Zelený čtvrtek

Zelený čtvrtek
Foto: ilustrační foto
Slovácko Volný čas 01 / 04 / 2021

1. dubna
Připomíná poslední večeři Ježíše a také začátek nejdůležitějších dnů jarních svátků, tzv. „velikonočního třídenní“, které je zahájeno večerní mší. Zvony se odmlčí (říká se, že odletěly do Říma) a nahradí je dřevěné klepače a řehtačky, se kterými chodívají za svítání a klekání chlapci.

Možná by vás mohlo zajímat, že „Zelený“ čtvrtek vznikl vlastně omylem. Původně se tento den německy jmenoval Greindonnerstag, tedy lkavý čtvrtek. Jenomže lidé jej špatně vyslovovali, a tak se z grein přesmyčkou stalo grün. A tak vznikl místo lkavého čtvrtka zelený. Navíc tradice, že každý musí na Zelený čtvrtek sníst něco zeleného, je také pouhým lidovým zvykem, který s duchovním obsahem Velikonoc vůbec nesouvisí. Přesto se v rámci velikonočních tradic nejčastěji vaří špenát, polévky s jarními bylinkami, zelí nebo třeba salát z kopřiv.

TIP: Zajděte na procházku nasbírat jarní bylinky a medvědí česnek, který využijete do zítřejší polévky. Bylinky naučte děti také poznávat. Večer před večeří zazvoňte na zvonek (na znamení, že zvony odlétají do Říma) a napijte se červeného nápoje (symbolika červeného vína v kalichu při Poslední večeři).    

POVĚRY A ZVYKY

-         Když zazní zvony naposledy, zacinkejte si penězi, aby se vás držely celý rok.

-         Nemá se nic půjčovat a s nikým se hádat. Pokud to dodržíte, peníze si k vám samy najdou cestu a hádky se vám budou vyhýbat.

-         Kněží omývali chudým nohy jako odkaz Ježíšova gesta pokory vůči apoštolům.

-         Až do Bílé soboty se nesmí obracet půda, protože v zemi odpočívá Kristus Pán.

RECEPT

Špenátové palačinky

200 g špenátu

4 vejce

mouky

200 ml mléka

2 rajčata

2 stroužky česneku

sůl, pepř

Náplň:

150 g čerstvý sýr (Lučina, Palouček, ...)

4 lžíce smetanového bílého jogurtu

hrst slunečnicových a chia semínek

ingredience dle chuti

POSTUP

V mixéru, smoothie či ponorném mixéru rozšlehejte špenát, česnek, mouku, vejce, mléko, sůl a pepř. Rozmixujte dohladka. Připravte si krém z čerstvého sýra a jogurtu.

Pánev rozpalte na střední plamen a lehce potřete olejem. Pomalu opékejte palačinky z jedné strany, jakmile těsto ztuhne, přendejte na talíř. Po „ovadnutí“ natřete náplní, kterou „vytuňte“ dle vaší chuti - sušenými rajčaty, cibulkou, pórkem, nakrájenými olivami, posypejte slunečnicovými nebo chia semínky, nadrobno pokrájeným rajčetem. Srolujte a podávejte překrojené nebo pokrájené na dvoucentimetrové rolky.

Tagy článku

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace