Škaredá středa

Škaredá středa
Foto: ilustrační foto
Slovácko Volný čas 31 / 03 / 2021

Škaredé středě se říkávalo také Sazometná nebo Černá. Možná proto, že dle příběhu právě v tento den Jidáš Iškariotský zradil Ježíše. Z komínů a pecí se vymetaly hříchy a zlo. Nikdo se také nesměl mračit, protože by mu „zaškňúřený“ obličej podobný Jidášovi zůstal po celý rok.
V tento den mělo i jídlo vypadat škaredě, proto zkuste uvařit nejrůznější trhance, placky či bramboráky.

31. března

Tip: S dětmi napečte zakroucené jidáše, které ukazují špatný charakter anebo kroucené pečivo, které připomíná provaz, na němž se Jidáš oběsil. Při pečení si můžete povídat o jejich kamarádech a také o tom, co je trápí. Poraďte, jak by se měly k přátelům chovat, jak je nepěkné žalovat a neodpustitelné někoho zradit.

 RECEPT

 Proradné jidáše

 500 g polohrubé mouky

 200 ml mléka (vlažné)

 20 g čerstvého droždí

 70 g másla

 1 žloutek

 70 g cukru krupice

 sůl

 1 vejce (na potření)

 rozpuštěný med, rum a máslo (smíchané na potření)

 POSTUP

 Do mísy prosejeme mouku, uprostřed uděláme důlek. Do důlku vlijeme 2/3 mléka, přisypeme ½ lžičky cukru a nadrobené droždí. Ze stran do něj lžící opatrně vmícháváme mouku, až vznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Povrch zaprášíme hladkou moukou a necháme v teple vykynout.

Rozehřejeme máslo, aby bylo vlažné, nikoliv horké. Přilijeme ho do mísy s kváskem, přidáme žloutek, špetku soli a zbytek mléka a cukru. Vypracujeme na hladké, nelepivé tužší těsto s lesklým povrchem. Necháme v teple kynout dalších 30 minut. Z těsta vytváříme prameny, které stočíme do spirály nebo je propleteme. Vkládáme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout dalších 30 minut. Troubu rozpálíme na 170 °C. V misce rozšleháme vejce a každý jidáš jím potřeme. Jakmile mají zlatavou barvu, ihned je potřeme medem s máslem a kapkou rumu.

autor: Iva Pašková

Tagy článku

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace