Jak správně detoxikovat a ozdravit játra?

Jak správně detoxikovat a ozdravit játra?
Foto: ilustrační foto
Slovácko Volný čas 06 / 04 / 2021

Na jaro je hlavním elementem dřevo, které ovládá párové orgány játra (jin) a žlučník (jang). Tyto orgány mají na starosti regulaci a tok energie v průběhu celého organismu a řídí veškeré procesy spojované se dřevem, tedy růst, tvořivost, zrod něčeho nového, osamostatňování se…

TRADIČNÍ ČÍNSKÁ MEDICÍNA

Žádná smažená jídla a večer už ani drobek!

Játra fungují jako čistička krve, a pomáhají zdraví svalů, šlach a vazů. Zachytávají všechny chemické látky, léky a jiné substance, „přeberou“ je a zařídí jejich zpracování a vyloučení. Tvoří žluč, která je nezbytná pro trávení. Také fungují jako zásobárna energie (ve formě glykogenu), vitaminů a minerálů.

Díky jejich schopnostem v nás proudí emoce i krev poměrně plynule. Pokud tomu tak není, objevuje se náladovost, vztek, pocit bolesti, ale i nemoce.

Příznaky nerovnováhy  

Oslabená játra vás vzbudí mezi jednou a třetí hodinou ranní. K příznakům toho, že něco není v pořádku, patří zhoršení čichu, bolesti hlavy a krční páteře, žeber, kloubů, šlach, svalů a kyčlí, oslabení se projeví vysokým krevním tlakem, depresemi, přejídáním, ale i horkostí a vlhkostí kůže či závratěmi, zarudlýma a slzícíma očima, svědícími pohlavní orgány atd.

Obejdete se bez alkoholu?

Ze stravování bychom měli vyloučit těžká, hutná, tučná a smažená i pomalu vařená jídla, ostré pokrmy, mléčné výrobky a cukry. Nahrazujte je svěžími potravinami, které rostou nad zemí, jako jsou výhonky mrkve, pórek, mladou cibulkou aj.

Lékaři doporučují nakličovat mungo, vojtěšku, řeřichu. Pro žaludek je vhodná konzumace hořčinů prostřednictvím čekanky, kořene pampelišky, výtažku z grepových jader.

Z obilovin pak rýže, špalda, tvrdá pšenice, oves, quinoa. Vařit bychom měli na páře, dusit, blanšírovat. Výborné jsou zelené doplňky stravy, jako je chlorela a spirulina. Můžeme zvolit i krátké detoxikační půsty.

Bylinky regenerující játra

Nejznámější a nejúčinnější bylinkou podporující regeneraci jater je ostropestřec mariánský, který podporuje růst nových jaterních buněk. Základní rostlinou pro jarní detoxikaci je kořen z pampelišky - smetanky lékařské. Také oranžově červené plody kustovnice (goji, gouqizi) pomáhají regeneraci jater.

Problémy s nerovnováhou jater

  • horší trávení, nadýmání, zácpy, průjmy, říhání
  • náladovost, podrážděnost, deprese
  • agresivita, vztek
  • vysoký krevní tlak
  • premenstruační syndrom
  • bolestivá menstruace
  • migrény, pulzující bolesti hlavy
  • ztuhlost a křeče na úrovni šlach
  • alergie a hyperimunitní reakce
  • červené oči
  • záněty šlach
  • záněty spojivek

Potraviny, co vašemu organismu udělají na jaře dobře

Obiloviny: pšenice, špalda, zelená zrna, zelený ječmen

Zelenina: pickles (nakládaná zelenina), kyselé zelí, kyselé okurky, klíčky, ředkvičky, čerstvé bylinky, saláty, řapíkatý celer, oregano, sójové boby, kořenová vařená zelenina

Ovoce: ovoce kyselejší chuti: citróny, kyselé švestky, limety, jahody, maliny, brusinky, borůvky

Bílkoviny: zakysané mléčné produkty, jogurty, zákysy, sójový tvaroh, tofu

Nápoje: čaje - šípkový, mátový, meduňkový, hloh, pampeliška nebo slézový čaj, pšeničné pivo

Vynechejte smažení a večer už ani drobek!

Stejně jako rostliny na jaře nezadržitelně rostou, tak i toto období charakterizuje stoupající síla - energie, kterou moudří Číňané připodobnili ke dřevu nebo stromu. Právě čínská medicína se ve stravě a činnostech řídí pěti prvky (dřevo, země, kov, oheň a voda) rozdělenými do čtyř ročních období. Praktikování principu ročních období může náš život nejen obohatit, ale dát mu i přirozený řád, který je přínosem nejen pro naše zdraví tělesné, ale i duševní. Po staletí připomíná, že právě jarní čas je nejvhodnější k očistě neboli detoxikaci našeho organizmu.

