FacebookYoutubeInstagram

Z prodejny nahlédněte do pražírny nebo do balírny

Babice Podnikání 25. 6. 2019
Z prodejny nahlédněte do pražírny nebo do balírny

Majitelé a životní partneři Radka Sopůšková a Jiří Plšek.

Foto: CoffeeSpot
Inzerce

Letními hitovkami jsou espressotonic, ledové espresso nebo coldbrew

Pro někoho ranní rituál, pro mnohé nezbytná součást života. Káva se stala hned po vodě, pivu a na Slovácku i slivovici nejčastěji konzumovaným nápojem.

Káva už dávno není jen tmavou výplní šálků a nechodí se pro ni jen do supermarketů. Mlsné jazýčky hledají svoji chuť a aroma.

Kávu z celého světa na jednom místě naleznete na okraji Babic. V rodinné Pražírně CoffeeSpot denně praží po malých dávkách výběrová kávová zrna a kávu hned vám dle libosti naváží a, pokud budete chtít, uvaří k ochutnání. S výběrem vám majitelé Radka Sopůšková s Jiřím Plšek vždy ochotně poradí. A co prozradili nám?

Vaše kořeny jsou na Uherskobrodsku. Proč jste svoji firmu postavili zrovna v Babicích?
V Uherském Hradišti a okolí žijeme už hodně přes deset let. Počátky pražírny sahají do roku 2013, kdy jsme začali pražit v bývalé masně v Kudlovicích, pak se přesunuli do Huštěnovic. Logicky jsme chtěli zůstat tam, kde to máme rádi, a v blízkosti našich zákazníků. Takže Babice byly jasnou volbou.

Oba jste profesně vystudovaní jinde, přesto vás spojuje vztah, dítě a káva. Máte rádi stejný druh kávy, nebo je to jako s výchovou. Každý máte svůj styl?
Asi máme každý svůj styl s tím, že se stejně nakonec na všem shodneme. Možná je to ideální recept na společný život a podnikání.

V novém zázemí najdeme prodejnu, sklad, balírnu a pražírnu. V čem toto sloučení ocení zákazník?
Poslední dva roky jsme řešili to, že jsme měli zázemí a sklady na třech místech, a to nás nejvíc vyčerpávalo.
Věčné přejíždění a převozy kávy mezi sklady v Uherském Hradišti, Kudlovicích a pražírnou v Huštěnovicích. Takže teď máme vše na jednom místě a díky tomu se můžeme více věnovat kvalitě samotné kávy a hlavně zákazníkům.

Chceme, aby se u nás všichni cítili co nejlépe. Nachystali jsme jim taky jednu speciální věc. A to možnost nahlédnout z prodejny přes dvě prosklená okna přímo do pražírny ke stroji a do balírny. Nikdy jsme nic neskrývali a konečně se nám podařilo mnohým splnit jejich přání - nahlédnout nám přímo pod ruce.

Zvýšili jste razantně produkci kávy. Jakou poptávku pokryjete dnes?
Poslední rok jsme bojovali spíš s tím, že jsme byli na hranicích pražicích kapacit, a nejvíce sil nás stálo to, aby to nemělo vliv na výslednou kvalitu. Teď s novým strojem jsme v klidu. Takže jsme nachystaní a hravě bychom měli zvládnout zhruba dvojnásobnou poptávku než doposud.

Prodáte kávu s tzv. rodným listem. K čemu je pro zákazníka důležitý?
Je to logický trend posledních let. Zákazník je čím dál víc vzdělanější a nejen u kávy chce znát co nejvíce podrobností o tom, co nakupuje a kdo produkt, případně suroviny na něj, vypěstoval nebo vyrobil. A to my u kávy samozřejmě víme. Pak je to vlastně dobrodružná hra chutí a příběhů pro obě strany a lidi to baví čím dál víc. A to nejen u kávy.

Nedávno jste nakoupili v USA nový přístroj na pražení kávy. Jak se jeho kvalita projeví na chuti a aroma nabízené kávy?
Stroj na jaře tohoto roku doslova připlul z americké Kalifornie. Jde o jednu z nejmodernějších a nejprogresivnějších technologií na pražení na světě. Díky odlišnému systému ohřevu, než je zvykem u běžných bubnových pražíren, je výsledná chuť kávy mnohem výraznější a plnější sladších chutí. Díky elektronické kontrole pražení
zvýšíme konzistenci kvality v průběhu celého roku na maximum.

Z prodejny si můžeme odnést kávu ze všech koutů světa. Jsou jednotlivé světadíly typické druhem, chutí, aroma?
Kávu, tak jako třeba víno, ovlivňuje mnoho faktorů při pěstování, jako je právě podnebí typické pro danou oblast, kvality půdy, nadmořská výška, odrůda kávovníku a další. Například africké kávy jsou typické svou ovocností. V jejich chuti můžete najít jahody, broskve, borůvky, švestky, květinové tóny. Oproti tomu je protipólem například brazilská káva, která je plná čokoládových tónů, karamelu a oříšků.

Káva do pytlíků, kafe s sebou. Dá se u vás i posedět?
Jelikož jsme stále hlavně pražírna, tak se snazíme věnovat maximální péči kávě a zákazníkům v prodejně a poradenství při koupi samotné. Posezení znamená regulerní kávárenský provoz a to je uplně jiné odvětví, na které si zatím netroufáme.
Do budoucna se ale chystáme co nejvíce zvelebit okolí pražírny, aby si zákazníci mohli posedět, případně odpočinout venku.

Pohled na kávu se za poslední roky změnil. Jak se za posledních třeba pět let změnili vaši zákazníci?
Je to obrovská změna. V roce 2013 jsme skoro každému museli před nákupem vysvětlovat, proč tu vlastně jsme, když jsou kávy plné obchody a supermarkety. Teď je to běžná věc. Většina zákazníků přichází najisto. Vědí, jaké jsou v kávách rozdíly, mají už své oblíbené, případně rádi ochutnávají a pídí se po novinkách v nabídce.

Jen laik si představí černý mok, fajnšmekr hledá v kávě řadu chutí. Které druhy kávy jdou letošní rok nejvíce na odbyt?
Stálice jsou u nás kávy z Brazílie, Guatemaly a Kolumbie. Ale není to pravidlo a čím dál víc zákazníků si prostě hraje a zkouší pořád dokola. Pryč jsou časy, kdy všichni pili jeden druh kávy a po jiné netoužili.

Káva, to je trend. Jaké jsou ty nejnovější?
Do všeho se v posledních letech promítá přesnost díky elektronice, ale jako protipól si obrovskou popularitu získávají klasické domácí přípravy jako aeropress, french press, V60 dripper. Kavárny a pražírny se také přestaly bát experimentovat, a tak nabízí napříklat letní hitovky jako espressotonic, ledové espresso, coldbrew a jiné.

Jaké nejčastější chyby dělají lidé při skladování kávy?
Občas se ještě setkáme s mýtem o uchování kávy v chladničce nebo dokonce v mrazáku. Dlouhodobě nejověřenější je skladovat kávu na suchém a tmavém místě, dokonale uzavřenou, bez přístupu vzduchu, ideálně v původním obalu, který je na skladování přímo určený.

Doporučíte v těchto tropických dnech podávání kávy jako osvěžení?
Káva se dá pít v jakémkoliv počasí. A tropické dny jsou ideální právě pro nápoje s ledem jako již zmiňovaný espressotonic nebo colbrew.

Jaké blahodárné účinky má pití kávy?
V této oblasti jsme hodně velcí realisti. Často se objevují různé články jak pozitivní, tak negativní. Ale nikdy nejsou podloženy lékařskými výzkumy. Takže to bude asi tak jako u všeho v životě. Všeho s mírou!

Čtěte více
Autor: Pavel PAŠKA

Vaše názory

Průmyslovka získala do výuky funkční model

Uherské Hradiště

Průmyslovka získala do výuky funkční model

Stále častěji kolem sebe slyšíme o Průmyslu 4.0, jinými slovy o digitalizaci, následném propojení a automatizaci výrobních...

24. 6. 2019
Michal Dvouletý: Čunkova nemocnice neprošla, je třeba se vrátit k Baťovi!

Zlínský kraj

Michal Dvouletý: Čunkova nemocnice neprošla, je třeba se vrátit k Baťovi!

Od začátku říkám, že si hejtman Jiří Čunek vymyslel krásnou, ale zcela nereálnou pohádku o nové nemocnici...

21. 6. 2019
Z Firemní školy vyšli noví mesiťáci

Uherské Hradiště

Z Firemní školy vyšli noví mesiťáci

Ve čtvrtek opustilo brány MESIT střední školy 67 absolventů učebních oborů elektrikář, elektrikář - silnoproud, knihař, obráběč...

21. 6. 2019
Soukromníci: Hejtman překročil Rubikon. Pokud zastupitelstvo schválí novou nemocnici, obrátíme se na ministerstvo i Ústavní soud!

Zlínský kraj

Soukromníci: Hejtman překročil Rubikon. Pokud zastupitelstvo schválí novou nemocnici, obrátíme se na ministerstvo i Ústavní soud!

Hejtman Jiří Čunek stále nemá souhlas většiny zastupitelů k investičnímu záměru nové nemocnice ve Zlíně - Malenovicích....

19. 6. 2019
TOPlist