Na Bílou sobotu upečte beránka

Na Bílou sobotu upečte beránka
Foto: ilustrační foto
Slovácko Volný čas 03 / 04 / 2021

3. dubna
Bílá sobota je pro věřící dnem ticha a očekávání. Křesťané se stále postí a oplakávají Ježíše Krista ležícího v hrobě. Je posledním dnem půstu a také usilovných příprav na Kristovo zmrtvýchvstání.

V dřívějších časech vrcholil domácí úklid - bílilo se stavení, vymetalo se novým koštětem. Ženy pekly mazance, beránky a chléb.

Bílá sobota je spojena se zapalováním ohňů před kostely, zažehávání svící, které poté lidé přinesou do kostela jako symbol světla. O půlnoci se koná slavnostní mše vzkříšení Krista. Rozezní se také zvony. V chalupách schválně nechali vyhasnout oheň, aby mohli uhlíkem z kostelního ohně zapálit nový.

TIP: Společně hezky ukliďte domov, děti s vámi mohou upéct beránka či mazanec. Večer můžete pokřtěným dětem vyprávět o křtu a jeho významu i o tom, jak celou rodinnou událost prožívali jejich nejbližší. Nekřtěným můžete povyprávět příběh jejich příchodu na svět a o vítání občánků. Před večeří můžete opět zazvonit na zvonky, protože už se vrátily z Říma.

POVĚRY A ZVYKY

- Ženy se draly před kostelem k ohni, uzmuly uhlík a běžely co nejrychleji domů zažehnout oheň.

- Popelem z ohně lidé sypali louky, aby na nich bylo vždy hodně trávy pro dobytek.

 - Uhlíky sloužily jako ochrana před bouřkami, kroupami a povodněmi.

 - Oharky se zastrkávaly za trámy nebo se dávaly do základů nových stavení, aby chránily dům před ohněm.

RECEPT

Velikonoční bílá polévka

2 lžíce másla

2 lžíce hladké mouky

300 g brambor, oloupaných, nakrájených na kostičky

4 vejce uvařená natvrdo

250 ml smetany na vaření

1/2 lžičky drceného kmínu

8 plátků anglické slaniny

ocet, sůl, čerstvý kopr

POSTUP

V hrnci na másle osmahneme do světle zlaté barvy mouku. Zalijeme litrem studené vody a přivedeme k varu. Přidáme brambory, kmín a za občasného míchání vaříme 20 minut. Až brambory změknou, přidáme smetanu, kopr a dochutíme octem a solí. Vajíčka nakrájíme na čtvrtky. Polévku rozdělíme do talířů, ozdobíme vajíčkem a vyškvařenou slaninou, případně čerstvým koprem.

 Tvarohový beránek

 225 g hladké mouky

 250 g tvarohu

 200 g másla

 200 g moučkového cukru

 4 vejce

 1 lžíce vanilkového cukru

 1 prášek do pečiva

 1 lžíce tuzemáku

 1 lžička citronové kůry

 špetka soli

 máslo a hrubá mouka na vymazání

 POSTUP

 V míse promíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Do čisté velké mísy dejte vejce a oba cukry. Vyšlehejte metlou do světlé pěny.

 Přidejte tvaroh, citronovou kůru, tuzemák a rozpuštěné máslo. Znovu vyšlehejte do světlé pěny. Přidejte suchou směs a postupně zapracujte.

 Formu na beránka vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Do spodního dílu formy opatrně vlijte připravené těsto (asi 1 cm pod horní okraj formy) a zakryjte horním dílem formy.  Beránka pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut.

autor: Iva Pašková

Tagy článku

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace