FacebookYoutubeInstagram

Recepisy pro zahřátí

Slovácko Čtení 14. 2. 2014
Recepisy pro zahřátí

Zajímavý zimní salát

400 g brambor uvařených ve slupce, 200 g kyselého sledě, 150 g červené řepy, 1 jablko, 1/2 čerstvého fenyklu, 3 lžíce octa, 2 lžíce cukru, olivový olej, sůl, citronová šťáva.

Na zálivku: 150 g zakysané smetany, 100 g majonézy, 1 hrst kopru (mražený, čerstvý), 3 špetky pepře, sůl.

Postup: V kastrůlku přivedeme k varu asi 5 dl vody se solí, cukrem a octem. Řepu oloupeme, nakrájíme na malé kostky, vsypeme je do vroucího nálevu a uvaříme doměkka. Pak je slijeme a necháme odkapat. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Fenykl zbavíme nejedlých částí a nakrájíme ho podélně na tenké plátky. Vložíme je do misky a promícháme s citronovou šťávou a olivovým olejem. Sledě nakrájíme na proužky. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kostky velké jako brambory. V míse smícháme majonézu se smetanou a koprem. Přidáme sledě, jablka, brambory, fenykl a vychladlou řepu. Salát opatrně promícháme a podle chuti přidáme sůl, pepř, cukr a popřípadě i citronovou šťávu.

Pravý ruský boršč

200 g hovězího masa, 200 g vepřového masa, 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 300 g kysaného (nebo sterilovaného) zelí, 200 g červené řepy, bobkový list, celý pepř (asi 10 kuliček), nové koření (asi 8 kuliček), 4 párky (lze použít i 2 klobásy), 1 malá konzerva rajčatového protlaku, ocet, sůl, 1 kelímek kysané smetany.

Hovězí maso nakrájíme na malé kostky a vložíme do dvou litrů studené vody. Vaříme do poloměkka, pak přidáme na kostičky nakrájené vepřové maso. Zeleninu očistíme, nakrájíme na nudličky a přidáme k téměř měkkému masu. Po chvíli přidáme nadrobno nakrájené zelí a nakrájenou červenou řepu (pokud nechcete mít červené prsty, krájejte v rukavicích). Vše dovaříme doměkka. V malém množství vody si mezitím povaříme koření a vlijeme do polévky. Nakonec přidáme na plátky nakrájený párek nebo klobásu a rajčatový protlak. Dochutíme octem a solí. Těsně před podáváním ozdobíme kysanou smetanou.

Autor: iva

Vaše názory

Jak zachránit současnou generaci dětí?

Slovácko

Jak zachránit současnou generaci dětí?

Většina pedagogických pracovníků si stěžuje, že současné děti ztrácí schopnost praktických dovedností a racionálního myšlení. Už ve...

12. 2. 2014
Co v zimě dělají rybáři?

Huštěnovice

Co v zimě dělají rybáři?

Mnozí lidé si myslí, že rybářská sezóna trvá jen od jara do podzimu, ale není tomu tak....

11. 2. 2014
Celer je pan Lék

Slovácko

Celer je pan Lék

Čím dál častěji nám odborníci radí, že se máme vrátit k potravinám, které tvořily jídelníček našich předků....

9. 2. 2014
I chlapi můžou mít problémy s močením

Uherské Hradiště

I chlapi můžou mít problémy s močením

Začne to úplně nenápadně. Zpotíte se, podceníte oblečení a prochladnete. Ve vysokém pracovním nasazení máte málo času...

7. 2. 2014
TOPlist