FacebookYoutubeInstagram

I o Vánocích můžeme jíst zdravě!

Slovácko Čtení 23. 12. 2018
I o Vánocích můžeme jíst zdravě!

Alespoň dvakrát za týden bychom měli konzumovat rybu.

Foto: ilustrační foto

Jsme v čase předvánočním. Kromě příprav a stresu je zde také mnoho oslav, adventních sešlostí a dalších příležitostí potkávat se s lidmi, propukají firemní večírky a lidé na vánočních trzích se cpou dobrotami. Ale i v tomto období můžeme zkusit jíst zdravěji.

Je sice pravda, že mnohdy se ohrazujeme tím, že jsou přece Vánoce a je to jednou za rok, ale po těch dnech, kdy absolvujeme jednu návštěvu za druhou s plnými stoly občerstvení, je nám po Novém roce těžko, cítíme se oslabení, unavení. Jsme totiž přejedení. Pokud dojde k přejedení nebo nadměrné konzumaci alkoholu či sladkostí, je podle odbornice nejlepší tělu ulevit tím, že mu dopřejeme klid a krátký půst. Pro vytrávení jsou případně vhodné jogurty nebo lehký zeleninový salát.

Tuk je vhodný pro zdraví

V mnohých dietách je toto slovo tuk zatracované, ne-li zakázané. Nic ale není černobílé. Správně zvolené tuky jsou pro naše tělo nenahraditelnými pomocníky a mohou nám být naopak velmi prospěšné. Spolu s bílkovinami a sacharidy tvoří tuky základní stavební jednotku lidského těla. Účastní se mnoha nevyhnutelných procesů, jako jsou syntézy hormonů nebo enzymů. Dále představují zásobárnu energie, jsou výstelkou mezi vnitřními orgány a podílejí se na termoregulaci. Kdo by nechtěl, aby mu bylo v zimě tepleji? Tuky jsou v našem těle velmi důležité, ale i tady platí pravidlo, že všeho moc škodí. Velké množství, ještě k tomu nesprávných tuků, dokáže v těle napáchat velkou paseku. Za dobré tuky jsou považovány ty, které obsahují mastné kyseliny. Ty pomáhají udržovat dostatečnou hladinu tělu prospěšného HDL cholesterolu. Naopak ty s obsahem nasycených chemických vazeb mastných kyselin mohou při nesprávné a zejména nadměrné konzumaci zvyšovat hodnoty LDL cholesterolu, což s sebou přináší jistá rizika. Přispívá totiž k cévním a kardiovaskulárním onemocněním.

Ryby či ořechy

Nejcennější mastnou kyselinou je omega-3. Tyto kyseliny se vyskytují zejména v rostlinných olejích, tedy ve slunečnicovém, olivovém, ale také řepkovém, dýňovém nebo lněném. Obsahují je také ořechy, mandle, různá semínka, ale také ryby. Pro mnoho domácností je však ryba na štědrovečerním stole, ale i po celý rok tabu. Jak ji tedy nahradit? Podle Zuzany Grofové, odbornice na klinickou výživu, jsou mořské ryby, jako je losos, tuňák, treska či sardinka, největším zdrojem omega-3 mastných kyselin, tedy dobrých tuků. Do tuku mořských ryb se dostávají díky potravě ryb z mořských rostlin. Ze sladkovodních ryb je vhodný například pstruh. Ryby jsou však stále na našem jídelním lístku spíše vzácností. Pokud ryba nepatří ani mezi vaše oblíbená jídla, můžete vyzkoušet Omega-3 rybí olej 1000 mg bez pachutě rybiny, tento malý zázrak přispěje k normální funkci mozku, zraku a srdce a ochrání buňky.

Mořské ryby a rostliny jsou největší zásobárnou omega-3 mastných kyselin. Do tuku mořských ryb se dostávají právě z mořských rostlin. Záleží tedy na tom, zda je ryba volně lovená, nebo pochází z chovu. Pokud pochází z chovu, je obsah mastných kyselin závislý na stravě, jakou je krmena. Na základě doporučení bychom měli ryby zařazovat na jídelníček 2-3x týdně. Současně je však třeba omezit konzumaci omega-6 mastných kyselin z rostlinných olejů. Ty působí přesně naopak než omega-3 a podporují záněty, shlukování krevních destiček a zužování či rozšiřování dýchacích cest. Já osobně mám ryby ve velké oblibě a mohu jen spekulovat, proč je lidé nedokáží zařadit na svůj jídelní lístek. Domnívám se, že jsou za tím často předsudky. Někdo nemá rád jejich zápach, jinému vadí kosti. V případě kvalitních surovin však ryba spíše voní mořem a velké ryby mají větší kosti, které jednoduše odstraníme. Důvodem nízké konzumace ryb může být i nezvyk, neochota zkoušet něco nového, anebo obava, že rybu nedokážeme připravit. Podle mě je opečený filet z ryby tou nejjednodušší a nejrychlejší kulinářskou úpravou.
MUDr. Zuzana Kala Grofová, lékařka se specializací na klinickou výživu

Zdravé tuky jsou obsaženy:
• v rybách, olejích

• v luštěninách, avokádu

• v semínkách, oříškách

Nezdravé jsou:

• v tučném mase

• v pekařských výrobcích

Číslo týdne

5 - Tolik pilířů vede ke zdraví - výživa, pohyb, ovládání zlozvyků, psychická rovnováha a kondice

Autor: nik

Vaše názory

Poslední tipy na dárky!

Slovácko

Poslední tipy na dárky!

Vánoce se blíží kvapem a vy ještě pro některé členy své rodiny či známé nemáte dárky? Zde...

20. 12. 2018
Jak se vlastně slavily Vánoce dříve? A v čem se dnes o tolik liší?

Slovácko

Jak se vlastně slavily Vánoce dříve? A v čem se dnes o tolik liší?

Mnoho z nás si Vánoce bez některých tradic či zvyků už ani neumí představit. Hodně nám toho...

18. 12. 2018
Pomáhejme (nejen) o Vánocích!

Slovácko

Pomáhejme (nejen) o Vánocích!

Vánoce jsou nejkrásnějším obdobím v roce. I zlí lidé se v tomto období změní a tak nějak...

16. 12. 2018
Vánoce si můžete užít i bez lepku!

Slovácko

Vánoce si můžete užít i bez lepku!

Pokud se potýkáte s alergií na lepek nebo jeho intolerancí a držíte speciální dietu, kde nesmí...

14. 12. 2018
TOPlist