FacebookYoutubeInstagram

Kotle nestačí vychladnout, pálenka teče non-stop

Buchlovice Podnikání 26. 1. 2016
Kotle nestačí vychladnout, pálenka teče non-stop

Vedoucí pěstistelské pálenice v Buchlovicích Jan Stockmann kontroluje stav pálenky u přístroje, kterému se přezdívá „televize“. „Dnes, zítra a neustále je na programu slivovice,“ žertuje.

Foto: ara

Celkem 6 422 litrů absolutního alkoholu, tedy stoprocentního lihu, vypálili minulý prosinec v pěstitelské pálenici v Buchlovicích. Lednová statistika přitom může být ještě lepší. „Pálíme podle potřeby. Ve dne, v noci, soboty i neděle. Řídíme se přáním zákazníků,“ říká Jan Stockmann, šéf buchlovické pálenice. Na rekordy tady ale se svými parťáky, ve dvanáctihodinových směnách se střídá s Janem Žufánkem, Jaroslavem Šedou a Františkem Hrabinou, nehledí. „Jde nám hlavně o spokojenost zákazníků,“ říká ze všechny Stockmann. Že nejde o prázdná slova, o tom svědčí pečlivě vedená evidence. Ve výčtu jmen jsou lidé ze všech koutů Slovácka. „Lidé se k nám rádi vrací a proč to neříct, řada z nich k nám míří i proto, že se jim u konkurence nelíbí,“ usmívá se vedoucí šibalsky.

Stojíme uprostřed jedné z nejlépe vybavených provozoven v regionu. Jan Stockmann vytahuje z košile kávovou lžičku. Pečlivě ji utře a vzápětí ochutnává jeden ze vzorků, který přitéká z průhledné trubice. „Koštovat je třeba a velmi často. I když jsem na dvanáctihodinové směně, v mém dnešním případě od sedmi ráno do sedmi večer, štamprli si dát nemůžu. Vzorky tak jen lehce usrkávám, nebo spíš jen olizuju. Víte, celý den jste v prostředí nasátém vůní, někdy se vám z výpalků i na chvíli zatočí hlava,“ usmívá se Jan Stockmann.

Buchlovická pálenice patří místním zahrádkářům. I když v ní znamenitou pálenku vyrábí už od roku 1973,

do zásadnější rekonstrukce se pustili až loni. A výsledek je nepřehlédnutelný. Přestavba za naspořených 690 tisíc korun proměnila starou uhelnu ve sklad pro páleničářské potřeby a úklidové prostory. Vznikla také nová kuchyňka a toalety. Zvětšil se prostor pro čekající zákazníky i stáčírna pro vypálený destilát, pro celníky a hosty je k dispozici menší kancelář.

Modernizaci má za sebou také „kovové srdce“ pálenice. „Pořídili jsme si nový hlavní kotel. Je to klasika na 330 litrů s novým přepalovacím kotlem na devadesát litrů. Zakoupili jsme i novou destinační kolonu. Jedná se o jednokotlový systém, který umožňuje pálit kvas od šedesáti do sto osmdesáti litrů, lidově řečeno - v papiňáku. Všechno zařízení je v mědi a vyrobenou na zakázku brodskou firmou pana Janči. Chladicí zařízení je z nerezu a ovládají ho termostaty pro úsporu vody,“ říká Jan Stockmann. A ukazuje na velké plynové kotle, do kterých se čerpá kvas. „Výpalky se redukují také přes odpeckovač, samotné pecky si berou lidé na otop. Jak vidíte, zužitkujeme tady ke prospěchu všechno, co se dostane dovnitř,“ vtipkuje Jan Stockmann.

Každý den přijíždí s kvasem pět až sedm zákazníků. Každý dostane z jednoho 120litrového sudu dvanáct litrů pálenky. Na začátku sezony, kterou v Buchlovicích zahájili loni 30. července, se pálily především meruňky, třešně, višně. „Lidé si vozili také špendlíky, mirabelky nebo jablka. V zimě se už pálí švestky a durancie. V prosinci přivezl jeden ze zákazníků banány, z těch ale nakonec nic nebylo. Ze sedmdesáti litrů kvasu se nakonec nepodařilo vyrobit jedinou kapku,“ prozradil Jan Stockmann.

Ke čtvrtku 7. ledna, což byl poslední den vyúčtování celní správy, zahrádkáři vypálili přesně 21 097,37 absolutních litrů stoprocentní slivovice. „Tento objem představuje v průměru zhruba 40 tisíc litrů běžné slivovice. Za prosinec měl nejvíc protečeného alkoholu kolonový systém. „Kolonka“ je sice nejmenší, ale nejrychlejší. Zajistila rovných 2 200 z celkem vyrobených 6 422 litrů,“ poznamenal Jan Stockmann.

I když mají v Buchlovicích špičkovou techniku, společně s pálenicí v Jalubí patří dlouhodobě k nejlevnějším výrobnám. Poplatek za vypálení jednoho litru absolutního alkoholu tady představuje 143 korun za spotřební daň (odvod finančnímu úřadu, pozn. autora), dalších 87 korun se účtuje za režijní náklady provozu. Dohromady to představuje 230 korun včetně DPH. Pětikoruna se pak platí za litr destilované vody. „Nemáme v plánu zdražovat. Na 230 korunách za litr se držíme delší dobu a věřím, že to tak na dlouho i zůstane,“ shrnul Jan Stockmann.

Autor: JAROSLAV CHUDARA

Vaše názory

Vinotéka u Václava stále rozšiřuje nabídku

Uherský Brod

Vinotéka u Václava stále rozšiřuje nabídku

Václave, je to téměř rok, co jsme spolu mluvili poprvé. Změnilo se u Vás něco? Určitě! Připadá...

9. 12. 2015
Dárky pro podnikatele, šéfy i živnostníky

Slovácko

Dárky pro podnikatele, šéfy i živnostníky

Vánoce se blíží a dárková horečka pomalu začíná prostupovat mezi všechny lidi. Nejen, že jako každý rok...

30. 11. 2015
Včelaře trápí choroby a přístup státu

Slovácko

Včelaře trápí choroby a přístup státu

Včelaři nezažívají nejúrodnější léta, po katastrofálním loňském roce je zase potrápila nákaza moru včelího plodu. Do karet...

26. 11. 2015
Stále se snažíme vařit poctivě, snad to lidé ocení

Uherské Hradiště

Stále se snažíme vařit poctivě, snad to lidé ocení

Sto lidí, sto chutí. Toto známé přísloví platí v gastronomii snad ještě víc než v jiném oboru...

23. 11. 2015
TOPlist