Inzerce
FacebookYoutubeInstagram

Letošní burčák je výjimečně velmi brzy!

Slovácko Čtení 16. 8. 2018
Letošní burčák je výjimečně velmi brzy!
Foto: ilustrační foto

Mléko starců, i tak se někdy burčák nazývá

Letošní ročník je v mnohých věcech výjimečný. Můžou za to teploty, které jsou v tomto období nadprůměrné. To se samozřejmě odráží i na vinicích, respektive na hroznech, jejich kvalitě a sběru.

Důsledkem letošního teplotně nadprůměrného roku, který se odrazil na kvalitě a zralosti hroznů, je to, že letošní burčák bylo možné ochutnat již od prvního srpna, jak je stanoveno zákonem. Vždyť vegetace  je tento rok dopředu o dva až tři týdny.

Zákon hovoří jasně

Co musí podle zákona burčák splňovat? Burčák, tedy částečně zkvašený hroznový mošt, musí být vyrobený pouze z hroznů zpracovaných i vypěstovaných na území České republiky. Smí se prodávat pouze v období od 1. srpna do třicátého listopadu kalendářního roku. Při prodeji musí být kupující obeznám s tím, že kupuje burčák, a také s tím, kdo je jeho výrobcem. Prodejci burčák podle zákona nesmí ředit vodou. 

I moravští vinaři tak museli počkat, až v kalendáři zasvítí první srpen. Pokud by chtěli částečně zkvašený mošt k přímé lidské spotřebě prodávat dříve, porušovali by tím zákon. Podle Martina Půčka ze Svazu vinařů je kvalita hroznů výborná, ani sucho zatím není nijak závažný problém. Půček aktuální stav na vinicích také okomentoval slovy: „Tento rok je výjimečný, obvykle jsou téměř všechny hrozny v tuto dobu ještě tvrdé.“  Avšak podle jeho informací se do sběru hroznů před 1. srpnem většina vinařů nepouštěla, spíše jenom jednotlivci. Dodává ovšem, že hlavní čas sklizně bude za měsíc. Pokud nedojde k závažnému výkyvu počasí, dá se očekávat nadprůměrná úroda. Jako první se budou sklízet odrůdy Irsai Oliver, Solaris a následovat bude Muškát moravský.

Burčák je v českých zemích velmi oblíbený. Jeho konzumace je velká také například v sousedním Slovensku nebo Rakousku či Německu. Avšak v jiných státech byste burčák hledali jen těžko, není po něm ani stopy. V angličtině dokonce pro tento výraz není ani vytvořeno vlastní slovo. Je konzumován jako výrobek získaný kvašením hroznového moštu s obsahem alkoholu vyšším než 1 % objemu a nižším než tři pětiny celkového obsahu alkoholu v objemových procentech. Obsahuje velké množství kvasinek a zejména vitaminů. Jeho konzumace podporuje srdeční činnost, velmi pozitivně působí také na trávicí ústrojí díky velkému množství vitaminu B.
Jak poznat dobrý burčák?

•    Vzhled - lehce kalný, sytý

•    Barva - žlutozelená až dozlatova

•    Chuť - sladkost, nesmí převažovat chuť alkoholu

•    Cena - 45- 50 Kč/litr, někdy i vyšší

•    Teplota - kolem 20 °C

Autor: nik

Vaše názory

Řasy jako mrkací panenka!

Slovácko

Řasy jako mrkací panenka!

Snad každá žena touží mít krásné dlouhé řasy, připomínající ty, které mají panenky. Pokud je však příroda...

14. 8. 2018
Víme, za co vám seberou řidičák!

Slovácko

Víme, za co vám seberou řidičák!

Je mnoho způsobů a cest, jak se stanete z řidiče neřidičem a chodcem. Buďto vám můžou postupně...

10. 8. 2018
Řidiči, dávejte pozor na zvěř!

Slovácko

Řidiči, dávejte pozor na zvěř!

Pokud jezdíte rádi do lesa, nebo po polních cestách, může se vám stát nemilé překvapení, kdy vám...

8. 8. 2018
Jak zpracovat rajčata?

Slovácko

Jak zpracovat rajčata?

Týká se i vás velká úroda tohoto červeného pokladu? Máte ho plné misky a nevíte, co s...

6. 8. 2018
TOPlist