Celer je utajovanou vitaminovou bombou
Foto: Pixabay
Celer je poněkud opomíjená zelenina, která v sobě ukrývá jak zásobu vitaminů, tak neobyčejnou gastronomickou pochutinu.
Celer vyzdvihují i odborníci na výživu, kteří doporučují vrátit se k potravinám, které tvořily jídelníček našich předků. I když nepatří mezi nejoblíbenější, mnozí z vás jistě netuší, že v sobě ukrývá doslova balzám na zdraví.
Celer, kterého je v současné době všude dostatek, používáme hlavně do polévek a vařených zeleninových jídel - může však být konzumován syrový či přidáván do salátů. Velkou výhodou této zeleniny je, že na rozdíl od ostatních druhů velice dobře snáší vysoké teploty, díky čemuž se zásadně neničí vitální látky, proto tvoří podstatnou složku jídelníčku vegetariánů.
Listy celeru jsou bohaté na vitamin A, zatímco kořeny jsou bohatým zdrojem vitaminů B1, B2, B6 a C, dále draslíku, kyseliny listové, hořčíku, vápníku, železa, fosforu, sodíku a mnoha aminokyselin.
Celerový džus snižuje hladinu cholesterolu
Pokud máte zvýšený cholesterol a doktor vám doporučí vyloučit z jídelníčku mastná jídla, proces uzdravení můžete urychlit tím, že budete pít celerový džus. Po dobu 3 týdnů ho vypijte každé ráno sklenku na lačno.
Zklidňuje nervový systém
Pití celerového džusu je skvělým řešením pro zklidnění nervového systému a také pro lidi, kteří trpí nespavosti. Jestliže máte tento problém, pijte sklenku celerového džusu každý večer hodinu před spaním.
Ulevuje od zácpy
Celer funguje jako účinné projímadlo. Jestliže trpíte zácpou, pijte celerový džus, nebo jezte celer v syrovém stavu.
Snižuje riziko rakoviny žaludku a tračníku
Celer obsahuje složky, které mají protirakovinný účinek, proto vás konzumace celeru může ochránit před rakovinou žaludku. Z toho důvodu doktoři doporučují denní konzumaci celeru, pokud možno ve velkých dávkách.
Snižuje krevní tlak
Nedávná studie odhalila, že u lidí, kteří pijí celerový džus po dobu minimálně jednoho týdne, dochází k výraznému snížení krevního tlaku. Celer obsahuje složku, která napomáhá k uvolnění svalů kolem tepen a rozšiřuje cévy, čímž dochází k lepší cirkulaci krve.
Zlepšuje funkci ledvin
Konzumace celeru vede k lepší činnosti ledvin tím, že napomáhá tělu urychlit proces odstraňování toxinů. Navíc tento proces zabraňuje vzniku ledvinových kamenů. Abyste se vyhnuli tomuto problému, je doporučeno pít celerový džus ve velkých množstvích, nicméně konzumace čerstvého celeru je také velice prospěšná.
Pomáhá zhubnout
Celer je výživné jídlo, kterého úkolem je, kromě jiného, snížit apetit a chuť na sladká a mastná jídla. Umyjte celer, nakrájejte ho na plátky a jezte ho v průběhu celého dne. Na konci dne uvidíte, že jste snědli podstatně méně jídla.
Urychlí odstranění ledvinových kamenů
Celerový džus pomáhá rozložit a odstranit ledvinové kameny. Abyste dosáhli žádoucích výsledků, musíte celerový džus pít přibližně jeden měsíc. Zároveň se tím chráníte před vznikem dalších ledvinových kamenů.
Je regulátorem hormonů
Vědci zjistili, že celer obsahuje látku, která reguluje hormony u žen i u mužů. Navíc celerový džus zvyšuje plodnost, odstraňuje frigiditu a dokonce bojuje proti impotenci.
Pomáhá k detoxikaci těla
Jestliže se cítíte být unaveni, nebo jestliže jste v poslední době konzumovali jídla obsahující hodně chemických látek, či chcete-li své tělo pročistit, jezte celer a pijte celerový džus denně.
Low carb CELEROVÉ HRANOLKY
Celerové hranolky mohou být zdravější alternativou těch bramborových, což ocení také přiznivci low carb stravování…
Bulvu celeru oloupeme, očistíme a nakrájíme na plátky silné cca 1 cm. Z plátků potom nakrájíme hranolky cca 1 x 1 cm. Na 2-3 minuty je vložíme do vroucí vody, scedíme, smícháme s trochou oleje a koření a vložíme rozprostřené na plechu do trouby předehřáté na 220 °C. Pečeme do zlatova.