Přivítejte jaro otevřenou náručí

Přivítejte jaro otevřenou náručí
Foto: ilustrační foto
Slovácko Volný čas 09 / 04 / 2021

Velikonoce máme za sebou a teď už můžeme jenom doufat, že s jarem se nám se vlije síla a energie do žil a všechno se alespoň v našem organismu začne zlepšovat. Aby tomu tak po psychicky i fyzicky náročném pandemickém období bylo, můžeme jít jarní očistě hodně naproti…

ZDRAVÍ

Slunce nám vnese novou chuť něco tvořit

 Podle prastaré čínské medicíny je právě jaro nejvhodnějším obdobím k očistě neboli detoxikaci našeho organizmu. Stejně jako rostlinstvo na jaře nezadržitelně roste a stoupá vzhůru, tak i toto období charakterizuje stoupající síla - energie, kterou moudří Číňané připodobnili ke dřevu nebo stromu.

Staletými pozorováními, předáváním zkušeností z generace na generaci, intuicí pramenící z přirozeného kontaktu s přírodou a vesmírem objevili univerzální princip fungování dějů, jevů a vztahů ve vesmíru a přírodě, a tedy i v lidském organizmu jako jejich neoddělitelné součásti. Vytvořili teorie pěti prvků - dřeva, ohně, země, kovu, vody, jež stejně jako teorie Jin a Jang patří k dávné filozofii.

Těchto pět prvků představuje 5 pohybů a 5 fází sezónních přírodních cyklů vzájemně se ovlivňujících - dřevo rodí oheň, oheň rodí zemi, země rodí kov, kov rodí vodu a voda rodí dřevo.

Takto je každý z pěti prvků v tomto vztahu vzájemného rození s dalším prvkem, takže vznik probíhá v kruhu a donekonečna.

Na základě charakteristik, forem a funkcí různých jevů se vysvětlují složité vazby mezi přirozenými a nepřirozenými stavy stejně jako spojení mezi lidským tělem a přírodním světem. Z tohoto řádu vychází dnes stále populárnější čínské léčitelství.

Praktikování tohoto principu v každodenní praxi může náš život nejen obohatit, ale dát mu i přirozený řád, který je přínosem nejen pro naše zdraví tělesné, ale i duševní.

 

Pět základních elementů  

Oheň

sucho, horko, plápolání, vzestup, pohyb, ...

Dřevo

pučení, prodlužování, poddajnost, harmonie, pružnost, …

Kov

pevnost, tuhost, štěpení, řezání, očista, …

Země

růst, změna, výživa, vytváření, ...

Voda

vlhkost, chlad, pokles, tok, ...

 

Jezte zelená jídla

Stoupající energie dřeva působící nejvíce na jaře se v organizmu projevuje na játrech, naší osobní čističce, která je v tomto období nejvíce namáhána. Abyste jí dali prostor k pořádnému úklidu, nesmíte ji nerozumně zatěžovat, ale naopak je třeba jí k němu dopomoci.

Proto se nechte vést přírodou a postupně zařazujte do jídelníčku zelenou, právě rostoucí zeleninu, která tuto stoupající sílu charakterizuje, jako petrželová nať, mladé pampelišky a kopřivy, pórek, pažitka, ale hlavně klíčená zelenina jako řeřicha, vojtěška, ředkvička, ale i pšenice nebo fazole mungo, které tuto vylučovací sílu nejvíce podporují.

Semínka, která se dají zakoupit v prodejnách se zdravou výživou, mohou klíčit i v bytě na parapetu u okna.

Kvašená zelenina je doslova balzám

Pro dobrou funkci jater je také důležitá kyselá chuť, proto si denně dopřejte trochu domácího kysaného zelí, nebo si vyrobte takzvané pickles, což je krátkodobě, 3-4 dny kvašená zelenina, pro tento účel nejlépe z bílé ředkve daikonu nebo ředkvičky.

Výborným prostředkem na posílení funkce jater a vylučování jedů z těla jsou japonské švestičky umeboshi a výrobky z nich, jako je umeocet a umepasta, tudíž je v tomto období nezapomeňte zařadit do jídelníčku.

Zeleninu neohřívejte

Zelenina, která by spolu s obilninami a luštěninami měla být základem stravování, by se měla sníst vždy co nejdříve po uvaření - nejdéle do 4 hodin. Nikdy ji však znovu neohřívejte! Zabráníte tak dalšímu zatížení jater škodlivinami, které po této době v upravené zelenině jejím rozkladem vznikají. S přicházejícím oteplováním obohacujte talíř i o syrovou zeleninu, kterou jste v zimě pro její ochlazující účinky napařovali nebo dusili.

Jídlo musíte řádně rozkousat

Nezapomínáme na důkladné kousání a prosliňování potravy. Udělejte si na jídlo čas, nejezte ve spěchu, za chůze a nevykonávejte při jídle žádnou jinou činnost - vrátí se vám to větší energií, kterou správným štěpením potravy už v ústech svému organismu tímto ušetříte.

Pro účinný odchod škodlivin, které organismus během zimy v sobě nashromáždil, vyloučíme z našeho jídelníčku veškerou pečenou stravu, jako je všechno pečivo, buchty, pizza, ale také uzeniny, sýry, maso a ostatní příliš nás stahující, chemií a solí konzervované potraviny, jež by očistnou stoupající energii brzdily a játra ještě více zanášely.

Též omezte fritování a smažení a vyvarujte se i příliš uvolňujících potravin, jako jsou cukr, alkohol, ovocné a chlazené šťávy, ale i brambory a rajčata, jež všechny zatěžují ledviny, které játra vyživují a ovlivňují tak jejich správnou činnost.

Šestá hodina je závěrečná

Po šesté hodině večer už nejezte. Nanejvýš nějakou zeleninu. Každá změna k lepšímu vyžaduje pohyb, akci, takže pokud se nebudete hýbat, ke správné očistě nedojde. Proto právě teď nezapomínejte cvičit, běhat, jezdit na kole nebo chodit na delší procházky.

Podle moudrých Číňanů jsou játra skladištěm nejen potravinových, ale i emočních jedů, jako je nenávist, závist, zlost, žárlivost a odmítání sebe sama. Proto má očista i svou duchovní rovinu, na kterou nesmíme zapomínat a která spočívá v zamyšlení se sama nad sebou, v odpuštění starých křivd, ve smíření se s našimi nepřáteli a v pokoře, křesťansky vyjádřené postním obdobím.

autor: Iva Pašková

Tagy článku

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace