FacebookYoutubeInstagram

Nejlepší kořalku má Laďa Knotů!

Včelary Společnost 15. 1. 2019
Nejlepší kořalku má Laďa Knotů!

Laďa Knot se vrací na trůn - Tonda Hájek mu předal Včelu, Fanek přidal požehnání.

Foto: pas

Včelarská baňka, plnoletá prsatice, trůní v obýváku už podruhé...

Včelarská baňka si letos s plnou parádou užila vstupu do dospělosti. Humorně laděný košt si za osmnáct let získal renomé a má tu čest zahajovat sezónu regionálních koštů pálenek.

Vítězné tričko, šerpu a zápis na plaketě si letos vybojoval Vladimír Knot, který je teprve pátým člověkem, jemuž se podařilo získat prsatou včelu podruhé! Letos získal diplom také za nejstarší pálenku, kterou byla ve sklepě zapomenutá osmnáctiletá meruňka. Slavil tedy hned nadvakrát!

„Dělám všechno pro to, abych měl zdravý kvas. Sbírám jen dobré trnky a dávám je do dřevěné kádě, kde kvasí pěkně pomaloučku. Když sypu do plastu, na dno přidám cukr rozmíchaný ve vodě v poměru kilo cukru na stovku, a tím zabráním plísni,“ prozrazuje svůj fígl vítěz, který už má za sebou bohatou sbírku cen. Třikrát byl vyhlášen nejlepším degustátorem, dvakrát zvítězil v ovocných pálenkách a dvakrát slyšel vítěznou fanfáru CM Včelaran. Od včerejšího dopoledne je putovní cena Včelarské baňky vystavena u Knotů v obýváku, plaketa nad ní. Tím vítěz splnil první z podmínek.

Jméno Ladi Knota je s Včelarskou baňkou úzce spjato. Chyběl snad jen na jednom ročníku, když byl hospitalizován v nemocnici, pravidelně nosí vzorky, zasedá v degustační komisi a stal se profesionálním přebíračem cen. Je zkrátka neodmyslitelnou součástí proslulého koštu.

„Loni byl po čtyřech letech bídy opravdu nadprůměrný rok. Dopadlo to skvěle, i když se to na nás valilo ze všech stran - sucho a padání trnek, polámané stromy z velké úrody a z jihu dorazila tmavka švestková,“ povzdechl si prezident Fanek Janků. „Ze severu si na trnky dělá zálusk medvěd, kterého prý už viděli v Dúbravách,“ vtipkuje Fanek, který je z letošních vzorků nadšený. „Kdo dá do degustace loňskou slivovicu, je jasný favorit. Tak byly vzorky dobré,“ hodnotí s vážnou tváří. „Vzorky byly výborné, chutné a my jsme si s děvčatama pošmákly,“ přidává se Marta Machová, předsedkyně Babské komise, která ocenila slivovici Jendy Švece.

K ochutnání bylo 102 vzorků slivovic, 34 ovocné pálenky a 11 vzorků likérů. Smrťáka roku si odnesl Radek Malina, nejlepší likér, višňovku, dodal Laďa Vymyslický, ovocné pálenky vyhrál Tomáš Maňásek z Topolné za hrušku s medem.

Autor: Iva PAŠKOVÁ

Vaše názory

Nejlepším sportovcem obce je Ryška

Nedachlebice

Nejlepším sportovcem obce je Ryška

Sportovní ples v Nedachlebicích letos kromě vyhlášení nejlepších sportovců za loňský rok zažil i rozloučení s kariérou...

14. 1. 2019
Na besedě se hrálo o milion korun

Uherské Hradiště

Na besedě se hrálo o milion korun

Velmi aktivně trávili svatoštěpánský večer členové folklorního souboru Kunovjan. Letošní beseda u cimbálu se nesla v duchu...

13. 1. 2019
Výstava nabídla na padesát betlémů

hrad Buchlov

Výstava nabídla na padesát betlémů

Již se stalo tradicí, že se buchlovské brány pravidelně otevírají na druhý svátek vánoční. Na Buchlov tentokrát...

12. 1. 2019
Benefiční koncert si vychutnal zaplněný kostel

Uherský Brod

Benefiční koncert si vychutnal zaplněný kostel

Do uherskobrodského kostela Neposkvrněného početí Panny Marie se sjely davy lidí, aby strávili příjemné chvíle na krásném...

11. 1. 2019

Související

Uherské Hradiště - Sady

V Derfli otevřeli vinaři své sklepy

Romantická procházka městskou částí Uherského Hradiště. Takové bylo putování za vínem po Derfli. Kdo navštívil všech sedm...

Kudlovice

Kudlovický vinný žleb nabídne na 200 vín od 21 vinařů

Již tuto sobotu od 15 hodin se všichni milovníci dobrého vína a pravé slovácké atmosféry mohou těšit...

Uherské Hradiště - Sady

Ochutnejte víno derflanských mikrovinařů

VINNÝ PIKNIK Vinaři Sady otevřou své vinné sklepy veřejnosti v sobotu 25. května po 14. hodině. „Naše...

Topolná

Šampionem se stal nejstarší topolský vinař

Stejně jako vloni předběhli pořadatelé 45. ročníku výstavy vína v Topolné o týden tradiční pouť. K ochutnání...

TOPlist