FacebookYoutubeInstagram

Měl jsem sen, abychom byli špičkovou vinařskou lokalitou, vzpomíná na začátky podnikání enolog Libor Zlomek

Slovácko Podnikání 22. 9. 2017
Měl jsem sen, abychom byli špičkovou vinařskou lokalitou, vzpomíná na začátky podnikání enolog Libor Zlomek

Myslíte si, že věda a víno nejdou k sobě? Omyl. Existuje dokonce i samostatný vědecký obor, který právě víno a vědu úzce spojuje. Jmenuje se enologie a jeho kořeny sahají až do starověkého Řecka. Mimochodem, víno je řecky oinos a věda logos. Enolog je pak osobou, která je na základě svých vědeckých a technických poznatků a vědomostí, skutečným technikem vinařství. Zkrátka expertem, který ví jak vyrobit, ošetřovat, stabilizovat a případně léčit víno. Mezi špičkové a uznávané specialisty v oboru patří Libor Zlomek, jednatel společnosti LIPERA s. r. o.

Enologie stála v pozadí vašeho úspěšného podnikatelského záměru. Jak jste se k ní dostal?

V devadesátých letech, kdy jsem s vinařstvím začínal, jsem při výrobě vína postrádal potřebné informace k tomu, abych dostupné přípravky správně aplikoval a docílil maximálního enologického efektu. Obchodní zástupci společností, které se v té době jejich prodejem zabývali, spíš jen prodávali. Přidaná hodnota dobré rady, případně osobní zkušenosti s vlastní aplikací byly nad očekávání.

Takže jste se rozhodl jít vlastní cestou. A ta první vedla do ciziny.

Přesně tak. Rozhodl jsem se vycestovat do zahraničí a nasbírat tam praktické zkušenosti sám. Po čase jsem se přesvědčil o tom, že vinařská enologie je prakticky samostatná věda, kde se bez odbornosti vinař nepohne z místa. Velmi intenzivně jsem se zajímal prakticky o všechno, co se výroby vína týkalo. Sedm let jsem jezdil do Německa, kde jsem v průběhu studia trávil téměř celé letní prázdniny. Vždy, když jsem se pak vracel domů, tak ve mně rezonovala myšlenka poskytnout tyto informace dalším vinařům, ať se ponaučí z chyb, které dělají úplně zbytečně a zlepší kvalitu svých vín. Hodně lidí se mě ptalo, proč chci radit vinařům, jak vyrobit dobré víno, když sám doma víno vyrábím, tak bych měl spíš tajit těžce získané zkušenosti a informace jenom pro sebe. Já to viděl úplně jinak, když budou všichni vinaři vyrábět dobré vína, tak ty co budou chtít, to bude motivovat, aby vyráběly ještě lepší a svět by nás pak mohl vnímat jako špičkovou vinařskou lokalitu, protože geografický potenciál určitě máme. Kdo se o víno zajímá, tak ví, že dnes tomu tak je. Svět s respektem uznává špičkovou kvalitu moravských vín a mě moc těší, že tomu můžu být nápomocen. Když se vrátím zpět, tak na této myšlence vznikl tehdy celý podnikatelský záměr a v roce 2002 jsem společně s bratrem a kamarádem z vinařské školy založil společnost LIPERA s.r.o.

S čím jste začínali?

Na svém začátku jsme se zabývali poradenstvím při zpracování hroznů, výroby vína až po vlastní lahvování. Toto poradenství bylo zdarma a ekonomický profit byl z prodeje přípravků od německé společnosti Begerow, která nám dala práva na výhradní distribuci v České republice. V té době mně bylo 26 let a neuvažoval jsem o tom, že bych v tak krátké době po vysoké škole začal podnikat, navíc jsem měl jenom obyčejnou myšlenku, nic víc. Ale bylo to tak silné, že jsem tomu propadl a veškerou energii věnoval této myšlence a rozvoji společnosti. O tři roky později jsme založili společnost LIPERA SK s.r.o., která působí na Slovensku. V průběhu let jsme oslovovali další společnosti, abychom náš sortiment rozšířili, dnes máme výhradní zastoupení 16 nadnárodních společností z celého světa, jejichž společný sortiment čítá několik tisíc položek. Našim špičkovým, odborným okruhem je problematika filtrace, sanitace, technologie, mikrobiologie, přípravky pro výrobu vín, destilátů a nealkoholických nápojů. Nabízíme také vinařské láhve, sudy, nerezové nádoby, zpracovatelské technologie, přírodní korkové zátky, syntetické zátky, šroubové uzávěry a záklopky. Zajišťujeme ochranu vinic, prodej postřiků, nabízíme veškeré vybavení pro vinohrady i zahradu. Nabízíme také zapůjčení některých technologických zařízení a vlastní nákladní dopravu. Není to žádná legrace, orientovat se v tolika položkách a v rámci našich možností je držet v požadovaném množství skladem. To nás v roce 2012 motivovalo postavit firmu s požadovaným zázemím, skladem a prodejnou. O dva roky později jsme otevřeli novou akreditovanou laboratoř, která nabízí kompletní analýzy vín také pro potravinářskou inspekci.

Dnes je společnost LIPERA, s. r. o ve svém oboru pojem. Chystáte další rozšíření?

Nedávno se nám sklady přeplnily sortimentem a to nás přinutilo postavit další skladovou halu s celkovou kapacitou přes 800 paletových míst a rozšířit prodejnu. Tento rok v srpnu jsme oslavili 15. výročí založení společnosti, byla to cesta, kterou doprovázely nejenom radosti, ale také starosti a důležitá rozhodnutí. V současné době LIPERA s.r.o. zaměstnává 28 lidí, své služby nabízí nejenom v Česku, ale také Slovensku, Rakousku a Polsku. Do budoucna máme řadu dalších myšlenek a záměrů, ale o tom snad někdy příště.

(PR)

Autor: PR

Vaše názory

Nabízíme jen kvalitní vína

Uherské Hradiště

Nabízíme jen kvalitní vína

V roce 2007 otevřel Jan Hanák na Mariánském náměstí v Uherském Hradišti svou první vinotéku. Dnes provozuje...

8. 9. 2017
Dopravní stavby na Brodsku jsou pod drobnohledem

Uherskobrodsko

Dopravní stavby na Brodsku jsou pod drobnohledem

Několik silničních staveb na Uherskobrodsku navštívil náměstek hejtmana Zlínského kraje Pavel Botek odpovědný za dopravu. Spolu se...

6. 9. 2017
Tatru otevřel doktor Martin

Zlínský kraj

Tatru otevřel doktor Martin

Z původního hotelu, který už několik let chátral a při příjezdu do Velkých Karlovic nebudil zrovna pěkný...

6. 9. 2017
Záměr těžit? Nesouhlasíme!

Hodonín

Záměr těžit? Nesouhlasíme!

Podzemní voda je nejlépe chráněna tak, jak to příroda vytvořila, tedy překryta povodňovými hlínami. Jakýkoliv zásah...

6. 9. 2017
TOPlist