Dáte si naducanou jitrničku ve skanzenu Rochus?

Dáte si naducanou jitrničku ve skanzenu Rochus?
Foto: Rochus  /  Na Rochusu ochutnáte pravou zabíjačku i voňavé buchty...
Mařatice Kultura 14 / 02 / 2020

Masopustní tradice obohacené o Slováckou zabíjačku jako za starých časů...

Slovácká zabijačku ve skanzenu Rochus se stala tradiční akcí masopustního období, které probíhá od Tří králů do Popeleční středy, kdy se lidé z plna hrdla bavili, hostili a radovali, než nastalo 40denní období půstu do Velikonoc. Ve skanzenu se tak návštěvníkům snaží co nejvěrněji přibližovat život na dědině minulého století, a fašank se zabijačkou tedy nemohou chybět.
Během „slovácké zabijačky“, která se uskuteční v sobotu 15. února od 11.00 do 15.00, na vlastní oči uvidíte, jak tradiční zabijačka probíhá a co všechno k ní patří.
Ve skanzenu ochutnáte naducané jitrnice, voňavou tlačenku, horkou ovarovicu, kořeněné klobásky a další speciality přímo od šikovného řezníka. Zabijačkové speciality zapijete lokálním pivem, než se pustíte do dalších dobrot. „A protože ke každé pořádné zabijačce patří také dobré buchty, nebudou chybět domácí báleše a patenty, ani fašankové koblihy nebo boží milosti,“ zve na akci za organizátory Petra Pavelčíková.
„Návštěvníci se u nás seznámí s masopustními tradicemi a fašankovými zvyky, k nimž nepochybně patří průvod v maskách a mečový tanec, který předvede folklorní soubor Olšava. Děti si vyzkouší svůj um v tradičně zaměřené tvořivé dílničce,“ doplňuje ředitel skanzenu Jan Blahůšek.

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace