Cukr má na imunitní systém přímo likvidační vliv

Cukr má na imunitní systém přímo likvidační vliv
Foto: ilustrační foto
Slovácko Volný čas 12 / 04 / 2020

Není cukr jako cukr. Sladký cukr pro někoho zhořkne, když způsobí závažné zdravotní problémy. Aby bylo jasno - složité sacharidy, obsažené v ovoci, zelenině či obilí, jsou zdraví prospěšné. Na rozdíl od jednoduchých cukrů, které obsahují sladké limonády a cukrovinky.
Nadbytečný příjem jednoduchých cukrů má pro imunitní systém přímo likvidační vliv, což je v korona krizi naprosto nežádoucí. Už sto gramů cukru (což se rovná jednomu litru coly) stačí k tomu, aby se schopnost našich bílých krvinek bojovat s vetřelci zmenšila o čtyřicet procent. Tento efekt začíná už půl hodiny po požití a trvá přibližně pět hodin.
Pokud se k nadměrnému holdování sladkému přidá u dospělých i dlouhodobý stres, je zaděláno na pořádný problém. Stres totiž také nepříznivě ovlivňuje imunitní funkce. Kombinace sladkostí a stresu tak přináší zvýšené riziko přenosu infekčních chorob, ale také možnost vzniku autoimunitních nemocí nebo nádorového bujení.
Podle lékařů dokáže výrazný pokles imunitních funkcí způsobit už takové množství cukru, které je obsaženo například ve 3/4 litru sladké limonády nebo v jednom pytlíku bonbónů. U dětí to platí dvojnásob.

Čím víc cukru jíme, tím víc po něm toužíme a budujeme si návyk na nepřirozeně sladkou chuť. Proto zkusme postupně snižovat množství cukru v běžných receptech. Pokud pečivo, pak kváskové, občas upečený domácí koláč s menším množstvím cukru. Nic se nestane, když jablečný štrúdl osladíte jen rozinkami, jiné jídlo třeba sušenými meruňkami, švestkami, hruškami, vanilkou, která má sladkou chuť.

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace