Co se jedlo na vojenských taženích?

Co se jedlo na vojenských taženích?
Foto: archiv muzea  /  Pořádná středověká hostina vás čeká v Muzeu J. A. Komenského.
Uherský Brod Kultura 22 / 08 / 2017

Středověké recepty ochutnáte na hostině muzea

Hrachová polévka z 16. století a pořádná flákota masa podle středověkého švýcarského receptu bude vévodit menu, které můžete ochutnat na pravé Středověké hostině v atriu Muzea J. A. Komenského. Třešničkou na historickém dortu bude také ochutnávka paštik a vepřové kýty.
V areálu muzea i před středověkými hradbami v jeho blízkosti proběhne již 3. ročník oblíbené akce Ochutnejte historickou hostinu, která se letos ponese ve stylu „Co se jedlo na vojenských taženích“.
Pro návštěvníky jsou připraveny recepty konce středověku z polních kuchyní žoldnéřské jednotky švýcarského Spříseženstva, ukázka dobývání městských hradeb, posezení v šenkovně i doprovodná videa, stejně jako ukázka zasvěcování nováčka do života v táboře.
„Naši hosté, autoři projektu Fähnlein Rattenschwanz 1476, se budou snažit o vytvoření kopie atmosféry obrazu světa pozdního středověku a ochutnání života našich předků,“ říká Aleš Kapsa za Muzeum J. A. Komenského. „Svou činnost zakládají na usilovném bádání a snaze o co nejvyšší autenticitu bez kompromisů,“ doplňují organizátoři z muzea.
Vojáci projektu se s těmito záměry vracejí do Uh. Brodu už podruhé. Loni se představili při zdejší historické bitvě. „Tehdy dali jen nahlédnout do stanů svého vojenského tábora, kde se připravovala strava, dodávaná zásobovacími oddíly - „trény“,“ upozorňuje Aleš Kapsa.
Pod dobytými hradbami u Zámecké brány čeká v sobotu 26. srpna od 17.00 kromě příjemného posezení ještě nejedno překvapení. Autoři projektu připravili celkem trojí opakování programu akce. Na hostině, která proběhne za každého počasí, si můžete rezervovat místo na 17.00, 18.30 a 20.00 na adrese: program@mjakub.cz, tel.: 773 070 935.

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace