Pampeliška není plevel, ale zázrak!
Foto: ilustrační foto
Všude kolem nás těší koberce žlutých kvítků, které oznamují příchod jara. Někdo je z trávníků a zahrad odstraňuje, ale jiný si drobných chomáčků váží, protože ví, jak velká je jejich léčivá síla. Jsou cennou surovinou, která se používá v léčitelství.
Je účinným bojovníkem proti rakovinovému bujení
Květ pampelišky (smetanky lékařské) totiž dokáže vyčistit krk od hnisu, pomoci s virózami, kašlem, v léčbě žlučníkových a jaterních potíží, ale i při trávicích problémech či hubnutí. Bylinkáři tvrdí, že je také účinným bojovníkem proti rakovinovému bujení!
Listy a květy jsou součástí jarních léčebných kúr. Na jaře rostliny obsahují malé množství inulinu, ale na podzim se jeho obsah zvyšuje až do 40 procent, proto se kořen k okamžitému upotřebení sbírá větší část roku a na usušení se sbírá až na podzim. Kořen dokáže v těle snížit hladinu cholesterolu, vysoký krevní tlak, ale i glukózu v krvi. Proto jsou jeho účinky velmi vhodné pro diabetiky. Pomůže při zánětech močových cest a při ledvinových kamenech, zvyšuje tvorbu a vylučování žluči.
Kromě toho se mladé jarní listy používají na salát, v menším množství se přidávají do polévek a omáček. Listy se zalijí vlažnou slanou vodou a nechají se vyluhovat 30 minut, aby se odstranila jejich hořkost.
Pampeliškový med
Oblíbený pampeliškový med nejen dobře chutná a nahrazuje med klasický, ale zároveň pomáhá od viróz, kašle a problémů s průduškami. Pokud ale trpíte alergií na pyl, bude vhodnější se zeptat lékaře, zda je med z květů pampelišek vhodný.
250 květů, 1 l vody, 1 kg cukru, 2 citróny, 1 pomeranč
Postup: Květy opláchneme, pocukrujeme, pokapeme šťávou z citrónu a necháme 12 hodin stát. Potom zalijeme 1/2 litrem vody a necháme do druhého dne louhovat. Poté květy s vodou svaříme a po vychladnutí přecedíme. Získanou tekutinu svaříme s cukrem a s oloupaným a na plátky pokrájeným citrónem a pomerančem, necháme vychladnout a poté opět pomalu zahříváme až k bodu varu a opět necháme vychladnout. Postup opakujeme - za průběžného míchání - tak dlouho, dokud tekutina nezačne medovatět. Nalejeme do nahřátých skleniček, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Stejným způsobem se dá připravit i med z různých bylinek. Není na závadu, když med zcukernatí. Stačí rozehřát ve vodní lázni.
Pampeliškový sirup
Pročišťuje a posiluje krev, zlepšuje trávení a zmírňuje kašel.
Postup: Asi 400 pampeliškových květů vložíme do velkého zavařovací sklenice a zalijeme 3 l vody. Přidáme 4 citrony a 4 pomeranče pokrájené na plátky a necháme odstát 24 hodin.
Přecedíme směs přes gázu a tekutinu přelijeme do hrnce. Přidáme 4 dl cukru, zamícháme, aby se rozpustil, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme za občasného míchání asi 1,5 hodiny. Když sirup zhoustne, přelijeme ho do sterilizovaných skleněných nádob.
Pampeliškové čaje na hubnutí
Čaj z pampelišky je výborným detoxikantem, podporuje činnost jater a žlučníku, odkyseluje žaludek, odvodní a očistí tělo.
Čaj z květů
8 květů zalijeme cca 350 mililitry horké vody a necháme louhovat přibližně 5 minut.
Jak zpracovat kořen pampelišky?
Kořen pampelišky se sbírá buď před květem anebo až v říjnu-listopadu. Opatrně jej vyryjeme, omyjeme vodou, nečistoty odstraníme kartáčkem a nakrájíme jej na malé kousky. Důkladně usušíme v sušicích síťkách či sušičce. Kořeny skladujeme v uzavíratelné nádobě. Nasušené kořeny vydrží opravdu dlouho - jsou účinné 3-5 let.
Čaj z kořene
1 lžička sušeného kořene pampelišky, 3 dl vody a menší hrnec. Zlepšuje trávení, odkyseluje žaludek a podporuje i odvodnění a vyprazdňování.
Postup: Kořen pampelišky vložíme do hrnce s 3 dl vody a necháme odstát při pokojové teplotě alespoň 8 hodin, ideální je to udělat večer. Ráno tuto směs dáme na plamen a necháme přejít varem. Potom čaj scedíme od velkých částí a můžeme pít. Pijeme po doušcích, a to 20 minut před snídaní, cca 3 hlty, a 20 minut po snídani, také asi 3 hlty.