Inzerce
FacebookYoutubeInstagram

Zaručeně už v kavárně poznáte správnou kávu!

Slovácko Čtení 28. 7. 2018
Zaručeně už v kavárně poznáte správnou kávu!

Káva je vlastně ovoce.

Foto: nik

Stále častěji se o ní a jejích účincích vedou debaty. Zatímco 76 % Čechů si bez této černé tekutiny nedovede představit svůj den, zbylá procenta netuší pomalu ani to, jak chutná, a úplně v pohodě se bez ní obejdou. Řeč je o kávě! Jaké jsou její výhody? Jak chutná ta správná? Kde se vzala? Na to se pokusím najít odpověď.
Káva je vlastně ovoce, kávové bobule neboli boby kávovníku jsou plody, které uvnitř ukrývají kávová zrnka, z nich se poté praží ta vyhlášená káva. Domovinou kávy je provincie Kaffa v Etiopii. Avšak pěstování kávy bylo až do 18. století výsadou arabských zemí. Do tohoto století je sice jejich výsadou, avšak už v 17. století se dostává do Evropy, a to do Londýna nebo Paříže.
Pozitiva kávy
Podle nedávno prováděných výzkumů vyšlo najevo, že pití kávy snižuje výskyt a riziko některých onemocnění. Zejména riziko cukrovky, Parkinsonovy choroby a také může snížit riziko rakoviny prsu o 40 procent. To za vyzkoušení rozhodně stojí, ne? Podle některých vědců přispívá k bystrosti, pomáhá snižovat váhu, snižuje chuť k jídlu, ale naopak dodává tu ke cvičení. Dokáže totiž zlepšit a zrychlit výkon a uvolňuje endorfiny v těle, takže navíc ještě přispívá k dobré náladě. Dalo by se říct, že káva rozhodně překypuje výhodami, kterých je podstatně více než negativ. Takže rozhodně stojí za to ji pít, a to nejen v Mezinárodní den kávy, který připadá na 1. října.
I když málokdo se považuje za odborníka a znalce kávy a mnohdy lidé tvrdí, že dobrou kávu poznat neumí, není to až tak těžké. Káva, ať už se jedná o velmi oblíbené espreso nebo latte, se vyznačuje svým typickým aroma, vzhledem a chutí. Silná káva espreso se vyznačuje hořkosladkým aroma, hustou, zlatavě hnědou pěnou a nasládlou vůní. V současné době nejoblíbenější druh kávy, a to mléčné latte, se pozná podle sjednocené barvy, to zapříčiní vlití espresa do mléka. Pěna by měla dosahovat asi centimetr pod okraj šálku. Podle předních baristů by tato neřest neměla být nepříjemně hořká, trpká nebo vodová. Kvalitní káva by měla dokreslovat tony sladkosti, ovocnosti s náznakem hořkosti, kde se krásně všechny chutě snoubí a vzniká tak skvělý labužnický zážitek.
Doufám, že i vám se teď sbíhají sliny a bystří vaše chuťové pohárky. Takže zbývá vyrazit do kavárny, vždyť dobrou kávu už poznáte! A na závěr jedna zajímavost. Piccolo neexistuje, je to jenom český překlad slova malý. Někdy Češi omylem používají tento výraz pro malé espreso. Itala nikdy neuslyšíte objednat si tento druh kávy.
Negativa kávy!
  • 100 šálků kávy je smrtelná dávka
  • její konzumaci by se měly vyhnout těhotné a kojící ženy
  • vzniká na ni závislost
  • působí diureticky, zvyšuje tvorbu moči a může vést ke ztrátám některých vitaminů a minerálních látek

Autor: nik

Vaše názory

Na co lze používat mléko?

Slovácko

Na co lze používat mléko?

Jistě všichni víme, že mléko je plné vitaminů, proteinů a minerálů, obsahuje vápník, který je potřebný pro...

26. 7. 2018
Šokující zjištění! Jak by vypadal život bez včel?

Slovácko

Šokující zjištění! Jak by vypadal život bez včel?

Důležitost včel pro člověka definoval již Albert Einstein slovy: "Pokud by zmizely na Zemi včely, zbývají lidem...

24. 7. 2018
Kam vyrazit na dovolenou?

Slovácko

Kam vyrazit na dovolenou?

Stále si nevíte rady, kam vyrazit na dovolenou - ať už v letních měsících či v září...

21. 7. 2018
Jak za dovolenou ušetřit?

Slovácko

Jak za dovolenou ušetřit?

Jistě se chystáte toto léto strávit alespoň pár dní na nějaké příjemné dovolené. Ať už si pod...

19. 7. 2018
TOPlist