Recepty pro prázdninový týden
Foto: ilustrační foto
Recepty pro tento týden
PONDĚLÍ
Ovesná kaše s chia semínky
Pokud mají děti rády sladké snídaně, místo rohlíků, buchet a cornflakesů se snažte děti naučit na zdravé ranní kaše doplněné o ovoce a oříšky. Přináší nejen dostatek energie, ale také skvěle zasytí. Dají se připravit na mnoho způsobů, takže se vám jen tak neomrzí.
Nejobvyklejší je varianta z ovesných vloček. Vynikající a velmi zdravá je také pohanka, jáhly a oblíbená bezlepková quinoa.
Na přípravu použijte jemně mleté ovesné vločky. Usnadní vám to přípravu - ráno jen zalejete směs, kterou jste si předem večer připravili.
Večer předem si do misky připravte všechny sypké suroviny: 40 g mletých ovesných vloček, po lžíci chia semínek, slunečnicových semínek, oříšků, půl lžičky skořice. Ráno už jen připravenou směs zalijete ohřátou vodou nebo mlékem, dozdobíte oblíbeným ovocem a můžete snídat.
Při přípravě ovesné kaše s chia semínky si dejte pozor na množství použité tekutiny. Ať už si ji děláte s mlékem nebo vodou, jakmile máte v misce také chia, dejte jí víc. Jen tak utvoří gelovou hmotu, která nás dokáže hydratovat místo toho, aby dělala opak. A kromě toho nás také perfektně zasytí.
ÚTERÝ
Dýňová polévka
Dýně Hokkaido
Větší cibule
olivový olej
voda (zeleninový vývar) 700 ml
smetana ke šlehání
sůl, pepř, případně bazalka
Neoloupanou dýni umyjte a nakrájejte na kostky. V hrnci rozehřejte olej a dosklovata na něm osmažte drobně nakrájenou cibuli. Poté přidejte pokrájenou dýni a opékejte dalších 10 minut. Zalijte vodou (vývarem) a vařte, dokud není dýně měkká (15 minut). Rozmixujte ručním mixérem, přilijte smetanu, dochuťte solí a pepřem a ještě pár minut povařte. Do hotové polévky nadrobno nakrájejte čerstvě bazalkové lístky.
STŘEDA
Rýžové nudle s rybou
Rýžové nudle, čerstvá zelenina a ryba jsou ideální kombinací.
filety 400g filet z tresky, lososa, candáta atd.
zelenina čerstvá či mražená
čerstvá nať na ozdobení, dochucení
250 g rýžových těstovin
Dejte vařit vodu na rýžové těstoviny, mezitím připravte zeleninu, kterou ochutíte dle libosti a orestujete (např. škrabkou udělejte z kořenové zeleniny i cukety tenké plátky, papriku nakrájíte na tenké nudličky, omyjte cherry rajčátka atd.).
Vhoďte rýžové nudle do vroucí vody a vařte podle návodu na pytlíku, nebo se mi zatím osvědčilo vařit 5 minut, scedit a propláchnout studenou vodou.
Na pánvi na olivovém oleji opečte okořeněné čerstvé rybí filety, poté na ně položte lístky másla a nechejte dojít. Na talíři připravte zvlášť nudle a zeleninu, kdo má rád, může i promíchat, přidejte opečený filet a dozdobte čerstvou natí.
ČTVRTEK
Kuřecí špíz s jablky
2 jablka
4 ks kuřecích prsou
200 g anglické slaniny
2 dcl jablečného džusu, moštu (nemusí být)
olej na opečení
pepř, sůl
Postup přípravy
Kuřecí prsa nakrájejte na kostky, osolte, opepřete, pokapejte olejem a důkladně promíchejte. Jablka nakrájejte na kostky (stejné velikosti jako maso). Plátkovou slaninu sviňte do ruliček.
Na jehly (špejle) střídavě napichujte kuřecí maso, slaninu a jablka. Špízy opečte na rozehřátém oleji (ve vyšší teflonové pánvi) ze všech stran. Pak je podlijte jablečnou šťávou, zakryjte pokličkou a duste asi 15 minut doměkka.
Vhodnou přílohou ke kuřecím špízům s jablky jsou vařené brambory sypané pažitkou.
PÁTEK
Zapečené brambory
1 kg dopředu uvařených brambor ve slupce
1 velkou cibuli
300 g uzeného masa
4 vejce
200 ml smetany na vaření
200 g tvrdého sýra (může a nemusí)
sádlo na vymazání zapékací misky, sůl, pepř a drcený kmín
Maso nakrájené na kostičky zprudka opečte na pánvi na sádle, do výpeku a masa přidejte cibuli nakrájenou najemno a stále zprudka restujte, aby se cibule hezky zabarvila a zkřehla. Směs v pánvi dochuťte pepřem, muškátovým oříškem a dle chuti libečkem, petrželí, pažitkou...
Předvařené oloupané brambory nakrájejte na plátky. Pekáč vymažte sádlem a můžete vrstvit. První vrstvu tvoří na dno vyskládaná kolečka brambor, zasypte ochucenou směsí z pánve, na to položte druhou vrstvu brambor. Francouzské brambory vložte trouby do vyhřáté na 180 °C, pečte 20 až 30 minut. V závěru pečení zalijte vejci rozmíchanými společně se smetanou, kterou jste osolili, opepřili. Teplotu v troubě snižte na 150 °C. Je důležité zálivku z vajec a smetany lít do ještě rozpálených brambor s masem. Pokud máte rádi, do smetanové zálivky můžete nastrouhat 200 g sýra (eidam, masdaam, gouda). Hotové francouzské brambory s uzeným masem servírujeme s kyselou okurkou.