FacebookYoutubeInstagram

Vánoce si můžete užít i bez lepku!

Slovácko Čtení 14. 12. 2018
Vánoce si můžete užít i bez lepku!

I bez lepku si můžete skvěle pochutnat.

Foto: ilustrační foto

Pokud se potýkáte s alergií na lepek nebo jeho intolerancí a držíte speciální dietu, kde nesmí být tato skupina složitých a nestravitelných glykoproteinů obsažena, zbystřete. Jistě máte strach, že si o vánočních svátcích nebudete moci vychutnat vaše oblíbené cukroví. Nemusíte však propadat panice. V dnešní době je spousta variant a úžasných náhražek, ze kterých můžete vybírat.

Navíc se vám otevírá i možnost v kuchyni trochu experimentovat a třeba objevit zatím neznámé chutě a suroviny. Společně s odborníky na pečení ze Světa cukrářů vám přinášíme nejlepší tipy, jak se s Vánocemi v tomto případě vypořádat.

Bez mouky, ale s ořechy

I do klasických receptů často přidáváme společně s moukou mleté ořechy. Ořechy jsou přirozeně bezlepkovou surovinou, a tak se tímto postupem dá inspirovat také při přípravě bezlepkových sladkostí. Skvělou variantu představují také mouky rostlinného původu z oříšků nebo z mandlí. „Mandlovou mouku využijete i k přípravě bezlepkových vánočních sušenek nebo do veganských receptů,“ vysvětluje Michal Kubíček, majitel cukrářského portálu Svět cukrářů.

Pro milovníky čokolády

Pokud se řadíte mezi tzv. čokoholiky a bez čokolády nemůžete být, je zde jeden tip zaručeně pro vás. Není totiž nic jednoduššího, než rozpustit ve vodní lázni kvalitní čokoládu a smíchat ji se vším, co máte rádi, ať už se sušenými plody, strouhaným kokosem nebo mandlemi a vlašskými ořechy. Z této směsi pak můžete vytvořit kuličky nebo placičky, je to čistě jenom na vás, necháte je ztuhnout a vánoční dobrotu můžete mít na stole, bez pochyb skvěle chutná, ale také lahodí oku. Rozpuštěnou čokoládou můžete také naplnit papírové dekorační košíčky, nebo si čokoládu navrstvit a jako náplň použít například oříškové, kešu, madlové nebo burákové máslo. A ti zručnější z vás, kteří si troufnou, si mohou doma vyrobit i čokoládové pralinky. K tomu postačí správná formička a trezírovací sáček, kterým pralinky pohodlně bez problémů naplní.

Pokud nemůžete lepek, nebo si od něj chcete jenom odpočinout a zkusit trend poslední doby, tedy zcela bez mouky, vyzkoušejte raw nepečené cukroví. Je zdravější a rychlejší na přípravu, také vás rychleji zasytí. Nejčastěji se v receptech na raw dobroty objevují datle, různé druhy ořechů, kokos, ale také třeba vločky. Můžete z nich vytvořit kuličky, vyrobit tyčinky, ale stejně tak použít klasická vykrajovátka nebo formičky s vánočními motivy.

Důležité rady pro celiaky

•    Klasickou mouku můžete nahradit jinými - pohankovou, rýžovou, kukuřičnou, z fazolí, cizrny, čočky, ...

•    Pozorně čtěte etikety - i čokoláda či oříšková másla mohou obsahovat lepek

Autor: nik

Vaše názory

Jak vybrat správnou vůni?

Slovácko

Jak vybrat správnou vůni?

Jestli sháníte nějaký skvělý dárek pro svou přítelkyni, manželku, kamarádku, babičku, maminku, dceru nebo známou, jistě jí...

11. 12. 2018
Těšíme se na sníh. Zejména kvůli sportům!

Slovácko

Těšíme se na sníh. Zejména kvůli sportům!

Ani v zimním období se nemusíte nudit. Samozřejmě, že se asi nikdo před nejdůležitějšími svátky v roce...

7. 12. 2018
Jak se vybavit na lyže?

Slovácko

Jak se vybavit na lyže?

Pokud se chystáte na horské svahy, ať už mezi svátky či v období po Novém roce, jistě...

5. 12. 2018
Předvánoční čas už je tady!

Slovácko

Předvánoční čas už je tady!

Jelikož jsme se přesunuli do měsíce prosince, tak si jistě každá domácnost zapálila na svém adventním věnci...

3. 12. 2018
TOPlist