Regionální speciality na Slovácku

Regionální speciality na Slovácku
Foto: Little Greta  /  Výroba piva se do Jarošova vrátila v roce 2015.
Slovácko Volný čas 12 / 08 / 2019

„Ráda piju, ráda jím…“ Tak se to zpívá v jedné lidové písničce a na Slovácku to platí dvojnásob. Místní lidé si váží kuchyně našich předků a rádi si také připijí pohárkem kvalitního vína, dobrého piva nebo štamprlkou pálenky či likéru z domácího ovoce.
Slovácký region je často spojován s pohostinností. Místní gastronomie vychází z běžně dostupných surovin, jako jsou brambory, fazole, kroupy, mouka, zelí, ze kterých vznikají jednoduché, ale výtečné pokrmy. Existuje dokonce kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku. Kdo jednou ochutná poctivou slováckou kuchyni, společně s vytříbeným vínem místních vinařů, jistě pochopí. Na Slovácku se daří také pivovarům, kterých stále přibývá a tvoří si své originální receptury. Okoštujte Slovácko!

Jarošovský pivovar
Výroba piva pod taktovkou společnosti Jarošovský pivovar a.s. se do Jarošova vrátila v současné podobě v roce 2015. V tomto pivovaru není nouze o nové nápady, a tak už mají na svém kontě více než tucet druhů Jarošovského piva. Pivovar nabízí možnost prohlídky s ochutnávkou, součástí je i minimuzeum.
Mezi nejvýznamnější akce Jarošovského pivovaru patří bezpochyby Jarošovský Oktoberfest, který se bude letos konat v sobotu 28. září přímo v Jarošovském pivovaru. V areálu je každoročně živo i v květnu na den otevřených dvěří, místní pivo si vychutnáte i na květnové akci Hradišťské piváky, která se odehrává na Masarykově náměstí a také na dalších akcích v regionu, neboť pořadatelé a zejména pak návštěvníci jistě dají přednost místnímu pivu před dovezeným.
Kompletní sortiment Jarošovského pivovaru, informace, kde pivo koupit nebo ochutnat, naleznete na přehledných webových stránkách pivovaru.

Vinařství Medek – nefiltrované víno

Vinařství Medek se nachází v Uherském Hradišti a je specifické svými nefiltrovanými víny. Vsází na sílu a kouzlo přírody, a tak si zde vychutnáte vína živá a svěží, bohatá chutí i vůní. Domluvte si degustaci i s ubytováním nebo mini-ochutnávku na kole – vinařství se nachází na cyklostezce.
Pan Josef Medek, se svým zetěm, Jaromírem Dvořáčkem, který se k vinařskému řemeslu šikovně přiženil, si zakládají na tom, že v jejich víně je až 5x méně síry, než by bylo v běžném víně zakoupeném v obchodě, a tak Vás při troše štěstí ráno po večerní degustaci nebude bolet hlava.
Ve víně jsou navíc živé kvasinky, které můžou začít kdykoli znova pracovat. Proto vína nejsou dodávaná do vinoték ani obchodů. Kde tedy víno ochutnat? Během července, srpna a strážnických akcí můžete ochutnat vína ve skanzenu Strážnice ve sklepě číslo 14. Některé láhve je také možné zakoupit ve Skanzenu Rochus a v Městském informačním centru Uherské Hradiště. Víno můžete ochutnat i přímo ve vinném sklepě nebo si můžete objednat lahve vína domů. Pěknou akcí, kde se vinařství prezentuje je například Derflanská výstava vín nebo Derflanské otevřené sklepy.

Tradiční výrobek Slovácka
Na Slovácku je stále více certifikovaných výrobců, nositelů značky Tradiční výrobek Slovácka. Potraviny a nápoje vyrábí z místních surovin, přičemž zachovávají tradiční postupy při výrobě a respektují šetrnost k přírodě.
Projekt Regionu Slovácko „Tradiční výrobek Slovácka“ vznikl v roce 2008 a jeho hlavní náplní je prezentace regionu prostřednictvím využití jeho specifik, podpora tradičních výrobků a výrobců.
Mezi takto certifikovanými potravinami můžeme jmenovat například ovocné i bylinkové sirupy, povidla, marmelády, sušené ovoce, vinné mošty, ale i domácí polévkové nudle, které by měly být základem každé nedělní polévky. Všechny tyto dobroty se dají nakoupit v prodejně Tradičního výrobku Slovácka na Masarykově náměstí 21 (vedle informačního centra).
Mezi dalšími výrobci jsou potom například Pekárna U Jahodů, na jejichž čerstvý chléb a rohlíky stávají denně fronty, dále třeba svatební koláčky, zdobené nebo plněné perníčky.
Seznam všech prodejců naleznete na webových stránkách www.tradicnivyrobek.cz.
S výrobci a jejich výrobky se můžete setkat na různých jarmarcích a trzích nebo taky na přehlídce Slovácko v tradici, která se letos uskuteční 16. listopadu v uherskohradišťské Redutě.  

Centrum slováckých tradic na Modré
Centrum slováckých tradic se nachází v obci Modrá u Velehradu. Společně s Archeoskanzenem a Botanickou a sladkovodní expozicí Živá voda tvoří významný turistický cíl Slovácka.
Součástí komplexu je  pálenice Skanzen. Proces pálení ovoce v moderním pojetí láká téměř všechny návštěvníky bez rozdílu. Na vlastní oči uvidíte nádhernou dvoukotlovou pěstitelskou pálenici o obsahu 300l, ale i pětistupňovou kolonu na 170l. Vlastní provoz doplňuje degustační expozice pálenek – slivotéka, neboli pálenková stezka, kde v dávkovacích automatech v cihlovém sklepě, najdete soukromí pro ochutnávání těch nejlepších slivovic a likérů českých lihovarů. Návštěvníci se mohou nejen seznámit s procesem pálení ovoce a historií vinařství, ale zároveň mohou ochutnat produkty typické pro místní kraj – ovocné destiláty a víno.
Ve stejném komplexu v tržnici Skanzenu s přilehlou kavárnou najdete výrobky pod vlastní značkou Skanzen. Můžete zde také navštívit vinotéku se širokou nabídkou vín z vinné stezky za ceny vinařů. V nabídce kavárny najdete exklusivní kávu, odrůdové nealko mošty, sušené nesířené ovoce vlastní výroby a další produkty místních výrobců a producentů.

autor: Region Slovácko
TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace