tak se čokoláda rozšířila do celé Evropy. To vše stále v tekutém stavu. Tabulky se svět dočkal až v 19. století, stejně jako čokolády mléčné, která svoji hořkou předchůdkyni následovala po téměř třiceti letech.

V dnešní době je brána jako prestižní záležitost, obdarováváme s ní své blízké a dáváme si ji za odměnu. Tvoří součást vánočního cukroví nebo adventních kalendářů, dortů a dalších sladkostí.

Proč jíst čokoládu?

Zejména hořká čokoláda obsahuje velké množství živin, také obsahuje stimulační zdroje jako kofein, které mají povzbuzující účinky jako například káva. Je také bohatým zdrojem antioxidantů, má v sobě vyšší podíl těchto látek než borůvky. Antioxidanty omezují aktivitu volných radikálů v našem těle, a tak zpomalují stárnutí a působí jako prevence srdečních onemocnění. Tato sladkost má rovněž pozitivní vliv na krevní tlak a naše prokrvení. Kakao v čokoládě také umí snížit hladinu cholesterolu a snižuje riziko onemocnění cév. Studie ukázaly, že pokud budete několikrát týdně tuto lahůdku konzumovat, chráníte se před rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Hořká čokoláda nás chrání před sluncem, jelikož obsahuje flavanoly, které lépe prokrvují pokožku, měli bychom se jí vnitřně zásobit před každým létem. I když zase pro postavu do plavek to není vhodná varianta. Dalším pozitivním účinkem, který v sobě čokoláda ukrývá, je to, že pomáhá zlepšovat mozkové funkce. Proto zobnout si pár čtverečků nebo oříšků obalených v čokoládě nám pomůže lépe myslet. Má skvělou chuť, což je v neposlední řadě další ze skvělých benefitů.

Jistě, nic se nemá přehánět a také nikdo neříká, že jí máme sníst kilogramy, ale kousek čokolády denně nikomu neublíží, spíše pomůže. A když si ji dáte po náročné práci za odměnu, bez výčitek a s radostí, tak se ani do denního příjmu kalorií nepočítá, a tudíž po ní jistě nepřiberete.

Číslo týdne
3
Téměř tolik kila čokolády sní průměrný Čech.
Jak poznáme kvalitní čokoládu?

•    Rozhodující je:

•    Obal - na něm je napsán původ

•    Cena - pohybuje se mezi 50 až 150 korunami

•    Složení - obsahuje 60 až 75 % kakaa, žádný přidaný tuk, vanilín ani dochucovadla

•    Chuť - nahořklá

Na čokoládě jsem závislá

„I když bohužel nepatřím mezi ty šťastné ženy, které nepřiberou, ani když jí čokoládové cukrovinky od rána do večera, tak si ji neodpustím. Když ji pár dní neochutnám, tak úplně cítím, jak mi chybí, a musím doplnit zásoby. Zároveň ale vím, že pro mé tělo to není to pravé, a proto poslední dobou volím raději hořkou čokoládu se 70 % kakaa a tím, že její chuť je jiná, tak ji ani nesním celou a přitom jsem spokojená. Mému malému synovi ale čokoládu dávám jen výjimečně. Řídím se tím, že nic se nemá přehánět, a proto volím zlatou střední cestu, neodpírám mu ji, protože vím, že až přijde do školy, tak stejně na sladkosti narazí, ale zároveň ji nemusí mít každý den. Navíc doufám, že v tomto bude po mém příteli a že mu sladkosti tolik nebudou chybět a obejde se i bez nich.“

Tereza, 29

Autor: nik

Vaše názory

Pomoc při boji s nízkým tlakem!

Slovácko

Pomoc při boji s nízkým tlakem!

Nízký tlak je častým problémem, který nás dokáže pěkně potrápit, a neměli bychom ho brát na lehkou...

10. 5. 2018
Připomínáme si osmý květen, den osvobození!

Slovácko

Připomínáme si osmý květen, den osvobození!

Letošní osmý květen - pro mnohé jenom další den volna a odpočinku. Osmý květen před 73 lety...

7. 5. 2018
První máj! Svátek lásky, nebo práce?

Slovácko

První máj! Svátek lásky, nebo práce?

Někdo slaví svátek svatého Valentýna, jiný dá raději přednost líbání pod rozkvetlou třešní, a tedy i prvnímu...

3. 5. 2018
Všechno, co jste nevěděli o svatbách a svatebním dnu!

Slovácko

Všechno, co jste nevěděli o svatbách a svatebním dnu!

I když se to pravděpodobně nezdá, tak i svatby mají svá pravidla a řády. Žádní novomanželé ani...

27. 4. 2018
TOPlist