FacebookYoutubeInstagram

Víme, co se sluší a patří? Malá exkurze do zásad etikety

Slovácko Čtení 30. 11. 2017
Víme, co se sluší a patří? Malá exkurze do zásad etikety
Foto: ilustrační foto

Elegance a zdvořilost

Dříve slovo etiketa znamenalo lístek se jménem, jímž se u francouzského královského dvora označovalo místo u stolu. Později se tento význam rozšířil na pravidla zdvořilosti a dobrého společenského chování. Nejznámnější ikonou české etikety je Ladislav Špaček, bývalý tiskový mluvčí prezidenta republiky a známý propagátor slušných mravů. A právě k němu jsme šli pro radu v pravidlech etikety. Jistě několik základních a zásadních pravidel etikety všichni dost dobře známe. Jsou to ta notoricky známá, jako zákaz mlaskání při jídle, nebo že ženy mají přednost. Nesmíme také zapomenout třeba na pravidlo správného uložení příborů tehdy, kdy dojíme poslední sousto jídla.

Oblastí etiket je mnoho
Zkusíme si ale ukázat ta pravidla, která zas až tak dobře neznáme, ale když se vyskytneme jednou za čas ve formální společnosti, tak je dobré je ovládat, abychom nezpůsobili společenské faux pas. "Minulý rok jsem dostala volný lístek na jeden z lepších plesů v Olomouci. Úvodem této slavnosti byla večeře. Taková ta, kterou jsem nikdy nezažila, se všemi těmi příbory a ubrousky kolem. Taky mi z toho všeho šla pořádně hlava kolem a absolutně jsem nevěděla, kde začít," vzpomíná s úsměvem naše čtenářka Věra a doplňuje, že tehdy by se jí právě tento článek hodil. Je období, kdy se pomalu chystáme na plesovou sezónu, tak zbystřete zraky a přečtěte si pár vypečených pravidel etikety.
1) při podávání rukou muž vždy stojí, dáma má pak výsadu a může sedět
2) při příchodu do kanceláře, úřadu a dalších institucí se vždy dovolíme, jestli se můžeme posadit
3) při pozvání na večeři nezapomeneme na pozornost pro hostitele i hostitelku
4) vybízí-li hostitelka, aby si ostatní přidali, měla by si vzít jako první, na znamení, že se hosté nemusí zdráhat
5) žena má přednost až na jednu výjimku, v restauracích vchází do místnosti muž první - v historii nebyly restaurace tak bezpečné a toto pravidlo přetrvalo dodnes
6) první ke stolu usedá dáma, a to s kvalitním výhledem, sedí nejlépe u zdi, aby ji neobtěžovala kolemjdoucí obsluha
7) pokud máme v restauraci připraveno více příborů, odebíráme je vždy z vnější strany a postupujeme směrem k talíři
8) po ukončení večeře látkový ubrousek položíme složený vedle talíře, do talíře nepatří
9) pokud je návštěva formální, nikdy nenutí hosty, aby sundali své boty, protože ty jsou nedílnou součástí oděvu
10) všechny ženy ve společnosti oslovujeme paní, bez ohledu na to, jestli jsou vdané, či nikoliv, výjimka je možná tehdy, pokud si dáma oslovení slečna vyžádá
RADY
Pravidel etikety je celá řada a dělí se hned do několika oblastí. Tady jsme vypíchli některá další z nich:
• při pozdravu se díváme do očí a stisk je pevný, nepodáváme ruku v rukavici, sádře anebo ruku špinavou (myšleno třeba při vaření)
• pokud se vám při představení někdo představí například i s titulem, používáme při následném oslovování toto celé slovní spojení i nadále
• pamatujme, že pozvání na návštěvu od hostitele se zásadně neodmítá
• v případě drobné vlastní či cizí nehody ve společnosti na ni nikdy nahlas neupozorňujeme
• při společenské akci si vždy vezmeme sklenici s přípitkem, a to i v případě, že řídíme nebo jsme abstinenti; předstírat pití alkoholu ve společnosti je obvyklé, symbolicky si tedy skleničku vždy aspoň vezmeme
BUBLINA
Které z pravidel etikety je pro vás zásadní? Názory pište na zc.kdd@eckader

Autor: mak

Vaše názory

Jak se postavit ke kritice

Slovácko

Jak se postavit ke kritice

Představme si, že nás něco na někom štve. Nejlepší možnost je tu věc ventilovat a říct o...

28. 11. 2017
Hruškový koláč

Slovácko

Hruškový koláč

Ingredience 5 pevných hrušek skořice 5 lžic medu 200 g másla 3 vejce 200 g medu 200...

26. 11. 2017
Pohanková sekaná s masem

Slovácko

Pohanková sekaná s masem

Ingredience 250 g mletého masa 150 g pohanky 1 nastrouhaná mrkev 1 menší cibule 1 stroužek...

25. 11. 2017
Stres je sviňa. Ale ne každý!

Slovácko

Stres je sviňa. Ale ne každý!

Příroda, jako důmyslná čarodějka nás vybavila mechanismy, které jsou nepřekonatelné a jedinečné. Mezi ně mimo jiné patří...

22. 11. 2017
TOPlist