FacebookYoutubeInstagram

Hamé začala sezóna zpracování zeleniny. Začíná se koprem a hráškem

Slovácko Podnikání 19. 6. 2015
Hamé začala sezóna zpracování zeleniny. Začíná se koprem a hráškem

Teplé počasí v posledních týdnech napomohlo tomu, že už nyní v polovině června běží sklizeň zeleniny. Společnost Hamé jako největší český výrobce konzervované zeleniny začala zpracovatelskou sezonu ve svém závodě PIKA v Bzenci na Hodonínsku prvními letními plodinami - koprem a hráškem. Více než dvě stovky zaměstnanců závodu se v následujících týdnech prakticky nezastaví a pojedou naplno v třísměnném provozu.

Veškerý hrášek a kopr Hamé odebírá od lokálních českých pěstitelů zejména z  Moravy, například z Kunovic a okolí. „Kopr a zelený hrášek musíme zpracovat zcela čerstvé do několika málo hodin od sklizně. Stejně jak vloni, i letos panuje v našem regionu teplé počasí, proto naše velkokapacitní linky jedou naplno už v polovině června. Kopr, který se v Česku pěstuje jen na několika málo polích, jsme zpracovali během pár dní, hrášek pak zpracujeme v průběhu následujících čtyř až šesti týdnů. Musíme si udělat zásoby na celý další rok, nyní nám tak v naší výrobě začíná nejintenzivnější období v roce,“ vysvětluje Jan Vašinka, ředitel závodu Hamé v Bzenci.  

Postup výroby

Proces zpracování hrášku je jasně daný. Hrášek se vždy nejprve otestuje, zda má tu správnou zralost. Čerstvý hrášek pak pracovníci Hamé důkladně očist a sterilují tak, aby si dlouhodobě uchoval svou chuť a zákazníci ho mohli použít například v zimě do vánočních salátů.

Právě závod v Bzenci zpracovává veškerou sterilovanou zeleninu společnosti Hamé, ročně jím tak projde zhruba 30 000 tun zeleniny. V Bzenci se sterilovaná zelenina vyrábí již od 40. let minulého století.

„Námi zpracovaný kopr ve sladkokyselém nálevu mohou lidé využít do omáček či polévek. Kopr využíváme i do našich hotových jídel. Většinu hrášku na trhu prodáváme pod značkou Znojmia. Využíváme jej i do dalších produktů Hamé, jako jsou zeleninové směsi Moravanka nebo Hradišťanka,“ doplňuje Marcela Mitáčková, ředitelka pro marketing a vývoj společnosti Hamé.  

Sterilování zeleniny

Při sterilování se zelenina konzervuje působením tepla. Zelenina je zahřátá na určitou teplotu a tím dojde k odstranění nežádoucích mikroorganismů, hlavně kvasinek a bakterií. Po zahřátí nesmí do obsahu vniknout žádný vzduch nebo voda, protože by byl okamžitě infikován. Proto se sterilovaná zelenina ukládá do vzduchotěsných obalů a dokáže pak zůstat chutná po dobu několika let, aniž by podlehla zkáze. 

Autor: BZ

Vaše názory

Nový Superb odhalen

Uherské Hradiště

Nový Superb odhalen

Po dvou letech dohadů, klamání protivníků a různých mystifikací se nová Škoda Superb ukázala v plné své...

9. 6. 2015
Slovácká tržnice

Uherské Hradiště

Slovácká tržnice

Budova bývalých uherskohradišťských Kasáren, tzv. „Konírny“ na ul. Verbířská se ještě v letošním roce změní na Slováckou...

5. 6. 2015
DAT pořádá konferenci již popáté

Uherské Hradiště

DAT pořádá konferenci již popáté

Od čtvrtka 4. června do pátku 5. června se v hotelu U Skanzenu na Modré sejdou zájemci...

1. 6. 2015
Továrna na výrobu izolačního materiálu z odpadu byla otevřena

Staré Město

Továrna na výrobu izolačního materiálu z odpadu byla otevřena

Nová továrna na výrobu pěnového skla A-GLASS, stavebního materiálu vyrobeného stoprocentně z odpadových střepů, byla dnes oficiálně...

27. 5. 2015
TOPlist