Jaký býval Štědrý den na Slovácku?

Jaký býval Štědrý den na Slovácku?
Foto: archiv Slováckého muzea  /  Štědrý den Nivnice
Slovácko Volný čas 24 / 12 / 2020

Na Štědrý den měl každý zvláštní náladu. Na Vánoce bylo všude uklizeno, jen pod štědrovečerní stůl se kladla sláma, která byla připomínkou Kristova narození ve chlévě a hojné úrody na poli.

Každá rodina se držela celý den pospolu. S východem první hvězdičky končil adventní půst a rodina se mohla shromáždit v čistě uklizené jizbě. Obklopili stůl, který byl pokryt vybělenou, po domácku utkanou režnou tkaninou či travnicí, jejíž popruhy se omotaly kolem noh stolu. Pod stolem byla položena slaměnka se všemi druhy obilí, s česnekem, cibulí i petrželí, aby bylo po celý rok hojnosti v rodině i v hospodářství. Střed stolu zdobila hliněná, malovaná mísa plná vánoční kyselice, polévky z kysaného zelí a sušených hub (někde se do ní přidávaly i sušené trnky). Ke štědrovečerní večeři patřily i oplatky pečené ve zvláštní formě, které hospodyně každému vložila do úst.

Talíře se tehdy nepoužívaly, tak bylo na stole vždy nachystáno o jednu lžíci více, než bylo stolovníků (pro nečekaného příchozího), a všichni jedli společně z jedné mísy.

Štědrovečerní večeře začala, až přišla ke stolu hospodyně. Všichni se postavili na svá místa, připravili se k modlitbě, kterou hospodář zahájil Štědrý večer. S vážnou tváří ji hlasitě předříkával a ostatní se modlili tiše. Když skončil, posadil se jako první ke stolu a teprve pak se mohli posadit i ostatní.

Hospodář si pak nabral z mísy kyselice a po něm začali jíst i ostatní, než byla mísa prázdná. Po večeři obdaroval zvláštním přídělem i dobytek. Poté začali chodit koledníci. S hospodářem poseděli, dívce přinesli dáreček, na oplátku dostali malé pohoštění, a pak šli zase dál, do další chalupy.

autor: Iva Pašková

Tagy článku

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace