FacebookYoutubeInstagram

Ze Zeleného Dvorku se line vůně čajů a kávy už šestnáct let!

Uherské Hradiště Podnikání 13. 4. 2017
Ze Zeleného Dvorku se line vůně čajů a kávy už šestnáct let!

Majitelka obchodu Pavlína Burešová.

Foto: pas

Pavlína Burešová zariskovala a plán jí vyšel

Již šestnáct let můžete ve Františkánské ulici navštěvovat prodejnu čaje, koření a kávy nesoucí název Zelený dvorek.

Základem prodeje jsou kvalitní čaje: čaje pravé černé a zelené, ovocné, bylinné směsi, ajurvédské čaje s kořením a nečaje. V nabídce je široká škála dobrých čajů ze zemí jako Indie, Čína, Tchaj-wan, Keňa, Rwanda, Korea, Nepál, Ceylon a Japonsko - zkrátka od všech hlavních pěstitelů čaje. Velký zájem je o „čaje“ ovocné. Tento druh nápoje vznikl původně v Rakousku a Německu, odtud se poměrně nedávno rozšířil do celé Evropy. Mezi pětaosmdesáti druhy sypaného čaje, kterými se Zelený dvorek může pochlubit, jsou zastoupeny také bylinné směsi a čaje ajurvédské, které jsou bez teinu, a jsou proto velmi vhodné také pro děti, seniory nebo na večerní popíjení pro všechny.

V prodejně dále najdete velký výběr produktů nepocházejících z lístků čajovníku, tzv. nečaje, jako jsou Rooibos a jeho botanický příbuzný Honeybush - čaje z jihoafrických keřů velmi bohaté na vitaminy a minerály neobsahující tein, nebo např. Lapacho, což je kůra stejnojmenného stromu z Jižní Ameriky, kterou místní lidé používají jako přírodní antibiotikum. „Lidé k nám často chodí pro čaje na určitý zdravotní problém. Jednodruhové bylinky nabízíme v omezeném množství. Můžeme nabídnout osvědčené bylinné směsi určené k prevenci a léčení nejčastějších neduhů dnešní doby - od kašle, rýmy, snížené imunity, únavy, obezity po nespavost, alergie, deprese a mnohé jiné. Kromě čajů léčivých pro "marody" se orientujeme i na ty, kteří chtějí okusit něco pro potěšení chuťových pohárků,“ vysvětluje majitelka voňavé prodejny.

Co se týče kávy, nabídne vám plantážní jednodruhové kávy pocházející z 16 zemí, a to např. Brazílie, Peru, Etiopie, Kostariky, Indie, Keni, Kolumbie, Guatemaly, Nikaraguy, Kuby, Salvadoru, ... Tyto druhy se praží čerstvě až u nás v republice z ručně sbíraných výběrových bobů kávovníku Coffea arabica.

"Kávy kupované v supermarketech jsou většinou směsi, jejichž původ (geografické umístění plantáže) není uveden. Často jsou přepražené, aby se "zamaskovaly" jejich chuťové nedostatky - taková káva je až černé barvy a mastná. Tyto kávy jsou určeny pro masový prodej, kde cena bývá rozhodujícím kritériem, bohužel často na úkor kvality,“ říká majitelka prodejny Pavlína Burešová, která se v oblasti čaje a kávy neustále vzdělává a vydala se na vlastní náklady za čajovou kulturou na Ceylon a do Japonska. Na Ceylonu navštívila plantáže v nadmořské výšce 2 100 m v oblasti Nuwara Eliya a v Japonsku na ostrově Honšú oblast pěstování čaje Aichi, která leží na půli cesty mezi městy Ósaka a Kjóto. Bylo zajímavé porovnat tyto dva tak rozdílné světy - jednu z nejchudších oblastí pěstování čaje s tou nejvyspělejší.

Další specialitou Zeleného dvorku je téměř sto padesát různých druhů koření a kořenících směsí, a to především těch méně obvyklých. Kromě klasického kmínu si odtud tedy můžete odnést kmín římský či černý, kardamom (mletý, semena, tobolky), kurkumu, šafrán, lusk vanilky, estragon, šest druhů pepře atd. Hojně zastoupeny jsou kořenící směsi exotických názvů (adžika, čubrica, zaziky, čtyři druhy indického koření masala, citronový pepř, čtyři typy kari, ...). Pokud budete mít zájem, můžete si spolu se zakoupeným kořením nebo kávou odnést ze Zeleného dvorku i mlýnek, protože nejchutnější je vše vždy čerstvě pomleté.

