Velikonoční neděle - Boží hod

Velikonoční neděle - Boží hod
Foto: ilustrační foto
Slovácko Volný čas 04 / 04 / 2021

4. dubna
Ze soboty na neděli došlo ke zmrtvýchvstání Ježíše Krista a vítězství nad smrtí. Noc byla označována za "velkou" - a odtud název Velikonoce. Křesťané se radují z příchodu Pána a všichni nedočkavě spěchají na slavnostní ranní mši, kde se světí velikonoční dobroty, které hospodyně upekly. Skončil půst, takže už se může zpívat a veselit se. Podávají se slavnostní pokrmy, maso, klobásy, nádivky atd. V tento den se setkávají členové nejbližší rodiny.

TIP: Děti prostřou slavnostní tabuli, společně zkuste uvařit nějaké oblíbené, ale náročné jídlo z kuchařky po babičce, na které v normálním koloběhu nepandemického týdne nebývá čas. Odpoledne tátové pomohou klukům uplést pomlázku, maminky mohou s dcerami barvit vajíčka.

- Hospodáři dávali kousek posvěcených pokrmů hospodářským zvířatům, rozdrobili na pole a kousek vhodili do studny, aby zajistili hojnou úrodu a dostatek vody pro celé hospodářství.

- Dívky se držely pořekadla: dáte-li kus mazance, dostanete mládence.

Vynikající velikonoční králík

1 králík

2 dcl vody

2 dcl oleje

lžička pepře

lžička mleté sladké papriky

5 stroužků česneku nakrájeného na plátky

2 velké cibule

1 lžice plnotučné hořčice

3 lžíce jemného kečupu

sůl a špetka pálivého koření dle vlastního výběru (nemusí)

Králíka naporcujeme, vložíme do přiměřeně velkého pekáče a zalijeme marinádou umíchanou z uvedených ingrediencí. Nejlépe nechat odležet v chladu do druhého dne. Vložíme do trouby a pečeme bez podlévání doměkka. Ke konci pečení můžeme přidat trochu másla pro zjemnění omáčky. Podáváme s pečenými bramborami, kaší nebo hranolkami.

autor: Iva Pašková

Tagy článku

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace