FacebookYoutubeInstagram

Janča vítězem o fous

Ořechov Společnost 29. 11. 2013
Janča vítězem o fous
Foto: pri

Vymyslet něco nového, netradičního, co by se dalo na Slovácku ještě koštovat, mohlo by se zdá těžkým oříškem. Na samotném okraji Zlínského kraje, v Ořechově, na to šli kupodivu jednoduše a od lesa. Efektivně využili názvu své obce a podruhé v místní hospůdce domácí motorkáři z Ořechova, občanské sdružení Žebrák, připravili košt ořechovek.

"S nápadem loni přišel Martin Rokyta. Nikde v republice jsme nic takového nezaznamenali a ke všemu se název koštu sám nabízel jako ideální spojení s názvem naší obce," sdělil Lubomír Kuchař, předseda sdružení.

Kdo neví, jak se ořechovka vyrábí, pro toho Kuchař popsal výrobní proces. "Ořechovka je 30 - 35% likér, kde základem jsou nezralé ořechy. Když se rozpůlí, musí mít ještě mléčnou konzistenci. Internet uvádí, že sběr je nejlepší provádět od sv. Jana do sv. Anny. Čím sběr proběhne později, tím je výsledkem ořechovka tmavší barvy. Ořechy se nasekají na čtvrtky a zalijí pálenkou a nechá se to plus minus 8 týdnů luhovat ve tmě nebo na slunci, záleží, jaký kdo má recept." Výrobci se nebrání experimentům a výsledky mají za následek, že je ořechovka označována i jako léčivá. "Někteří přidávají různé druhy koření a dochucovadel, např. pomerančová kůra, bazalka, limetka. Ořechovka léčí žaludeční problémy a střevní potíže," přidal Kuchař.

K ochutnání byla připravena necelá stovka vzorků. "Ořechovku lidé doma samozřejmě dělají, ale není to tak časté. Zatím se rozjíždíme a nenabízíme nějaký závratný počet, jak tomu bývá u koštů slivovice. Protože je tento košt hodně specifický, jsme odkázáni na příspěvky pouze od našich známých," řekl Kuchař a namátkou vybral obce, odkud vzorky pocházejí. "Vyškov, Hodonín, Mikulčice, Rohatec, Strážnice, Prakšice a další obce z nejbližšího okolí."

Při hodnocení, kdy se degustátoři zajímali hlavně o barvu, chuť a vůni, výsledný ortel přiřkl hlavní cenu Antonínu Jančovi z Prakšic. O vítězství rozhodla jedna desetina bodu. "Vítězem se stal pan Janča z Prakšic, v těsném závěsu Josef Raška ze Strážnice a třetím šťastným byl domácí Radek Plevák," přečetl z výsledkového katalogu Kuchař. Hlavní ceny byly ručně vyráběné keramické láhve ozdobené logem akce.

Domáckou atmosféru zpříjemnila vážanská muzikantská sestava Sekec.

Autor: pri

Vaše názory

Zatančil si s dámou z publika

Uherské Hradiště

Zatančil si s dámou z publika

Klub kultury v Uherském Hradišti navštívila legenda české populární hudby. Muž nevelkého vzrůstu, avšak svým způsobem neustále...

28. 11. 2013
V Břestku bodovali Horňáci

Břestek

V Břestku bodovali Horňáci

Loni vymrzli jako na Sibiři, letos se jim v přilbách odráželo slunce. Řeč je o účastnících Mikulášského...

28. 11. 2013
Od minikár k fechtlům

Břestek

Od minikár k fechtlům

Na startovní listině pravidelně najdete dvě stejná jména - Marek Frolka. Nejedná se o překlep, ale o...

28. 11. 2013
Štamprla na zahřátí přišla vhod

Blatnička

Štamprla na zahřátí přišla vhod

Sobotní ráno bylo v Blatnici pod Svatým Antonínkem hodně rušné. Zatímco místní myslivci vyráželi právě na hon,...

27. 11. 2013
TOPlist