Pro zákazníky je připravena i odborná literatura, různé pomůcky pro přípravu čaje a kávy, hrníčky a konvice z porcelánu, plechové i skleněné dózy a řada dalších výrobků souvisejících s tolik oblíbenými pochutinami. Zelený dvorek má otevřeno od pondělí do pátku od 8.30 do 17.30, v sobotu pak od 8.30 do 11.30. Před další sebevzdělávací cestou za čajovými a kávovými obřady jsme Pavlíně Burešové položili několik otázek.

Proč jste se rozhodla otevřít si před šestnácti lety zrovna prodejnu čajů?

Toužila jsem po tom, aby mi práce byla koníčkem...

Nebyl to v Uh. Hradišti risk?

Risk je to vždycky, ale věřila jsem, že pokud nabídnete lidem něco, co ve městě chybí, navíc v centru na komerčně výhodném místě a s milým přístupem k zákazníkovi, mohlo by to vyjít. Nemýlila jsem se.

Co u vás zákazník nejčastěji hledá?

Kvalitní a zajímavou surovinu - ať už je to čaj nebo káva - kterou nekoupí v supermarketu

Podléhá i čajová a kávová nabídka módním vlnám?

Určitě ano, trend zdravé výživy a super foods ovlivňuje i naši nabídku. U ochucených čajů to znamená ve větší míře používání přírodních aromat a přísad ovoce, koření či bylin jako goji, rakytník, kdoule, guava, guarana, vousatka citronová, kurkuma atd. U kávy a čaje zároveň pak nabízíme více produktů v bio kvalitě.

Potěšíte i fajnšmekry?

Pro čajové znalce brzy připravíme čaje z tzv. čerstvé sklizně, jedná se především o čaje z oblasti indického Darjeelingu, které se do Evropy přivážejí letecky, aby byla zaručena jejich maximální čerstvost a doba mezi sklizní a konzumací byla co nejktratší, bavíme se o dnech, nanejvýš týdnech. Znalcům kávy kromě kvalitní 100% arabiky nabízíme i příslušenství pro kvalitní přípravu kávy, např. French press, Coffee dripper, moka kávovar, Chemex - těch, co pijí českého "turka", naštěstí ubývá.

Je nějaký rozdíl v klientele v začátcích a v současnosti?

Není. Rozšiřuje se jen řada našich stálých zákazníků...

Které čaje máte ráda vy osobně?

Ráno černý, např. Pu-erh, před a po obědě zelený čistý, např. čínský Zelený šnek nebo bílý Yunnan, japonskou Senchu nebo korejský Joongjak. Odpoledne a večer bylinkové směsi Dlouhý život, Kopřiva-skořice, Klidný spánek nebo zelený Rooibos. Měním je podle chutí a nálad.

Jakou kávu byste doporučila čtenářům? 

Moji oblíbenou velkozrnnou Guatemalu SHB Maragogype jako presso lungo bez cukru a mléka.

Autor: IVA PAŠKOVÁ

Vaše názory

„Tři měsíce vydělávat na Babiše? To dělat nebudu!“

Uherské Hradiště

„Tři měsíce vydělávat na Babiše? To dělat nebudu!“

Klasická vesnická hospoda v Nedachlebicích zeje po třinácti letech, kdy jim měl Pavel Tichopádek v pronájmu, prázdnotou....

9. 4. 2017
Naše stroje obdělávají půdu, aby měli lidé co jíst!

Huštěnovice

Naše stroje obdělávají půdu, aby měli lidé co jíst!

Na polích kolem Starého Města, Napajedel, Hluku, Zlína nebo třeba Kyjova uvidíte na podzim po žních prohánět...

2. 4. 2017
Hamé trápí nedostatek lidí i žalostné dopravní napojení na Prahu a Vídeň

Kunovice

Hamé trápí nedostatek lidí i žalostné dopravní napojení na Prahu a Vídeň

Společnost Hamé už není synonymem pro paštiky a masové konzervy. Jedna z největších potravinářských firem v Česku...

23. 3. 2017
Lázně vylepšují pokoje, majitel získal prestižní cenu

Ostrožská Nová Ves

Lázně vylepšují pokoje, majitel získal prestižní cenu

Zdravá ekonomika lázeňské skupiny Royal Spa umožnila v Sirnatých lázních Ostrožská Nová Ves předčasně zahájit kompletní rekonstrukci...

9. 3. 2017
TOPlist