Dáte si oškvarkové krajance nebo patenty s povidlama?
Foto: Region Slovácko
Tradiční krajové speciality se i díky Slováckému festivalu chutí a vůní drží v kuchyních zdejších domácností. Poskrovnu, ale přece. Vlivem moderní gastrononie a zahraničním vlivům pomalu mizí. A tak se stává, že tradiční pokrmy jako třeba fazola po hustu, bramborový guláš, oškvarkové krajance nebo patenty s povidly jsou spíše vzácnou vzpomínkou na dětství.
V sobotu 23. září se v 10.00 otevřou brány skanzenu Rochus a vy vstoupíte na jarmark toho nejlepšího ze slovácké kuchyně. „Přijďte zavzpomínat na jídla z dětství, na vůně, které se linuly kuchyní při nedělním pečení,“ zve Veronika Friedlová z Regionu Slovácko, který gastrofestival pořádá už podeváté.
Každému ročníku vévodí symbolicky nějaká surovina, motiv. Po loňských trnkách jím letos budou luštěniny a uzené. Prodejci už se těší, jakými pokrmy vás překvapí! „Jistě nebude chybět některá z tradičních omáček s uzeným masem ani pokrmy jako šumajstr či manželstvo. Luštěniny a uzené se taky výborně hodí do polévek!“ dodává Friedlová.
Ne všechny pokrmy však budou z luštěnin či s uzeným. Vedle toho se můžete těšit na nespočet pečených dobrot, ať už naslano či nasladko, domácí kváskový chleba, perníky, povidla, včelí produkty i na oblíbené houbové speciality ze Salaše. No a čím to zapijeme? Děti třeba limonádou z ovocných a bylinných sirupů, dospělí nepohrdnou vychlazeným pivem ze dvou lokálních pivovarů, vínem od místních vinařů, na trávení třeba přijde vhod i slza pálenky. A káva? Ta taky bude, přímo z pražírny!
Během dne se bude nejen ochutnávat, ale i soutěžit o chutné a voňavé ceny. A bude se taky hrát a zpívat, protože folklor ke Slovácku a jeho srdci neodmyslitelně patří. O dopolední program se postará dětský folklorní soubor Omladinka za doprovodu cimbálové muziky Vitaj, která zahraje k poslechu i samostatně. Odpoledne pak zavítají do skanzenu dámy z ženského sboru Hradišťanky. „Celým dnem nás provede Martin Rezek, který pauzy mezi folklorními vstupy zaplní rozhovory s prodejci,“ uzavírá Veronika Friedlová.