FacebookYoutubeInstagram

Rybu neochutnala, ale salát zvládla na výbornou

Uherské Hradiště Společnost 9. 12. 2016
Rybu neochutnala, ale salát zvládla na výbornou
Foto: adel

V kuchyni tentokrát výškou vévodila Štěpánka

Štědrovečerní večeře pomalu, ale jistě ťuká na vrátka, a tak se slovácký kuchtík rozhodl oprášit variantu receptu na klasického kapra. Aby pokrm pouze navodil atmosféru Vánoc a nesimuloval ji dopodrobna, ryba se na pánvi opékala pouze napřírodno. Tentokrát byla Davidu Vaculíkovi k ruce předposlední finalistka soutěže Tvář DOBRÉHO DNE 2016 Štěpánka Taranzová. Kapr ale nesměl na talíři zůstat osamocený, proto se mu přílohou stal vlažný čočkovo-kroupový salát. Celý recept byl tentokrát čerpán z kuchařské bible Romana Vaňka. Štěpánka je bývalou studentkou hotelové školy a je v gastronomickém provozu více než zběhlá. Její průvodce školou vaření ji tedy nějakým loupáním, krájením, sekáním a mícháním nemohl zaskočit. Nástraha se ale schovávala v dochucování. Štěpánka totiž nejí ryby. Čočkový salát zvládla dochutit jedna báseň, ale starost o sladkovodního kapříka raději přenechala slováckému kuchtíku Davidovi. Kromě zvídavých otázek z oblasti slovácké kuchyně musela Štěpánka během větší části vaření bedlivě střežit přepouštějící se máslo. Průběh celého vaření kromě Štěpánčiny rodiny a stálých fanoušků školy vaření sledovalo i velké množství zákazníků blešího trhu, který v sobotním dopoledni ve Slovácké tržnici probíhal. Po hodině zábavného vaření byla všem přihlížejícím nabídnuta degustační porce připravená kuchaři Václava Hrabce. David si na své porci jako obvykle pochutnal a Štěpánka větší část svého výtvoru přenechala raději rodičům. Těm jídlo tak chutnalo, že od teď prý Štěpánku budou k plotně stavět častěji.

Očima Štěpánky:

Kromě toho, že jsem se moc těšila na vaření, tak jsem se nemohla dočkat, až poznám Davida Vaculíka. Byla jsem trochu nervózní, protože se v rybách moc nevyznám, a věděla jsem, že na tržnici bude probíhat bleší trh a bude na mě koukat spousta lidí.  Nakonec jsem to ale, hlavně díky Davidovi, všechno zvládla a moc si to užila.

Očima Davida:

Vaření bylo zase úžasné. No není se čemu divit. Štěpánka byla již třetí soutěžící, která prošla gastronomickým provozem, takže nebylo v podstatě ani pořádně co učit. Opět jsem i ji trochu nachytal na zapomenutých termínech, ale myslím, že jsme se i tak pořádně pobavili. Jednoznačně jsem si to užil.

Autor: adel

Vaše názory

Rozsvěcovali strom ze hřbitova

Huštěnovice

Rozsvěcovali strom ze hřbitova

Hodným dětem předat sladkosti a ty zlé nastrkat čertům do pytle. S tímto úkolem se každoročně musí...

8. 12. 2016
Královská výstava v královském městě

Uherské Hradiště

Královská výstava v královském městě

Pohádkové království očima předškolních dětí najdete v podkroví Reduty v Uherském Hradišti. Jedná se o každoroční výstavu...

7. 12. 2016
Společným koledováním zahájili advent v Kudlovicích

Kudlovice

Společným koledováním zahájili advent v Kudlovicích

Tak, jak se postupně rozsvěcovaly vánoční stromy na všech důležitých náměstích po celé republice, ozářily stovky žárovek...

7. 12. 2016
Na jarmarku se zjevil Mikuláš

Bílovice

Na jarmarku se zjevil Mikuláš

Na tradiční vánoční jarmark vyrazili o víkendu i obyvatelé Bílovic. V areálu zámeckého parku pro ně byl...

7. 12. 2016
TOPlist