Pozor, aby to s medvědím česnekem nedopadlo jako s borůvčím

Pozor, aby to s medvědím česnekem nedopadlo jako s borůvčím
Foto: ilustrační foto
Slovácko Volný čas 29 / 04 / 2021

Právem patří mezi nejsilnější jarní bylinky vůbec. Medvědí česnek je prý první rostlinou, kterou medvěd sežere po probuzení ze zimního spánku. Proto si tato rostlinka vysloužila svůj název.

Nechovejme se jako „po nás potopa“

A my se nacházíme v lokalitě, kde se tento přírodní poklad vyskytuje. Kvůli chuti, vůni a léčebným vlastnostem stoupá závratně jeho obliba. Stal se módní záležitostí jak v domácnostech, tak i ve vysoké gastronomii. A díky tomu přibývá i lidí, kteří se vydají na jeho sběr. Bohužel i zde se jako u borůvčí u některých sběračů projevuje mamonářská a bezohledná povaha. Listy česneku nesbírají citlivě, ale sklízí po trsech i s kořeny a je jim úplně jedno, že kvůli tomu na stejném místě už nevyroste.

Medvědí česnek je bylinka náchylná k poškození, a podle toho je třeba se k ní chovat. „Dnes jsem šla na procházku, abych se podívala na moji oblíbené místo výskytu medvědího česneku. Avšak při pohledu na zdevastovaný zelený koberec mi vyhrkly slzy. Nejenom pošlapané, ale přímo orvané zbytky medvědího česneku smutně trčely z černé půdy jako po nějakém výbuchu. Na rostlinkách nebyly ani listy ani poupata, některé byly celé vytrhané ze země,“ popisuje Aneta Benediktová, která zároveň upozorňuje na to, že od doby, kdy účinky medvědího česneku začaly být silně medializovány, dochází přímo k nájezdům na tuto bylinu a pustošení oblastí, které v přírodě vznikaly celá léta. „Bohužel si neuvědomujeme, že tímto přístupem v našich lesích a na našich stráních za dva tři roky žádný medvědí česnek nebude,“ dodává česneková ochranitelka, která vyzývá sběrače k větší ohleduplnosti.

Trhejme tři listy z trsu…

Jestliže vyrazíte na česnek, trhejte nanejvýš dva až tři lístky z jednoho trsu. Pokud otrháte všechny, tak rostlinu velmi poškodíte. Uprostřed mezi lístky se schovává poupě, které vyraší až trošku později. Pokud hrubým trháním toto poupě poničíte nebo utrhnete, rostlina nevykvete, čímž jí zabráníte v  rozmnožování.

Pokud máte v plánu využívat léčivé účinky medvědího česneku, určitě je daleko lepší si koupit nějaký kvalitní přírodní potravinový doplněk, který jej obsahuje. Nejúčinnější jsou tinktury z listů nebo poupat. Tinktury jsou vyráběné pod dohledem, správným ředěním a používá se v nich česnek pěstovaný na zahradách právě pro tyto účely.

„Matka příroda nám dává vše, co potřebujeme, a v množství, které potřebujeme. Nechovejme se k ní jako v supermarketu při slevové nákupní akci. Všeho je dost pro všechny!“ prosí Alena Benediktová.

Medvědí česnek je možné velmi dobře pěstovat na zahrádce nebo i na balkoně v truhlíku, stejně jako pažitku. Sazeničky se dají zakoupit jako ostatní bylinky. Rostlinka potřebuje dost vláhy a polostín, nesvědčí jí přímé slunce.

 

Medvědí česnek má skvělou detoxikační schopnost

Pomáhá při zanesených cévách, chronicky zanesené pleti, v léčbě mykóz a plísní

Může pomoci i při nejrůznějších žaludečních potížích, jakými jsou například zácpa, plynatost nebo chronické průjmy

Má i preventivní účinky vůči rakovině tlustého střeva

Medvědí nebo divoký česnek se se doporučuje konzumovat i při léčbě kardiovaskulárních onemocnění

Snižuje vysoký krevní tlak

Totéž platí i o bolestivých křečových žilách

Medvědí česnek může pomoci i lidem trpícím častými migrénami

Medvědí česnek se také využívá při léčbě onemocnění horních cest dýchacích, jakými jsou astma nebo zánět průdušek

Je také výborným posilovačem imunity v jarním období, kdy se mění teplotní podmínky a lidský organismus je oslabený a náchylný na různá onemocnění

 

Medvědí česnek je přírodním antibiotikem, antioxidantem a zdrojem vitaminu C. Doporučuje se při jarních očistných kúrách, snižuje krevní tlak a podporuje trávení. Pokud si ho sami nepěstujete na zahradě, najdete ho v lese na vlhkých a stinných místech. Sbírá se od konce března do poloviny května. Ale POZOR! Nespleťte si jej s listy konvalinek - ty jsou jedovaté! Medvědí česnek po promnutí voní po česneku.

 

RECEPTY:

Pesto z medvědího česneku

2 hrsti listů medvědího česneku

3-5 lžic olivového oleje + na zalití hotového pesta

sůl dle chuti

30 g mandlí, vlašských, lískových nebo piniových ořechů

(nemusí být)

slunečnicová semínka (nemusí být)

30 g sýra (nemusí být)

čisté uzavíratelné nádoby pro uskladnění v lednici

Listy medvědího česneku omyjte, odstraňte stonky a v mixéru rozsekejte se solí. Přimíchejte olej, dle chuti přidejte vlašské nebo lískové ořechy - doporučujeme je napřed na sucho opražit na pánvi. Pokud chcete, přidejte slunečnicová semínka nebo nastrouhaný sýr. Vše smíchejte, mixujte, ochucujte, případně přidávejte olej, dokud nebudete úplně spokojeni s chutí i konzistencí pesta.

Vše můžete nasekat ostrým nožem, pokud máte radši hrubší strukturu pesta.  

Hotové pesto napěchujte do uzavíratelné nádoby, nahoře si nechte trochu místa. Pesto na závěr zalijte vrstvou oleje a nádobu pevně uzavřete. V lednici vám vydrží 1-2 týdny.

Pesto má silnější česnekovou příchuť než čerstvé listy, radši ho používejte s mírou. Bude skvělé s těstovinami nebo bramborami a hodí se pro ochucení omáček i polévek.

 Máslo s medvědním česnekem

hrst medvědího česneku (nebo dle chuti)

250 g rozměklého másla (1 kostka)

sůl dle chuti

Vyndejte máslo z ledničky, nakrájejte ho na menší kousky a nechte v původním papíru nebo v hlubší misce povolit. Listy medvědího česneku pokrájejte ostrým nožem nahrubo a smíchejte s měkkým máslem. Osolte. Vše rozmačkejte vidličkou nebo použijte mixér. Máslo můžete rovnou namazat na chléb nebo bagetku.

Pomazánka z medvědího česneku

100 g medvědího česneku

  240 g čerstvého sýra (např. Lučina, Palouček, ...)

  2-3 lžíce hustého jogurtu

  30 g parmazánu (nebo jiný tvrdý sýr)

  30 g pražených slunečnicových semínek

  1 lžíce olivového oleje

  sůl, pepř

Rozmixujte nahrubo medvědí česnek a opražená slunečnicová semínka. Důkladně posekejte a přendejte do mísy.

Přidejte najemno nastrouhaný sýr, čerstvý sýr, jogurt, olivový olej, sůl, pepř a důkladně promíchejte. Podávejte na plátku čerstvého pečiva.

autor: Iva Pašková

Tagy článku

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace