FacebookYoutubeInstagram

Sem se chodí po čuchu, ne po směrovkách

Mařatice Společnost 26. 9. 2019
Sem se chodí po čuchu, ne po směrovkách
Foto: Katka MAHĎÁKOVÁ
Inzerce

Na Rochusu se sešlo 24 výrobců tradičních slováckých pokrmů

Již pošesté se v Uherském Hradišti uskutečnil Slovácký festival chutí a vůní, na kterém se sešlo 24 výrobců tradičních slováckých pokrmů.

„Nově přijel Miloš Vašek, který přivezl chlebové placky s uzeným masem, se zelím a se škvarky, a je vidět, že asi úspěšně - podle několikametrové fronty, která je po celou dobu u stánku. Jako vždy jsou tady tetičky z Kozojídek, které dělají tradiční slovácký pokrm, báleše s povidly a s mákem,“ uvedla pořadatelka Veronika Friedlová z Regionu Slovácko, která dohlížela na tematické soutěže, například v odhadu počtu brambor v koši, váhy zelí, počtu oloupaných brambor za minutu, nebo na soutěž o nejdelší bramborovou slupku.

Festival nabídl spoustu dobrot. Třeba v nejvýše postaveném stavení skanzenu návštěvníky omamná vůně doslova vlákala dovnitř. „Sem se chodí po čuchu, ne po směrovkách,“ vysvětlila s úsměvem Lenka Durďáková z Regionu Slovácko, která společně s další kolegyní pekla tradiční cukroví. „Dělali jsme třeba štědrák, to je takové netradiční jídlo, které se dělalo na Štědrý den, recept je původně ze Žítkové a je poměrně pracný, hodně hutný a jsou tam čtyři náplně - ořechová, maková, povidlová, tvarohová, a to všechny na sobě v jednom koláči,“ dodala Durďáková, která návštěvníkům nabídla také další sladké dobroty jako mrkvové cukroví, bramborové taštičky, ovesňáky, makovce, turkyňové buchty či vínové cukroví, kam se skutečně používá víno.

Festival má již svou tradici a láká návštěvníky nejen z širokého okolí. Důkazem je i Alena Šahinová s rodinou, kteří na festival přijeli až z dalekého Benešova nedaleko Prahy. "Měli jsme guláš, zelňačku, škvarkové tyčinky, jidáše, pagáče, báleše, zelňáky, mrkvánky, ovesňáky, skvělý domácí bylinkový čaj a taky koštujeme třešňovicu a zázvorovicu, ta byla taky luxusní,“ vyjmenovaly ochutnané tradiční pokrmy sestřenice Alena Šahinová a Jitka Štefánková. „Nám to dneska všechno moc chutnalo. Nejvíc mi chutnala kyselica s trnkama a víno z pěstitelské stanice z Polešovic,“ pochválila Alena Šahinová.

Na akci se vypravil s celou rodinou také slovácký senátor Ivo Valenta. „Chutnali jsme nudle, vinné cukroví, vlčnovské vdolečky a teď jsme chutnali malinový džem s chilli, to jsem nikdy nechutnal a bylo to dobré,“ pochválil slovácký senátor tradiční speciality.

Autor: KM

Vaše názory

Klisna Levanta zaujala porotu i návštěvníky

Staré Město

Klisna Levanta zaujala porotu i návštěvníky

Do Kovozoo se sjely davy návštěvníků, aby si zkusily vyrobit zvířata z odpadních materiálů. Akce pro celou...

25. 9. 2019
V Tučapech slavili hasiči stovku

Tučapy

V Tučapech slavili hasiči stovku

Dobrovolní hasiči z Tučap oslavili sto let od založení. Na oslavu na místním fotbalovém hřišti si pozvali...

24. 9. 2019
Zahrádkáři odšťavňovali, rodiče pekli

Huštěnovice

Zahrádkáři odšťavňovali, rodiče pekli

Muzejní spolek a zahrádkáři v Huštěnovicích připravili další ročník koštu burčáku s moštováním ovoce. Úvod slunečného odpoledne...

22. 9. 2019
Hlasujte pro „zámeček Pepčín“!

Drslavice

Hlasujte pro „zámeček Pepčín“!

Několik desítek lidí se opět na konci prázdnin vydalo na tradiční ukončení prázdnin na Pepčíně, tedy na...

19. 9. 2019

Související

TOPlist