Náš tip ze slovácké kuchyně: Báleše

Náš tip ze slovácké kuchyně: Báleše
Foto: ilustrační foto
Slovácko Volný čas 10 / 04 / 2021

Víte, co jsou to báleše? Recep na pochoutku z kynutého těsta pochází ze Starého Města. V kuchařce tradičních pokrmů na Slovácku jsou dokonce dva odlišné recepty. Jeden z nich můžete vyzkoušet už dnes a připravit si čerstvé báleše u vás doma. Tak jdeme na to!

Suroviny:

3 a 1/6 hrnku hladké mouky

40 g droždí

1 a ½ lžičky oleje

2 lžíce krystalového cukru

1 a ½ hrnku vlažného mléka

2 vejce

špetka soli

olej nebo sádlo

Na posypání a polití:

hrušková marmeláda

hruškovice

měkký tvaroh

mléko

cukr

 V míse rozmícháme droždí se lžící cukru, zalejeme ½ hrnkem mléka, zaprášíme moukou a necháme vyběhnout kvásek. Ke kvásku přidáme mouku, olej, cukr, mléko, vejce, špetku soli a vypracujeme hladké polotuhé těsto. Přikryté necháme kynout. Z těsta ukrajujeme kusy, ze kterých vyválíme placičky. Do středu vytvoříme důlek a pečeme nasucho na plotně (kamnech) nebo smažíme na pánvi ve vysoké vrstvě oleje. Zdobíme marmeládou smíchanou s pálenkou, tvarohem zředěným mlékem a posypeme cukrem.

Variantou na ozdobení může být mletý mák smíchaný s moučkovým cukrem a povidla.

Dobrou chuť!

autor: Region Slovácko

Tagy článku

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace