Horňácké košty

Horňácké košty
Horňácko Kultura 25 / 03 / 2009

V Lúce varených aj tekutých trnek, ve Velké zelá

Tuto sobotu 28. března se na Horňácku odehrají dva originální košty. V louckém kulturním domě se od 15.00 potřetí budou degustovat nejen pálenky z modrého ovoce a jiné destiláty, ale především „lízat“ sladké varené trnečky - povidla, ke kterým patří neodmyslitelná ochutnávka pečiva, buchet, sladkostí, připravovaných právě s povidly. Ve Velké již od 12.30 podávají nejlepší lék na nedostatek vitamínů a s tím spojenou jarní únavu - kysané zelé. Jeden z největších koštů v republice se uskuteční v restauraci u Jagošů podesáté.
„Za tu dobu bylo okoštováno a ohodnoceno více než tisíc vzorků kysaného zelí,“ informuje Přemysl Vícha ze společnosti Hamé, která košt v restauraci U Jagošů spolupořádá, a dodává: „Přinést vzorky mohou všichni, kteří mají doma naložené vlastní kysané zelí a chtějí se popasovat s konkurencí.“
Perličkou jubilejního ročníku bude pokus o zapsání rekordu Největší košt kysaného zelí. Dohlížet na regule bude komisař agentury Dobrý den Pelhřimov, která eviduje všechny rekordní pokusy na území ČR. Košt začíná v 12.30 a podle apetitu skončí do 16.00.
To už bude v plném proudu Lúcký košt trnek. „Na gurmány čeká trnková máčka s uzeným masem, patenty, kvasené šišky a pěry. Svou kulinářskou specialitu přivezou také naši přátelé a hosté ze slovenských Vrbovců,“ láká na tuto akci hlavní organizátorka Marie Škopíková a podotýká, že trnky vařily nejenom starší ženy, ale i ty mladší. „Učí se to od svých zkušenějších maminek, babiček, tet. Prostě je vidět, že povidla i v dnešní moderní domácnosti mají stále své místo. A košt trnek bude pro loucké a přespolní ženy příležitostí k ochutnávce, k výměně receptů, rad, zkušeností a nápadů,“ tvrdí Škopíková. „Tak jako předešlé roky, i letos se do této akce zapojili téměř všichni občané. Muži, ale také ženy, přinášeli vzorky destilátů, kterých se tento rok sešlo přes stovku. Třikrát týdně se schází degustační komise složená převážně z místních zahrádkářů. Hodnocení je náročné, protože všechny dodané vzorky jsou opravdu kvalitní. Bude proto také těžké vybrat šampiona soutěže,“ říká a pochvaluje si nadšení svých spoluobčanů starostka Louky Anna Vašicová.
„I když úroda durancií a trnek byla minulý rok trochu slabší, z místních vzorků je cítit skvělá kvalita,“ prohlásil jeden z místních zkušených degustátorů Josef Vašica.
V průběhu koštování připravují organizátoři doprovodný program, ve kterém vystoupí cimbálová muzika Jožky Staši, sólista Roman Sokol, nedávno vzniklý mužský pěvecký sbor z Louky. Mezi pozvanými účinkujícími hosty budou folkloristky z bývalého i současného souboru Hradišťan, mužský pěvecký sbor z Javorníka, zpěvák Jenda Kružica z Velké nad Veličkou, javornický gajdoš Ivan Urbánek. Tonda Vrba uvede knižního vydavatele František Šalého a spisovatele, recesistu Veličana Martina Kuchyňku.

autor: tym, vrb
TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace