Osud zařídil, že jsem propadla perníkové kráse
Foto: archiv Iva Horáková
ADVENTNÍ ŘEMESLA - IVA HORÁKOVÁ
Perníky k adventu a Vánocům neodmyslitelně patří už od 18. století, kdy se mezi lidmi začaly objevovat jako ozdoba na vánočním stromečku, později byly kupovány jako dárek anebo sladká pochoutka pro děti.
Není pravda, že perník je po upečení měkký
Perníkářství mělo svůj cech a tajné rodinné recepty se dědily z generace na generaci, než se postupem let z krámků a jarmarků přesunuly do našich domácností...
Voňavé perníkářské řemeslo se udrželo jak na amatérské, tak na profesionální bázi a perníkáři, kteří se mu poctivě věnují, mohou své výrobky označovat certifikátem „Tradiční výrobek Slovácka“. Mezi takto oceněné výrobce patří i malérečka a perníkářka Iva Horáková se svým Velehradským perníkem. Můžete ji potkat na jarmarcích Regionu Slovácka anebo v Muzeu perníků Turistického centra Velehrad, které založila společně s Marinou Tkačenko z Modré.
Za vším hledej muže
„Dlouhá léta jsem se zabývala kreativitou, malovala kraslice, než mi osud do života přivál mého muže, ázerbajdžánského malíře, díky kterému jsem se naplno ponořila do voňavé krásy,“ prozrazuje Iva Horáková.
„Chtěla jsem mu k narozeninám upéct nějakou dobrotu, ale po stěhování jsem doma nenašla žádnou formu, kromě vánočního vykrajovátka s tvarem srdce. Udělala jsem mu tedy perníkovou sadu červených srdíček z lásky, se kterou jsme se pochlubila kamarádkám na sociálních sítích. K mému údivu sklidila obrovské nadšení a zájem. Najednou se mi v hlavě rodily nápady na další tvary a motivy a chuť pracovat,“ dodává perníkářka, která proslula svým zdobícím rukopisem.
Velehradský perník má svůj rukopis
Perníkový recept si každá perníkářka pečlivě chrání, ač se v zásadě nijak neodlišuje. „Mně trvalo dva roky, než jsem svůj recept vychytala ke spokojenosti. Kvalitu a vlhkost mouky mě naučil rozeznával můj muž, jenž pochází z pekařské rodiny. Díky němu mouku suším. Perníky upeču ihned po zadělání těsta a po vychladnutí ihned ukládám do krabic, kde za pár dnů změknou,“ prozrazuje svůj kumšt perníkářka, jež vkládá do zdobení svůj um a lásku k tradicím. Ke zdobení kvítkovým vzorem používá pouze tečky a slzičky. I když občas ulítne k modernějšímu pojetí, v její nabídce převládají tradiční tvary s originálními vzory a barvami.
„Uchvátilo mě obrovské pole působnosti a nekonečná možnost výtvarného vyjádření k nejrůznějším příležitostem. Vánoce samozřejmě patří k těm nejzásadnějším,“ uzavírá Iva Horáková.
Byla jsem šokována, kolik receptů na perníky koluje mezi lidmi.
Překvapilo mě, kolik úžasných perníkářů je v naší zemi.
Jsem nadšená, že necítím řevnivost, ale vzájemnou podporu.
• Je předsudkem, že mají být perníky po upečení hned měkké - všechny ztvrdnou a teprve poté se v chladu a vlhku rozleží a měknou.
• Lidé chtějí hlavně originalitu, neobvyklost, zajímavost, dobrou chuť a odpovídající cenu
• Stejný recept pečený v domě a v paneláku je úplně jiný.
• Jablko se do krabic na změknutí nedává, protože zplesniví - vychladlé perníky uzavřete do plastové krabice a dejte do chladu na balkon, do sklepa či do lednice.
• Ve vlhkém domě stačí papírová krabice.
Během adventu i Vánoc se můžete přijít pokochat do Perníkového muzea, kde je otevřena expozice perníkové dílny perníkářů z celé České republiky a Slovenska a seznámíte se s historií i současností perníku na Velehradě a v jeho okolí.
Perníková výstava je otevřena souběžně s pracovní dobou TC Velehrad. Pokud je větší skupinka od 4 lidí a objedná se 1-2 dny dopředu, perníkářky vás provedou v rámci komentované prohlídky. Objednávat se můžete na telefonech 731 148 420 nebo 777 658 805.