FacebookYoutubeInstagram

Na jaro můžeme pomoci organismu

Slovácko Čtení 9. 3. 2013

Březen je nejvhodnějším měsícem pro očistu těla i duše

Ač naši pradávní předkové neměli k dispozici penicilin, počítače, internet, tomograf, mamograf, nelétali do vesmíru, přesto dokázali žít v souladu s přírodou daleko lépe než my, civilizovaní lidé.

Díky tomu také neumírali na AIDS, v pětatřiceti pak na infarkt myokardu, neznali stres ani civilizační choroby...

Předvelikonoční půst se dodržoval od pradávna 

I když naši prapředkové neměli nouzi o pohyb a skrovnou stravu, přeci jenom tušili, že v zimě dochází u všech živočichů ke zpomalování životních pochodů, a proto je na jaře potřeba tělo očistit, protáhnout a pročistit - a tím ho připravit na snadnější přechod do teplejších měsíců. V předvelikonoční době na dva až tři týdny snížili množství stravy asi tak na polovinu oproti normálu a ze svého jídelníčku vyřadili především maso, i když ho i normálně jedli velmi málo. V době očisty  - půstu, prováděli různá tělesná i dechová cvičení a také se víc modlili, aby rovněž očistili svou duši.

Nedílnou součástí očisty bylo i pravidelné popíjení bylinkových čajů, které pročišťovaly krev a vyháněly zkažené šťávy z těla.

Blahobyt s sebou nese potíže

Když si uvědomíme, že každý z nás sní za rok v průměru o celý metrák jídla víc než naši předkové, je to na pováženou. Vznikají nám velké zdravotní problémy, jejichž léčba stojí velké finanční prostředky. Neměli bychom tedy své tělo zatěžovat, naopak bychom mu měli dopřát odpočinku prostřednictvím jarní očisty. Přiznejme si však, že jen málokomu se podaří přesvědčit sám sebe - a do jarního půstu a pročištění těla se pustit.

A přitom máme v dnešní době rozmanitý a dostupný výběr surovin, které nám mohou očistnou kúru značně usnadnit. Ať už je to nepřeberné množství nápojů, čajů porcovaných nebo sypaných, či bio produktů a jiných potravinových doplňků.

V dnešní uspěchané době je potřeba si na sebe udělat čas. Svému tělu i duši sem tam dopřát něco prospěšného a zdravého.

Jezte zelené potraviny

Energie těla, kterou moudří Číňané připodobnili ke dřevu, nebo stromu, stoupá právě na jaro.

Nejvíce ovlivňuje játra, naši osobní čističku, která je v tomto období nejvíce namáhána. Abychom jí dali prostor k pořádnému úklidu, nesmíme ji nerozumně zatěžovat, ale naopak jí k němu dopomoci. Proto se nechme vést přírodou a postupně zařazujme do jídelníčku zelenou, právě rostoucí zeleninu, která tuto stoupající sílu charakterizuje, jako petrželová nať, mladé pampelišky a kopřivy, pórek, pažitka, ale hlavně klíčená zelenina jako řeřicha, vojtěška, ředkvička, ale i pšenice nebo fazole mungo, které tuto vylučovací sílu nejvíce podporují. Semínka, která zakoupíme v prodejnách se zdravou výživou, můžeme klíčit i v bytě na parapetu u okna.

Pro dobrou funkci jater je také důležitá kyselá chuť, proto si denně dopřejeme trochu domácího kysaného zelí, nebo si vyrobíme takzvané pickles, což je krátkodobě, 3 - 4 dny kvašená zelenina, pro tento účel nejlépe z bílé ředkve daikonu nebo ředkvičky.

Výborným prostředkem na posílení funkce jater a jejich vylučování jedů z těla jsou japonské švestičky umeboshi a výrobky z nich.

Zeleninu, která spolu s obilninami a luštěninami by měla být základem našeho stravování, jíme vždy co nejdříve po uvaření, nejdéle do 4 hodin, a nikdy ji znovu neohříváme. Zabráníme tak dalšímu zatížení jater škodlivinami, které po této době v upravené zelenině jejím rozkladem vznikají. S přicházejícím oteplováním obohacujeme náš talíř i o syrovou zeleninu, kterou jsme v zimě pro její ochlazující účinky napařovali nebo dusili.

Nezapomínejte ani na důkladné kousání a prosliňování potravy. Udělejte si na jídlo čas, nejezte ve spěchu, za chůze. Nevykonávejte při jídle žádnou jinou činnost, vrátí se vám to větší energií.

Maso i mléčné výrobky bychom měli vyloučit

Pro účinný odchod škodlivin, které náš organizmus během zimy v sobě nashromáždil, vyloučíme z našeho jídelníčku veškerou pečenou stravu, jako je všechno pečivo, buchty, pizza, ale také uzeniny, sýry, maso, kávu, sladké limonády a ostatní příliš nás stahující, chemií a solí konzervované potraviny, jež by očistnou stoupající energii brzdily a játra ještě více zanášely.

Též omezíme fritování a smažení a vyvarujeme se i příliš uvolňujícím potravinám, jako je cukr, alkohol, ovocné a chlazené šťávy, ale i bramborám a rajčatům, jež všechny zatěžují ledviny, které játra vyživují a ovlivňují tak jejich správnou činnost. Omezíme i jídlo po šesté hodině večer!

Nezapomeňte se hýbat

Každá změna k lepšímu vyžaduje pohyb, akci, takže pokud se nebudeme hýbat, ke správné očistě v nás nedojde. Proto právě teď nezapomínejme cvičit, běhat, jezdit na kole nebo chodit na delší procházky.

Podle moudrých Číňanů jsou játra skladištěm nejen potravinových, ale i emočních jedů, jako je nenávist, závist, zlost, žárlivost a odmítání sebe sama. Proto má očista i svou duchovní rovinu, na kterou nesmíme zapomínat a která spočívá v zamyšlení se sama nad sebou, v odpuštění starých křivd, ve smíření s našimi nepřáteli a v pokoře, křesťansky vyjádřené postním obdobím.

Léčitelské rady na pročištění

Ledviny

Pijte asi dva litry tekutin denně, nejlépe pramenitou vodu nebo čaj (zelené maté, lapacho, kopřivový, z listů břízy nebo heřmánkový). Chřest a petržel podporují vylučování ledvinami.

Střeva

Jezte stravu bohatou na balastní látky a hodně čerstvé zeleniny, tím se upraví stolice. Místo cukrem nebo medem slaďte mléčným cukrem (pozor při alergii na laktózu - mléčný cukr).

Játra

Jezte občas artyčoky, pomáhají játrům v detoxikační činnosti, podobně působí zelený čaj maté a čaj lapacho.

Kůže

Prokrvení kůže zlepšují masáže a sauna.

Plíce

Choďte hodně na procházky, nechte se inspirovat různými dechovými terapiemi.

Sliznice

Olejovou terapií pomůžete tělu zbavit se jedů. Olejová terapie je prostředek staré ruské lidové medicíny. Působí detoxikačně na celý organismus a zmírňuje mnohé potíže, především zánětlivé procesy, chronická onemocnění kůže a sliznic, bolestivé stavy a ženské problémy. Způsob provádění terapie - před snídaní (a ještě lépe i před obědem) si vezměte půl polévkové lžíce nerafinovaného, za studena lisovaného slunečnicového oleje. Asi 10 minut jím proplachujte bez námahy a silnějšího sání zuby a sliznice. Původně olejovitě průhledná žlutá tekutina se ke konci vyplachování změní na řídkou mléčnou tekutinu. Pokud tomu tak není, byla doba vyplachování příliš krátká.

Olej nevyplivujte do umyvadla ani do záchodu, protože čističky mají spoustu práce s každou kapkou oleje. K likvidaci se hodí papírové kartony na vajíčka, do kterých se olej vsákne. Vypláchněte si pak důkladně ústa vodou a vyčistěte si zuby. Nastupující proces uzdravování a s tím spojená aktivace vlastních léčivých a obranných sil mohou způsobit v prvních dnech přechodné počáteční zhoršení zdravotního stavu. Nenechte se tím mýlit a vyplachujte ústa olejem i nadále.

Duše.

Naučte se relaxační techniky, jako je jóga, autogenní trénink, meditace, popř. zkuste řešit své problémy v rozhovoru s psychoterapeutem, naučte se zvládat stres.

Autor: iva

Vaše názory

Proč bychom měli MDŽ slavit?

Slovácko

Proč bychom měli MDŽ slavit?

V pátek nás čeká Mezinárodní den žen aneb svátek, který na svých bedrech nese neblahou připomínku minulého...

3. 3. 2013
Prázdniny přináší starosti rodičům

Slovácko

Prázdniny přináší starosti rodičům

Dnes začínají jarní prázdniny, radost pro děti a strašák pro rodiče, kteří si nemohou vzít dovolenou nebo...

22. 2. 2013
TOPlist