Do třetice i pro veřejnost

Do třetice i pro veřejnost
Foto: pas  /  Degustátorům pálenek z letního ovoce vévodil páleničář Josef Sovek ze Stříbrnic.
Buchlovice Kultura 18 / 02 / 2016

Tradice buchlovického koštu slivovice obnovena

Buchlovice mají nejvyhlášenější pálenici a ještě před třiceti lety mívaly i košty slivovice. O obnovení tradice se postaral místní podnikatel Filip Krystýnek, který to dva roky zkoušel nejprve v rodinném duchu, na ten třetí ročník, který se uskuteční v sobotu 20. února od 16.00, už zve do Buchlovic všechny milovníky pálenky.
Před dvěma lety si štamgasti donesli do restaurace Berchtold svoje slivovice a hodnotili si je vzájemně. Premiérový počet 25 vzorků se vloni zdvojnásobil. O koštu se dozvěděl můj děda se strýcem z Boršic, kde také košt slivovice nemají, a přidali se s kamarády, vzpomíná Filip Krystýnek. A do třetice se vlna zájmu rozrostla do takových rozměrů, že se buchlovický mladík rozhodl otevřít dveře veřejnosti.
V sobotu 20. února tak od 16.00 v restauraci Berchtold v Buchlovicích ochutnáte pálenku z celé Moravy. V přízemí to bude šestašedesát vzorků slivovice, v prvním patře ta nejlepší pálenka z meruněk, jablek, hrušek, višní, třešní, oskoruší a dokonce broskví, kterou přinesl sám buchlovický starosta.
Celkem 130 vzorků z blízkého okolí, ale i Brna, Hranic nebo Havířova ohodnotilo s dvoutýdenním předstihem šestnáct degustátorů. Mezi místními odborníky nechyběla ani trojice zkušených páleničářů Jan Žufánek a Jan Stockmann z Buchlovic a osmaosmdesátiletý Josef Sovek ze Stříbrnic, dlouholetý páleničář v Osvětimanech. Jejich verdikt bude znám v sobotu.
Ceny si z Buchlovic odvezou šampioni nejlepších pálenek. U slivovice, meruňkovice a hruškovice neodjedou s prázdnou ani stříbrní a bronzoví.
V ceně vstupného je katalog a pamětní štamprla.

Tagy článku

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace