Prožijte s námi neobvyklý Pašijový týden

Prožijte s námi neobvyklý Pašijový týden
Foto: ilustrační foto
Slovácko Volný čas 30 / 03 / 2021

Ikdyž se významem Velikonoc současná společnost příliš nezabývá a v povědomí zůstává nanejvýš Velikonoční neděle a Velikonoční pondělí, nezaškodí si připomenout zvyky a jídla, která se ke svátkům jara vztahují.

Hody, hody, doprovody, dejte vejce malovaný. Nedáte-li malovaný, dejte aspoň bílý, slepička vám snese jiný

 Naši předkové Velikonoce vnímali jako nejdůležitější křesťanskou událost, na kterou se poctivě připravovali už od fašanku. Dodržovali čtyřicetidenní půst, kdy jedli střídmě, nebylo podáváno maso ani tučná jídla a nebyla žádná zábava. I bez médií věděli, že je dobré své tělo očistit a dodat mu na jaře novou energii, na což se v konzumním světě zapomíná…

 Velikonocím předcházel pašijový týden, který je protkán tradicemi, pověrami a zvyky, se kterými vás seznámíme. Pro mnohé z vás by mohlo být zajímavé inspirovat se historií a prožít tento týden s rodinou dle starých zvyků. Máte šanci dětem i vnukům vepsat do povědomí odkaz našich předků a přispět tak k udržení tradice.

Modré pondělí

29. března

Dnes je modré pondělí, kdy bylo někde zakázáno vykonávat jakoukoliv práci, v jiných regionech to byl naopak první den velkého jarního úklidu. Vy můžete modré pondělí strávit v rodinném kruhu s muffiny a legendami.

(Květnou neděli, kterou se pašijový týden zahajuje, už nestihneme, protože byla včera.)

TIP: V podvečer si s dětmi sedněte a přečtěte jim příběhy a legendy ze stránek DOBRÉHO DNE. Přiblížíte jim tak podstatu Velikonoc a mnozí si uvědomí, že Velikonoce nejsou jen o mrskačce, vajíčkách a výslužce. Povídání můžete zakončit vzpomínáním na vaše dětství a průběh vašich velikonočních svátků. 

RECEPT

250 g polohrubé mouky

2 lžičky kypřicího prášku

½ lžičky jedlé sody

140 g cukru

1 vejce

80 ml oleje

275 ml podmáslí

tuk a hrubá mouka (vysypání formiček)

Krém:

1 balení mascarpone (nebo tvaroh)

2 lžíce moučkového cukru

1 lžíce javorového sirupu

POSTUP

Troubu předehřejeme na 180 °C. Vymažeme a vysypeme formy na muffiny. Smícháme mouku, kypřicí prášek a jedlou sodu. Vejce ušleháme s cukrem a postupně přimícháme olej, podmáslí a směs mouky. Těsto ihned plníme do formiček a pečeme 20 minut. Vyndáme z trouby a necháme zcela vychladnout. Poté zdobíme krémem - smícháme mascarpone (anebo tvaroh) s cukrem a javorovým sirupem, nastříkáme na muffiny a ozdobíme ovocem, oříšky, …

autor: Iva Pašková

Tagy článku

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace