FacebookYoutubeInstagram

Hrad Buchlov ..aneb co vonělo z hradní kuchyně

hrad Buchlov Kultura 12. 9. 2019
Hrad Buchlov ..aneb co vonělo z hradní kuchyně

Připrav 3 cibule, máslo, 1 kuře, 3 vejce, 400 g polohrubé mouky, 100 ml sladké smetany, špetku soli, šafrán, 50 g loupaných nasekaných mandlí, 100 bílého vína.

Mladé kuřátko upečeš, necháš vychladnout a obereš z kostí. Dáš usmažit cibulku a zaleješ vínem, povaříš. Do mísy vraž mouku, půl vína, smetanu, vejce, trochu šafránu a uhněť do hladka. Rozválej těsto na plát, smíchej obrané kury s mandlemi a zalej vinnou omáčkou. Těsto rozkrájej na pláty, poklaď směsicí a zabal. Nasázej na plech a potři vejcem a dej péci do rozpálené pece.

K takto dobré krmi připrav vinnou jíchu. Dej na pánev pokrájenou cibuli a osmaž, zalej vínem a nech rozvařit. Propasíruj přes síto, dej povařit, přidej podle chuti koření a medu a ještě teplé nes na stůl spolu s ostatním...

Takto zní recepis na ptáky s cibulí připravené v těstě, které ochutnáte v sobotu 14. září od 10.00 na hradě Buchlově během speciálního programu Roku renesanční šlechty. „Na nádvoří můžete ochutnat dobové speciality z hradního dýmníku, jídla, která voněla z prostších kuchyní poddaných a chudšího měšťanstva. Byly to různé kaše, placky a sýry,“ nechává nahlédnout pod pokličku programu kastelán hradu Rostislav Jošek.

Hradní hostina

11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00

Mimořádný gastronomický okruh s hostinou v průběhu prohlídky zaměřené na vývoj stolování a způsob stravování hradního panstva. V hradní kapli je připraven malý košt medoviny a moštu.

V rytířském sále hostina o 4 chodech, které mohly vonět z renesanční kuchyně a v černé kuchyni pak sladká tečka na závěr.

MENU

KYPRÝ MAZANEC POSTNÍ

POLÉVKA PIVNÍ

ELENÍ PAŠTIČKA S BRUSINKAMI

KAČICE V SVÉ JÍŠE

DOBRÉ JÍDLO Z LOSOSA S JÍCHOU

KOŠT MEDOVINY A MOŠTU
V ceně hostiny je mimořádný okruh s výkladem zaměřeným na historické stolování.Kapacita max. 25 osob/okruh do limitu vyčerpání připravených pokrmů.
 

Dýmníkové speality

11.00 hodin – do vyčerpání pokrmů

Ochutnávka pokrmů z hliněného dýmníku a chlebové pece – kaše, placky, žahour,

mazance a jiné.
Rezervace okruhu: 770 167 481, 725 377 374, .zc.upn@volhcub
Vstupenky je možno zarezervovat na webových stránkách hradu Buchlova. Více na www.hrad-buchlov.cz.

Autor: IVA

Vaše názory

Hod Dog Fest patnáctiny oslaví na Míru

Uherské Hradiště

Hod Dog Fest patnáctiny oslaví na Míru

Dlouho se o tom šuškalo a pak to organizátoři vybalili: Pokračování oblíbeného Hot Dog Festu se z...

12. 9. 2019
Luhačovice ožijí dětským festivalem

Luhačovice

Luhačovice ožijí dětským festivalem

Dětské soubory se svým pestrým a barevným programem Mezinárodního festivalu Písní a tancem roztančí a rozezpívají celé...

11. 9. 2019
Při festivalu Písní a tancem letos opět udělí titul Vesnice roku

Luhačovice

Při festivalu Písní a tancem letos opět udělí titul Vesnice roku

Luhačovice a také sousední Pozlovice budou žít ve dnech 12. až 15. září již po sedmadvacáté mezinárodním...

11. 9. 2019
Běh pro život aneb Šumická bota 2019

Šumice

Běh pro život aneb Šumická bota 2019

Máte rádi běžecké závody a přitom rádi přispějete na dobročinné účely těžce nemocných dětí? Udělejte dvě věci...

11. 9. 2019
TOPlist