Vánoce si můžete užít i bez lepku!

Vánoce si můžete užít i bez lepku!
Foto: ilustrační foto  /  I bez lepku si můžete skvěle pochutnat.
Slovácko Volný čas 14 / 12 / 2018

Pokud se potýkáte s alergií na lepek nebo jeho intolerancí a držíte speciální dietu, kde nesmí být tato skupina složitých a nestravitelných glykoproteinů obsažena, zbystřete. Jistě máte strach, že si o vánočních svátcích nebudete moci vychutnat vaše oblíbené cukroví. Nemusíte však propadat panice. V dnešní době je spousta variant a úžasných náhražek, ze kterých můžete vybírat.
Navíc se vám otevírá i možnost v kuchyni trochu experimentovat a třeba objevit zatím neznámé chutě a suroviny. Společně s odborníky na pečení ze Světa cukrářů vám přinášíme nejlepší tipy, jak se s Vánocemi v tomto případě vypořádat.
Bez mouky, ale s ořechy
I do klasických receptů často přidáváme společně s moukou mleté ořechy. Ořechy jsou přirozeně bezlepkovou surovinou, a tak se tímto postupem dá inspirovat také při přípravě bezlepkových sladkostí. Skvělou variantu představují také mouky rostlinného původu z oříšků nebo z mandlí. „Mandlovou mouku využijete i k přípravě bezlepkových vánočních sušenek nebo do veganských receptů,“ vysvětluje Michal Kubíček, majitel cukrářského portálu Svět cukrářů.
Pro milovníky čokolády
Pokud se řadíte mezi tzv. čokoholiky a bez čokolády nemůžete být, je zde jeden tip zaručeně pro vás. Není totiž nic jednoduššího, než rozpustit ve vodní lázni kvalitní čokoládu a smíchat ji se vším, co máte rádi, ať už se sušenými plody, strouhaným kokosem nebo mandlemi a vlašskými ořechy. Z této směsi pak můžete vytvořit kuličky nebo placičky, je to čistě jenom na vás, necháte je ztuhnout a vánoční dobrotu můžete mít na stole, bez pochyb skvěle chutná, ale také lahodí oku. Rozpuštěnou čokoládou můžete také naplnit papírové dekorační košíčky, nebo si čokoládu navrstvit a jako náplň použít například oříškové, kešu, madlové nebo burákové máslo. A ti zručnější z vás, kteří si troufnou, si mohou doma vyrobit i čokoládové pralinky. K tomu postačí správná formička a trezírovací sáček, kterým pralinky pohodlně bez problémů naplní.
Pokud nemůžete lepek, nebo si od něj chcete jenom odpočinout a zkusit trend poslední doby, tedy zcela bez mouky, vyzkoušejte raw nepečené cukroví. Je zdravější a rychlejší na přípravu, také vás rychleji zasytí. Nejčastěji se v receptech na raw dobroty objevují datle, různé druhy ořechů, kokos, ale také třeba vločky. Můžete z nich vytvořit kuličky, vyrobit tyčinky, ale stejně tak použít klasická vykrajovátka nebo formičky s vánočními motivy.
Důležité rady pro celiaky
•    Klasickou mouku můžete nahradit jinými - pohankovou, rýžovou, kukuřičnou, z fazolí, cizrny, čočky, ...
•    Pozorně čtěte etikety - i čokoláda či oříšková másla mohou obsahovat lepek

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace