Co vonělo z hradní kuchyně?

Co vonělo z hradní kuchyně?
Foto: archiv HB Collegia  /  Na takové dobroty se můžete těšit na Buchlově.
Buchlovice Kultura 31 / 08 / 2017

Rok renesanční šlechty se nese Buchlovem

Připrav 3 cibule, máslo, 1 kuře, 3 vejce, 400 g polohrubé mouky, 100 ml sladké smetany, špetku soli, šafrán, 50 g loupaných nasekaných mandlí, 100 bílého vína.
Mladé kuřátko upečeš, necháš vychladnout a obereš z kostí. Dáš usmažit cibulku a zaleješ vínem, povaříš. Do mísy vraž mouku, půl vína, smetanu, vejce, trochu šafránu a uhněť do hladka. Rozválej těsto na plát, smíchej obrané kury s mandlemi a zalej vinnou omáčkou. Těsto rozkrájej na pláty, poklaď směsicí a zabal. Nasázej na plech a potři vejcem a dej péci do rozpálené pece.
K takto dobré krmi připrav vinnou jíchu. Dej na pánev pokrájenou cibuli a osmaž, zalej vínem a nech rozvařit. Propasíruj přes síto, dej povařit, přidej podle chuti koření a medu a ještě teplé nes na stůl spolu s ostatním...

Takto zní recepis na ptáky s cibulí připravené v těstě, které ochutnáte v sobotu 2. září od 10.00 na hradě Buchlově během speciálního programu Roku renesanční šlechty. „Na nádvoří můžete ochutnat dobové speciality z hradního dýmníku, jídla, která voněla z prostších kuchyní poddaných a chudšího měšťanstva. Byly to různé kaše, placky a sýry,“ nechává nahlédnout pod pokličku programu Libuše Mikulová za HB Collegium. Program osvěží bojovým uměním šermířská skupina Adorea. A písněmi doplní středověké balady v rockovém podání hudebního seskupení Quanti Minoris. V rámci prohlídkových okruhů uvidí zájemci v nově otevřeném tanečním sále nádherné kostýmy a tance v podání Porty Temporis. „Vyvrcholením pak bude speciální gastro okruh, ve kterém se návštěvníci dozvědí něco o vývoji stolování a způsobu stravování tehdejšího panstva,“ dodává Mikulová. V hradní kapli bude připraven košt hradní medoviny a přímo v rytířském sále pak zasednou k hodovnímu stolu, kde ochutnají jídla, jež mohla vonět na hradě z renesanční kuchyně. V samotné černé kuchyni na ně čeká sladká tečka na závěr. Vstupenky je možno zarezervovat na webových stránkách hradu Buchlova. Více na www.hrad-buchlov.cz.

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace