Cukroví od babičky pečeme bez formičky

Cukroví od babičky pečeme bez formičky
Uherské Hradiště Kultura 05 / 12 / 2013

Sobota 7. prosince bude v hlavní budově Slováckého muzea v Uherském Hradišti patřit již tradičnímu tvořivému programu. S blížícími se vánočními svátky začínají kuchařky a pekařky shánět recepty na osvědčené vánoční cukroví.
K nejstarším druhům vánočního cukroví patřila nejjednodušší suchá pečiva. V receptech se používaly nejzákladnější suroviny, které byly po ruce v každé domácnosti, často ochucené kořením. K nejčastějším patřily voňavé zázvorky. Některé recepty zázvorek předpokládaly pečení delší dobu před Vánoci, aby změkly. Dalším oblíbeným starým cukrovím byla korýtka. U nich je zvláštní úprava před pečením, kdy se pásky těsta naskládají na formu srnčího hřbetu. Často pečeným cukrovím byly také kakaové sádlové koláčky a další. Vánoční cukroví bylo součástí štědrovečerního stolu. Recepty se dědily z maminek a babiček na dcery, a díky tomu můžeme tradiční vánoční cukroví péci i dnes.
Návštěvníci mohou ve Slováckém muzeu cukroví ochutnat a proniknout do tajů jeho receptur a bude pro ně samozřejmě také připraven malý receptář vybraného vánočního cukroví. V sobotu se ze Slováckého muzea poline vůně od 9.00 do poledne.

Tagy článku

TOPlist