Jarní očistou získáte sílu na celý rok

Jarní očistou získáte sílu na celý rok
Foto: ilustrační foto
Slovácko Volný čas 04 / 05 / 2024

Po letních teplotách, které nás zaskočily začátkem jara, jsme prožili čtrnáct dnů v chladu a zimě. Stejně tak, jak příroda předčasně rozkvetla a v zápětí částečně pomrzla, u některých lidí letos obtížně nastupuje i jarní očista, jež je doporučována s přelomem zimy a jara. Na jaře totiž musíme nabrat sílu a energii na celý následující rok!

Očistu umocníte procházkami na čerstvém vzduchu

Odhodláváte-li se k očistě teprve teď, nic jste nezmeškali. Do změn se můžete pustit právě teď. Navíc, po úplňku vám příroda pomůže podpůrnou energií. Jak nejlépe začít?   

Začněte lehkou stravou

Alespoň na měsíc přejděte na lehkou stravu, zaměřenou na zeleninu (ve větší míře) a ovoce, kvůli obsahu vlákniny, která střeva očišťuje od všech odpadů. Těžkou a hutnou stravu nahrazujte svěžími potravinami, které rostou nad zemí. Výborná je zelená listová zelenina, jako je rukola, polníček, špenát, naklíčené mungo, vojtěška, řeřicha. Zařaďte i čekanku, která je bohatá na antioxidanty, protizánětlivé látky a enzymy, které podporují tvorbu žluči.

Zelenina, která by spolu s obilninami a luštěninami měla být základem stravování, by se měla sníst vždy co nejdříve po uvaření - nejdéle do 4 hodin. Nikdy ji však znovu neohřívejte!

Jak poznáte, že jsou játra v nerovnováze?  

Oslabená játra vás vzbudí mezi jednou a třetí hodinou ranní. K příznakům toho, že něco není v pořádku, patří zhoršení čichu, bolesti hlavy a krční páteře, žeber, kloubů, šlach, svalů a kyčlí, oslabení se projeví vysokým krevním tlakem, depresemi, přejídáním, ale i horkostí a vlhkostí kůže či závratěmi, zarudlýma a slzícíma očima, svědícími pohlavní orgány atd.

Bylinky regenerující játra

Nechejte se vést přírodou a postupně zařazujte do jídelníčku zelenou, právě rostoucí zeleninu, která tuto stoupající sílu charakterizuje. Nejznámější a nejúčinnější bylinkou podporující regeneraci jater je ostropestřec mariánský, který podporuje růst nových jaterních buněk. Základní rostlinou pro jarní detoxikaci je kořen z pampelišky - smetanky lékařské. Také oranžově červené plody kustovnice (goji, gouqizi) pomáhají regeneraci jater.

Jarní očista jater by nebyla komplexní, kdybychom nepřidali péči i o orgány, které na jaře potřebují také trochu očistit a nabudit novou energií.

Plíce posílíme procházkami

Samoléčebnou schopnost mají procházky na čerstvém vzduchu. Proto začněte hodně chodit a při chůzi využívejte správné dýchání. Představte si, že nadechujete sílu a zdraví a vydechujete ze sebe vše nepotřebné.

Nádech musí být hluboký na střídačku jednou do břicha a jednou do plic. Na čtyři doby se nadechujte nosem a pak hluboce vydechněte ústy - výdech zkuste o kousek delší. V několika blocích dýchací set zopakujte. Výrazně tak zvýšíte kapacitu plic.

  Ledviny jsou filtrem škodlivin

Společně s játry a střevy fungují jako filtr škodlivých látek. Jarní očistu začněte ráno, kdy nalačno vypijte místo čaje teplou vodu s citronem. Během dne pak pijte 1,5-2 litry pramenité odstáté vody nebo vlažného čaje (zelené maté, brancha, lapacho, kopřivový, z listů břízy nebo heřmánkový).

 Potraviny, co vašemu organismu udělají na jaře dobře

Obiloviny: pšenice, špalda, zelená zrna, zelený ječmen

Zelenina: pickles (nakládaná zelenina), kyselé zelí, kyselé okurky, klíčky, ředkvičky, čerstvé bylinky, saláty, řapíkatý celer, oregano, sójové boby, kořenová vařená zelenina

Ovoce: ovoce kyselejší chuti: citróny, kyselé švestky, limety, jahody, maliny, brusinky, borůvky

Bílkoviny: zakysané mléčné produkty, jogurty, zákysy, sójový tvaroh, tofu

Nápoje: čaje - šípkový, mátový, meduňkový, z hloh, pampeliškový nebo slézový čaj, pšeničné pivo

Kvašená zelenina - balzám pro organismus

TIP: Každé ráno na lačno spolkneme směs dvou lžic extra panenského olivového oleje a šťávy z půlky citronu nebo limety (případně jednu lžíci jablečného octa). Tato kúra vytáhne z jater toxické látky, které tělo následně odbourá, a po týdnu užívání se budete cítit jako znovuzrozeni.

Ochutnejte sílu přírody...

Dokud rostou jarní bylinky, jako je pampeliška, bršlice, kopřiva, česnáček, potočnice, řeřišnice, ptačinec, sedmikráska, medvědí česnek a lístky orseje před prvním květem, natrhejte je třeba o víkendu na místech, která nejsou znečištěna. Doma je dejte do dózy a uchovejte v lednici. Vydrží Vám cca 5-7 dnů do dalšího sběru. Každý den do jídla přidávejte 2 hrsti. Sílu divokých bylin nemohou nahradit žádné doplňky stravy...

autor: IVA PAŠKOVÁ

Tagy článku

TOPlist