Zelená je barva jara

Stoupající energie dřeva působící nejvíce na jaře se v organizmu projevuje na játrech, naší osobní čističce, která je v tomto období nejvíce namáhána. Abyste jí dali prostor k pořádnému úklidu, nesmíte ji nerozumně zatěžovat, ale naopak je třeba jí k němu dopomoci.

Proto se nechte vést přírodou a postupně zařazujte do jídelníčku zelenou, právě rostoucí zeleninu, která tuto stoupající sílu charakterizuje. Do všech jídel se snažte zařadit něco zeleného. Super je petrželová nať, mladé pampelišky, kopřivy, pórek, pažitka. Hlavně však klíčenou zeleninu, jako je řeřicha, vojtěška, ředkvička, ale i pšenice nebo fazole mungo, které tuto vylučovací sílu nejvíce podporují.

Semínka se dají zakoupit v prodejnách se zdravou výživou, mohou klíčit i v bytě na parapetu u okna.

Balzámem je kvašená zelenina

Pro dobrou funkci jater je také důležitá kyselá chuť, proto si denně dopřejte trochu domácího kysaného zelí, nebo si vyrobte takzvané pickles, což je krátkodobě, 3-4 dny kvašená zelenina, pro tento účel nejlépe z bílé ředkve anebo ředkvičky.

Výborným prostředkem na posílení funkce jater a vylučování jedů z těla jsou japonské švestičky umeboshi a výrobky z nich, jako je umeocet a umepasta, tudíž je v tomto období nezapomeňte zařadit do jídelníčku.

Zeleninu snězte do čtyř hodin od uvaření

Zelenina, která by spolu s obilninami a luštěninami měla být základem stravování, by se měla sníst vždy co nejdříve po uvaření - nejdéle do 4 hodin. Nikdy ji však znovu neohřívejte!

Zabráníte tak dalšímu zatížení jater škodlivinami, které po této době v upravené zelenině jejím rozkladem vznikají. S přicházejícím oteplováním obohacujte talíř i o syrovou zeleninu, kterou jste v zimě pro její ochlazující účinky napařovali nebo dusili.

Jídlo musíte řádně rozkousat

Nezapomínáme na důkladné kousání a prosliňování potravy. Na jídlo si vždy udělejte čas. Nejezte ve spěchu, za chůze, u monitoru a nevykonávejte při jídle žádnou jinou činnost. Čas, který jídlu a jeho řádnému rozkousání věnujete, vám tělo vrátí větší energií.

Pro účinný odchod škodlivin, které organismus během zimy v sobě nashromáždil, vylučte z vašeho jídelníčku veškerou pečenou stravu, jako je všechno pečivo, buchty, pizza, ale také uzeniny, sýry, maso a ostatní příliš nás stahující, chemií a solí konzervované potraviny, jež by očistnou stoupající energii brzdily a játra ještě více zanášely.

Též omezte smažení a vyvarujte se i příliš uvolňujících potravin, jako jsou cukr, alkohol, ovocné a chlazené šťávy, ale i brambory a rajčata, jež všechny zatěžují ledviny, které játra vyživují a ovlivňují tak jejich správnou činnost. Snažte se jíst jednoduchá jídla vařená, dušená anebo vařená v páře.

Šestá hodina je závěrečná

Po šesté hodině večer už nejezte. Nanejvýš nějakou zeleninu. Každá změna k lepšímu však vyžaduje pohyb. Je potřeba se i hýbat, aby došo ke správné očistě. Proto si naordinujte delší procházky, pokuste se cvičit a až bude tepleji, pak také běhat nebo jezdit na kole.

Podle moudrých Číňanů jsou játra skladištěm nejen potravinových, ale i emočních jedů, jako je nenávist, závist, zlost, žárlivost a odmítání sebe sama. Proto má očista i svou duchovní rovinu, na kterou nesmíme zapomínat a která spočívá v zamyšlení se sama nad sebou, v odpuštění starých křivd, ve smíření se s našimi nepřáteli...

Recept na šťávu k pročištění jater

1 l mrkvové šťávy + 1 lžičky za studena lisovaného oleje + šťáva z 1 citronu.

Účinné je také pití přírodní citronády nalačno, a to i v průběhu dne - voda + šťáva z citronu.

V detoxikační činnosti dobře působí zelený čaj maté a čaj lapacho.

autor: Iva Pašková

Tagy článku

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace