Párovým orgánem je žlučník

Párovým orgánem je žlučník
Foto: ilustrační foto
Slovácko Volný čas 08 / 04 / 2021

Jarní očista jater by nebyla komplexní, kdybychom nepřidali péči i o orgány, které na jaře a hlavně po pandemickém období potřebují také trochu očistit a nabudit novou energií.

Plíce posílíme dýchání

Choďte hodně na procházky, nechte se inspirovat různými dechovými terapiemi. A protože většina lidí dýchá špatně, můžete posílit svá dechová cvičení představou, že nadechujete lásku a všechno krásné a vydechujete ze sebe vše nepotřebné.

Nádech musí být hluboký na střídačku jednou do břicha a jednou do plic. Na čtyři doby se nadechujte nosem a pak hluboce vydechněte ústy - výdech zkuste o kousek delší. V několika blocích zopakujte. Výrazně tak zvýšíte kapacitu plic.

Duši povzbudíte relaxačními technikami

Naučte se relaxační techniky, jako je jóga, autogenní trénink, meditace, popř. zkuste řešit své problémy v online rozhovoru s psychoterapeutem. Jakýmkoli způsobem se naučte zvládat stres.

Játra a žlučník jsou centrem hněvu

Nepotlačujte svůj vztek a zlost. Pokud se nehodí to vykřičet, napište to na papír, vyříkejte si to v prázdné místnosti, nebo to vyboxujte do vzduchu či do polštáře.

TIP: Každé ráno na lačno spolkneme směs dvou lžic extra panenského olivového oleje a šťávy z půlky citronu nebo limety (případně jednu lžíci jablečného octa). Tato kúra vytáhne z jater toxické látky, které tělo následně odbourá a po týdnu užívání se budete cítit jako znovuzrozeni.

Ledviny musíme proplachovat

Společně s játry a střevy fungují jako filtr škodlivých látek. Jarní očistu začněte ráno, kdy nalačno vypijte místo čaje teplou vodu s citronem. Během dne pak pijte 1,5-2 litry pramenité odstáté vody nebo vlažné čaje (zelené maté, brancha, lapacho, kopřivový, z listů břízy nebo heřmánkový).

Do jídelníčku zařaďte čerstvou i vařenou zeleninu (červená řepa, zelí, celer, mrkev, brokolice, květák, …), jablka, hrušky, celozrnné obiloviny.

Výbornými bylinkami jsou vojtěška, lichořeřišnice, kopřiva, pampeliška a petržel.

Tip: Hrst čerstvé petrželky dejte do hrnce, zalijte 250 ml čisté vody a 10 minut vařte. Nechte vychladnout, přeceďte a odvar pomalu popíjejte. Ideální je vypít každý den jednu sklenici petrželového odvaru.

 

autor: Iva Pašková

Tagy článku

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace