Slovácko odhalilo svoji vůni opředenou tradicemi

Slovácko odhalilo svoji vůni opředenou tradicemi
Foto: šon  /  Michal Dvouletý oživuje tradici rozmarýnu na Slovácku.
Slovácko Volný čas 13 / 05 / 2019

Starobylé tradice i zaprášené kroniky odkryly nejedno tajemství

Slovácko bylo, je a bude opředeno tajuplnými tradicemi. Všichni dobře víme, že chutná po víně a slanině, září pestrobarevnými kroji a ornamenty, zní houslemi a cimbálem. Ale napadlo vás, jak vlastně Slovácko voní?
„Ze všech možných vůni, které si zapamatujete, když alespoň na chvíli přivoníte k tradicím a folkloru Slovácka, je nejvíce charakteristická vůně rozmarýnu. Z této pradávné byliny, která je odnepaměti spojena s tradicemi jižní Moravy, jsou totiž vyráběny vonice pro hodovou chasu, rozmarýnem se zdobí hodové právo, jako symbol lásky a manželství provoní svatební obřady a jako symbol pomíjivosti je součástí také smutečných obřadů. Navíc je rozmarýn tradiční součástí slovácké gastronomie, ale i vinařské historie,“ vysvětluje slovácký patriot Michal Dvouletý, který se ve volných chvílích již několik let věnuje právě rozmarýnu jako tolik typické vůni Slovácka.  

V posledních letech tak prohledal archivy, staré kroniky i kuchařky, vyzpovídal pamětníky, dokonce založil spolek, vlastní web www.slovackovonirozmarynem.cz i sociální sítě. A postupně oživuje jedno zapomenuté „voňavé“ tajemství za druhým.

Rozmarýn jako elixír lásky

„Začalo to pochopitelně rozmarýnem, jeho pěstováním a zpracováním. Pak přišlo na řadu koření a kombinace rozmarýnu s dalšími pro Slovácko typickými chutěmi a vůněmi. Velkou radost mi udělalo, když jsem narazil na již zapomenutý recept z roku 1861 na „slovácký elixír lásky“, který si naši předkové vyráběli právě z rozmarýnu, pálenky a dalších bylinek, aby zachránili nejedno manželství,“ dodává s úsměvem Michal Dvouletý, který postupně tyto pradávné recepty obnovuje a příležitostně s rodinou a kamarády degustuje.

Starobylé mýty a legendy

Rozmarýn je doslova léčivou bylinou, na jejíž blahodárné účinky se často zapomíná. Podle odborníků totiž rozmarýn zpomaluje stárnutí, zvyšuje koncentraci, posiluje paměť, podporuje trávení, odplavuje únavu, zklidňuje mysl, pomáhá relaxaci a čistí celé tělo. A věděli to už naši dávní předci, pro které byl vždy spojen s dobovou mytologií. Rozmarýn se našel už v hrobkách egyptských faraónů, Řekové a Římané považovali rozmarýn za nositele štěstí a ochranu před zlými duchy. Podle legendy byla rozmarýnem obklopena také řecká bohyně Afrodita, když povstala z mořské pěny. Ve středověku byl rozmarýn pro změnu součástí mnoha náboženských obřadů, používal se také jako kadidlo nebo ochrana proti moru.

Rozmarýnové víno znovu ožilo

„Z historie se pak dochoval také recept na rozmarýnové víno, které proslavil především známý zakladatel lázní, papežský komoří monsignor Sebastian Kneipp. Naši předkové totiž v minulosti hledali způsoby, jak vylepšovat a především uchovávat víno, a tak experimentovali mimo jiné s mnohými bylinami. A právě tak vzniklo rozmarýnové víno, které navíc propojilo léčivé účinky rozmarýnu s vínem a stalo se oblíbeným nápojem pomáhajícím s mnohými zdravotními neduhy,“ představil oživlou recepturu Michal Dvouletý.

A pokud byste chtěli rozmarýnové víno ochutnat i vy, stačí, když v sobotu 1. června 2019 vyrazíte na již 14. ročník Kudlovického vinného žlebu. Kromě skvělých vín od vinařů z Hubáčkovy ulice budete totiž moci degustovat třeba právě rozmarýnové víno a na vlastní kůži zažít, že Slovácko také voní. Voní rozmarýnem.

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace