FacebookYoutubeInstagram

Potraviny, které nás v chladném počasí zahřejí a dodají energii

Slovácko Čtení 6. 11. 2017
Potraviny, které nás v chladném počasí zahřejí a dodají energii

Kam všude používáte zázvor? Vaše rady a tipy posílejte na .zc.kdd@eckader

Foto: ilustrační foto

Už skončilo období vychlazených nápojů

Počasí už dávno nepřipomíná to letní a teploty klesly někde hluboko pod dvacítku. Nastal podzim a s ním bychom také měli myslet i na změnu jídelníčku. Z našich stolů zmizely vychlazené nápoje, letní salátky a čerstvá zelenina. Počasí je sychravé, často prší, fouká vítr, a tak bychom měli myslet na to, aby se naše tělo lépe prohřálo a uniklo tak spoustě bacilů, které na nás číhají na každém rohu. Proto je vhodné uzpůsobit jídelníček tak, abychom se více soustředili na roční období, v kterém se právě nacházíme. 
Podzim hraje všemi barvami i v kuchyni
Podzim je bohatý na spoustu pro něho typických plodů, které se v tomto období sklízí. A tak je zbytečné nakupovat ve velkém banány, mango, ananas a další tropické ovoce, kterého by se naši předkové spíše lekli. "V zimě a na podzim se snažím nakupovat sezónně, i když v obchodě je v této době k mání všechno. A tak mám někdy chuť nakupovat i to, co bych rozhodně v tomto období u nás nenašla. Ale tento týden jsme zrovna připravovali kysané zelí," popisuje Radka (36). 
Jaké potraviny jsou na podzim k dispozici a je super nápad z nich vařit nebo připravovat dobroty?
- řepa
- dýně
- hrušky a jablka
- hroznové víno
- rakytník
- šípky
- zelí 
- hřiby
- vlašské ořechy
a mnoho dalších
Dejme si něco teplého
Podzim a zima je ideální pro pití nejrůznějších bylinkových čajů, které nám chutnají. Také zázvor je potravina, která by v těchto chladných měsících neměla chybět na našich stolech. Krom toho, že se dá přidávat do čaje anebo si můžeme dělat přímo čaj zázvorový, může se také přidávat do polévek nebo nejrůznějších jídel, kde tato pikantní chuť přijde vhod. Na našich stolech by se více mělo objevovat maso a spousta z nás ho také přirozeně více do své stravy zařazuje. Nebojme se přidávát hutnější, ale zdravá jídla. Náš organismus je vhodné připravit na zimu tak, abychom vyvázli bez virózy, angíny a dalších onemocnění, která jsou typická pro chladná období. Úprava stravy nám v tom může rozhodně pomoci. 
RADY
• používejte potraviny, které vás zahřejí, jako například: zázvor, chili papričky, a všeobecně se snažte konzumovat všechno teplé
• pokud jste milovníci vína, začněte si vybírat ta červená, vinné osvěžující střiky z bílého vína zase až v létě
• dělejte polévky, výživné podzimní, dýňové, zeleninové s kapustou nebo se zelím
• ráno je dobré snídát něco teplého pro ideální start celého dne, výbornou variantou jsou ovesné kaše
• usušte si na zimu švestky, jablka nebo hrušky
• z rakytníku si můžete připravit sirup pro děti do šťáv

Autor: mak

Vaše názory

Pohankové palačinky

Slovácko

Pohankové palačinky

Ingredience 200 g pohanková mouka 3 ks vejce 500 ml mandlové mléko (nebo jiné...

5. 11. 2017
Jedlé kaštany v kuchyni

Slovácko

Jedlé kaštany v kuchyni

Ingredience jedlé kaštany koření de chuti Postup Začíná nám sezóna jedlých kaštanů. Kaštany se dají upravovat...

4. 11. 2017
Škola ukáže směr, kterým se v životě vydat

Slovácko

Škola ukáže směr, kterým se v životě vydat

Když přijde ta chvíle, kdy bude rozhodnuto o oboru, který chcete studovat, dostává se na řadu výběr...

1. 11. 2017
Při výběru školy nešlápněte vedle

Slovácko

Při výběru školy nešlápněte vedle

Nadešel ten čas, kdy je potřeba vybrat správnou střední nebo vysokou školu. Někdy velmi těžké rozhnodutí, protože...

30. 10. 2017
TOPlist