Cesta chuťových buněk kolem celého světa

Cesta chuťových buněk kolem celého světa
Foto: Gastrofestival
Uherské Hradiště Kultura 27 / 04 / 2023

Říkají vám něco foodtrucky, quesadillas a tacos, šaorma, hawawshi, pizzatiny, Pad Thai, Som Tam, Satay nebo Pad Kra Pao? Všechno jsou to názvy labužnických specialit, které vám připraví šéfkuchaři Gastrofestivalu Cesta kolem světa. Koná se v pátek 28. dubna 11.00-22.00 a v sobotu 29. dubna 10.00-18.00 na Masarykově náměstí.

Prostřednictvím skvělého jídla a pití vás festival přenese do kuchyní všech koutů planety.

Hvězdou doprovodného programu je profesionální jedlík Jaroslav Němec, který se pokusí o překonání rekordu ve vypití 2kilového pštrosího vejce!

Degustační výlet po celé zeměkouli bude rozdělen do zón podle světových kuchyní. Pravé americké foodtrucky nabídne desatero luxusních burgerů. "Velmi silné zastoupení bude mít Mexico, které gurmánům připraví quesadillas a tacos, ale i výborná vepřová žebírka Spare ribs,“ láká na chuťovou cestu přes oceán organizátorka akce Monika Ondruchová.

Autentická kuchyně bude čekat na stanovišti Egypta, kde ochutnáte kuřecí šaorma s nakládaným citronem, hovězí hawawshi, vegetariánský falafel s granátovým jablkem, oříškový dezert baklava - vše ve vege, vegan variantě i bez lepku. Zajímavostí bude příprava kávy v horkém písku, kterou můžete i vyzkoušet.

Své stanoviště bude mít i oblíbená Asie - ochutnáte thajský nudlový pokrm Pad Thai, pálivý salát Som Tam, Satay nebo thajskou klasiku Pad Kra Pao. Vyzkoušet můžete také rolovanou zmrzlinu, která má taktéž původ v Asii. Ve stánku "Hmyz na talíři" si smlsnete na křupavém hmyzu, hmyzích lízátkách, žabích stehýnkách a exotických masech.

U sousedů z Německa bude právě probíhat Oktoberfest. „Ale i vy si můžete užít atmosféru tohoto oblíbeného svátku společně s obsluhou v bavorských krojích, dobrou klobásou a tuplákem vychlazeného piva! Přihlásit se můžete také do pivních soutěží nebo zatloukání hřebíků,“ prozrazuje další z organizátorů Jakub Vodárek. Toto stanoviště bude nově doplněno o stylový tyrolský stánek s místními specialitami.

Lákavá bude jistě také řecká zastávka, kde můžou návštěvníci ochutnat autentickou řeckou kuchyni, a sice gyros v pitě, grilovaný sýr halloumi nebo řecké dezerty. V nabídce bude také kanadská specialita poutine, což jsou domácí hranolky smažené na hovězím loji, přelité omáčkami s masem a různými doplňky. Slunnou Itálii budou prezentovat pizzatiny.

Padne na Gastrofestivalu nový rekord? 

V průběhu Gastrofestivalu se uskuteční extrémní jedlíkovská exhibice s profesionálním jedlíkem Jaroslavem Němcem. V pátek v 17.00 se pokusí o překonání rekordu ve vypití 2kilového pštrosího vejce!

Tím ale jeho pokusy nekončí. „Dalšími chody v extrémním menu budou ptačí sliny a nejsmradlavější ovoce na světě durian,“ prozrazují pořadatelé, kteří zvou také na zajímavé povídání o cestování a různých světových kuchyních z úst Milana Václavíka. Odvážnější z návštěvníků se můžou zúčastnit soutěže v pojídání hmyzu či hamburgerů na čas o zajímavé ceny. Pro děti zde budou připraveny nafukovací atrakce, balonky, malování na obličej, tetování a pískové malovaní. Sobotní odpoledne zpříjemní písničkách Honza Grebík.

autor: Iva Pašková

Tagy článku

TOPlist