Párovým orgánem je žlučník
Foto: ilustrační foto
Jarní očista jater by nebyla komplexní, kdybychom nepřidali péči i o orgány, které na jaře a hlavně po pandemickém období potřebují také trochu očistit a nabudit novou energií.
Plíce posílíme dýchání
Choďte hodně na procházky, nechte se inspirovat různými dechovými terapiemi. A protože většina lidí dýchá špatně, můžete posílit svá dechová cvičení představou, že nadechujete lásku a všechno krásné a vydechujete ze sebe vše nepotřebné.
Nádech musí být hluboký na střídačku jednou do břicha a jednou do plic. Na čtyři doby se nadechujte nosem a pak hluboce vydechněte ústy - výdech zkuste o kousek delší. V několika blocích zopakujte. Výrazně tak zvýšíte kapacitu plic.
Duši povzbudíte relaxačními technikami
Naučte se relaxační techniky, jako je jóga, autogenní trénink, meditace, popř. zkuste řešit své problémy v online rozhovoru s psychoterapeutem. Jakýmkoli způsobem se naučte zvládat stres.
Játra a žlučník jsou centrem hněvu
Nepotlačujte svůj vztek a zlost. Pokud se nehodí to vykřičet, napište to na papír, vyříkejte si to v prázdné místnosti, nebo to vyboxujte do vzduchu či do polštáře.
TIP: Každé ráno na lačno spolkneme směs dvou lžic extra panenského olivového oleje a šťávy z půlky citronu nebo limety (případně jednu lžíci jablečného octa). Tato kúra vytáhne z jater toxické látky, které tělo následně odbourá a po týdnu užívání se budete cítit jako znovuzrozeni.
Ledviny musíme proplachovat
Společně s játry a střevy fungují jako filtr škodlivých látek. Jarní očistu začněte ráno, kdy nalačno vypijte místo čaje teplou vodu s citronem. Během dne pak pijte 1,5-2 litry pramenité odstáté vody nebo vlažné čaje (zelené maté, brancha, lapacho, kopřivový, z listů břízy nebo heřmánkový).
Do jídelníčku zařaďte čerstvou i vařenou zeleninu (červená řepa, zelí, celer, mrkev, brokolice, květák, …), jablka, hrušky, celozrnné obiloviny.
Výbornými bylinkami jsou vojtěška, lichořeřišnice, kopřiva, pampeliška a petržel.
Tip: Hrst čerstvé petrželky dejte do hrnce, zalijte 250 ml čisté vody a 10 minut vařte. Nechte vychladnout, přeceďte a odvar pomalu popíjejte. Ideální je vypít každý den jednu sklenici petrželového odvaru.