Poslední recepty na distančku

Poslední recepty na distančku
Foto: ilustrační foto
Slovácko Volný čas 23 / 11 / 2020

Uvařte dětem, než zmizí zase do škol.

PONDĚLÍ

Těstoviny s kuřecím masem a bylinkami

500 g tagliatelle nebo jiných těstovin 

500 g kuřecích prsních řízků

4 jarní cibulky (nebo pórek)

2 stroužky česneku

1 lžíce olivového oleje

250 g hrášku

sůl, pepř, bazalka a petrželka

Maso nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete a spolu s nasekanou cibulkou a česnekem orestujte na oleji. Přidejte hrášek a dochuťte. Nakonec vmíchejte nasekanou bazalku a petrželku a vše promíchejte s teplými těstovinami.

ÚTERÝ

Kapustové karboše

500 g mleté maso

menší kapusta

2 vejce

250 ml mléka

1 větší cibule

4 stroužky česneku

sůl, mletý pepř

strouhanka

hladká mouka

olej

Kapustu nakrájejte na malé kousky, povařte v osolené vodě a nechte okapat. Najemno nakrájenou cibuli osmažte na trošce oleje. Mleté maso osolte, opepřete, přidejte osmahnutou cibuli, kapustu a 1 rozšlehané vejce (můžete přidat trochu mléka).

Do směsi prolisujte česnek a podle hustoty přidejte strouhanku. Směs řádně promíchejte, vytvořte kuličky, lehce je nahoře splácněte a obalte v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Vkládejte je do rozpáleného oleje a z obou stran osmažte dozlatova.

Zdravější variantu obalte jen ve strouhance a upečte na pečicím papíře v troubě.

Karbanátky můžete připravovat bez masa, půl na půl s mletým masem, ale také s na kostičky nakrájeným uzeným. Všechny varianty jsou skvělé!

STŘEDA

Na mls: Mrkvové šátečky

125 g polohrubé mouky

75 g másla

100 g najemno nastrouhané mrkve

1 lžičku bio kypřicího prášku do pečiva

povidla nebo hustší marmeláda jako náplň

Mouku, máslo, mrkev a trochu kypřicího prášku zpracujte v těsto. Zabalte ho do folie a nechte (den dopředu, noc anebo alespoň půl hodiny) v lednici odležet. Těsto rozválejte mezi dvěma listy pečicího papíru na tenkou placku.

Placku rozkrájejte pomocí rádýlka na čtverečky, doprostřed dejte lžičku náplně, přehněte a okrajte pečlivě spojte. Aby měly šátečky pěknou barvu, můžete je potřít rozšlehaným vejcem či mlékem. Pečte na 180 stupňů asi 25 minut.

ČTVRTEK

Filety z tresky

máslo

hladká mouka

čerstvě mletý pepř

sůl

olivový olej

Filety tresky naporcujeme. Ideálně na porce tvaru kostky. Každou porci z obou stran osolíme a opepříme a jen velmi lehce pokapeme olivovým olejem. Rozehřejeme troubu na maximální teplotu, na plech si dáme pečicí papír, na který naskládáme jednotlivé porce tresky, které velmi opatrně a minimálně poprášíme hladkou moukou. Na každou porci položíme kousek másla. Jelikož filety jsou bez kůže, není nutno porce při pečení obracet. Jak bude ryba lehce zlatavá a začne se na dotek rozpadat na „masové lupínky“, je hotová.

Přílohou je bramborová kaše a jako doplněk teplá zelenina na másle. 

PÁTEK

Buchtičky s krémem

1 kostka droždí
4 lžíce třtinového cukru
asi 250 ml mléka
200 g hladké mouky
200 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
2 žloutky
lžička soli
lžička citronové kůry
100 g rozpuštěného másla, oleje na vytření pekáče

Droždí rozetřeme s třtinovým cukrem, zalijeme vlažným mlékem, zamícháme s trochou mouky a necháme vyběhnout (asi 15 minut), pak přidáme všechny ingredience (máslo nesmí být horké). Vypracujeme vláčné těsto a necháme nejméně hodinu kynout, během kynutí jednou až dvakrát promísit.

Pak z těsta vytvarujeme válečky 1,5-2 cm silné a nakrájíme je na stejně dlouhé dílky. Naskládáme je do vymazaného pekáčku, každý kousek promastíme rozehřátým máslem. Necháme ještě 15 minut kynout, pak upečeme dozlatova a podáváme s vanilkovým krémem.

Vanilkový krém

700-800 ml mléka
1 balíček vanilkového pudinkového prášku
4 lžíce třtinového cukru
4 žloutky
20 g másla

Pudink s cukrem uvaříme dle návodu, dáme do něj však o cca 200 ml mléka navíc. Na závěr vmícháme žloutky rozkvedlané ve lžíci mléka, stáhneme z ohně a zamícháme máslo.

Tagy článku

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace